Συμφωνεί στην ουσία, διαφωνεί με το ύφος Λοβέρδου ο Μόσιαλος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Δημήτρης Τζάθας, Βούλα Κεχαγιά

Σύμφωνη με την ουσία των δηλώσεων του Ανδρέα Λοβέρδου για τους δημοσίους υπαλλήλους εμφανίστηκε χθες η κυβέρνηση, αν και πήρε αποστάσεις από τη γενίκευση, το ύφος και τον τόνο που χρησιμοποίησε ο υπουργός Υγείας.
Ο ίδιος ο κ. Λοβέρδος που δέχτηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης για την επίθεση που εξαπέλυσε κατά των δημοσίων υπαλλήλων, επέμεινε χθες στις απόψεις του ότι «ένα εκατομμύριο υπάλληλοι ταλαιπωρούν δέκα εκατομμύρια πολίτες με τη βεβαιότητα ότι ο δημόσιος τομέας είναι ισόβιος», κάτι που επανέλαβε και σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε για τον Εθνικό Οργανισμό Πρωτοβάθμιας Υγείας. «Δεν φοβάμαι να πω αυτό που θέλω να πω. Νομίζω ότι οι προχθεσινές παρεμβάσεις μου είναι μια περαιτέρω απόδειξη», είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, δεν έδειξε να ενοχλείται καθόλου από τη διαπίστωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου ότι «το ύφος των δηλώσεων είναι αντιπροσωπευτικό αυτού που τις κάνει», λέγοντας ότι τις γνωρίζει αλλά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Να σημειωθεί ότι ο κ. Μόσιαλος επισήμανε πως δεν μπορεί το ύφος των δηλώσεων κάθε υπουργού ή πολιτικού στελέχους να χαρακτηρίζει το σύνολο της κυβέρνησης, για να συμπληρώσει ότι το ύφος είναι προσωπικό.
Ωστόσο κάλυψε απολύτως το σκεπτικό του υπουργού Υγείας σχολιάζοντας ότι «ο πυρήνας των δηλώσεων του κ. Λοβέρδου για την παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα είναι και κυβερνητική παραδοχή. Ο δημόσιος τομέας είναι αντιπαραγωγικός», είπε για να προσθέσει πάντως ότι «δεν ταλαιπωρεί το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων το σύνολο του ελληνικού λαού».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο δημόσιος τομέας πρέπει να συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, είναι μεγάλος και αντιπαραγωγικός και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ενδοκυβερνητική διαφωνία. «Θέλουμε έναν μικρό, πιο ευέλικτο και παραγωγικό δημόσιο τομέα στην υπηρεσία της οικονομικής ανάπτυξης και όχι έναν κρατικοδίαιτο, επιδοτούμενο και κρατικοεξαρτώμενο ιδιωτικό τομέα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ο κ. Μόσιαλος επανέλαβε ότι η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι να υπάρχουν 150.000 λιγότεροι δημόσιοι υπάλληλοι στον στενό δημόσιο τομέα μέχρι το 2015, κάτι που θα προκύψει από τις συνταξιοδοτήσεις.
 
ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι είναι πρόωρο να ανοίξει συζήτηση για άρση της μονιμότητας στον δημόσιο τομέα, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα συνταγματικών αλλαγών από την παρούσα Βουλή. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση θα αναδιαρθρώσει τον δημόσιο τομέα μέσα στο θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει.
Παράλληλα, ο Ανδρέας Λοβέρδος σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, σημείωσε πως κάνει την αυτοκριτική του επειδή – όπως είπε – δεν στήριξε τις δύο προηγούμενες αναθεωρήσεις του Συντάγματος και τη δημιουργία Συνταγματικού Δικαστηρίου και διατύπωσε την άποψη πως η επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, «πρέπει να είναι ριζική αναθεώρηση του κράτους».