Συμμετέχουμε στην πενθήμερη απεργία και το συλλαλητήριο

p>

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ της ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ( 4/9/2008)

 

Η Γενική Συνέλευση των γιατρών του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας εκφράζει την καθολική τους διαμαρτυρία για το συνεχιζόμενο «βάλτωμα» όλων των προβλημάτων του ΕΣΥ και τη διαρκή απαξίωση των γιατρών που , μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στις μονάδες υγείας , μοχθούν καθημερινά για να διατηρήσουν σε αξιοπρεπές επίπεδο την περίθαλψη των πολιτών.

Επί μήνες τώρα ο Υπουργός Υγείας ακολουθεί την προσφιλή του τακτική της αδιαφορίας , της επικοινωνιακής προβολής και των ανέξοδων υποσχέσεων. Παρά την κρισιμότητα των προβλημάτων , δεν έχει βρει ακόμα χρόνο για να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών και να συζητήσει μαζί τους πάνω στο διεκδικητικό πλαίσιο που αποφάσισε το έκτακτο Συνέδριο της ΟΕΝΓΕ. Αντίθετα , επιδιώκει για άλλη μια φορά να κωλυσιεργήσει και να μεταθέσει στην υποτιθέμενη «αδιαλλαξία» των συνδικαλιστών οργάνων των γιατρών , τις ευθύνες για την πιθανή υποτροπή του προβλήματος των απλήρωτων εφημεριών.

ΟΙ γιατροί ξέρουν πολύ καλά ότι ο Υπουργός Υγείας της απραξίας και της «φιγούρας» , το μόνο  που έχει καταφέρει επί των ημερών του είναι να ευτελίσει κάθε έννοια διαλόγου και να  καταστήσει αναξιόπιστη κάθε εξαγγελία ή δέσμευση. Ακόμα και το «μεγάλο επίτευγμα» του , ο νόμος για τις προμήθειες, όχι μόνο δεν έχει αποδώσει κανένα όφελος αλλά έχει δημιουργήσει τρομερά προβλήματα στον έγκαιρο εξοπλισμό των νοσοκομείων με το αναγκαίο υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό.

Ενώ λοιπόν το επί 10ετία καθηλωμένο μισθολόγιο των γιατρών δεν συζητείται, ενώ αναγκαζόμαστε να εφημερεύουμε χωρίς τη θέληση μας πάνω από τα νόμιμα όρια  και συχνά χωρίς  να έχει διασφαλιστεί η αμοιβή μας , η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει η φορολόγηση των εφημεριών και να διπλασιαστεί περίπου ο φόρος που αναλογεί στα εισοδήματα μας.

Και το αποκορύφωμα είναι η εξαίρεση των νοσοκομειακών γιατρών από την πρόταση για τα επαγγέλματα που πρέπει να ενταχθούν στα ανθυγιεινά !

Το συμπέρασμα είναι ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας δεν έχουν την πρόθεση ούτε να αντιμετωπίσουν την εκκρεμότητα με τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας , ούτε να ενισχύσουν το ΕΣΥ με το αναγκαίο ιατρικό δυναμικό , ούτε πολύ περισσότερο , να βελτιώσουν την οικονομική και συνταξιοδοτική θέση των νοσοκομειακών γιατρών.

Η Γ.Σ. θεωρεί ότι ως μοναδική διέξοδο σήμερα την αγωνιστική αντίδραση των γιατρών και τη συλλογική διεκδίκηση των αιτημάτων μας :

1. Νέο ιατρικό μισθολόγιο με 1600 ευρώ καθαρές αποδοχές για τον ειδικευόμενο γιατρό και ανάλογη αύξηση στις υπόλοιπες βαθμίδες.

2.  Εξασφάλιση , με τις απαραίτητες πιστώσεις στον προϋπολογισμό του 2009, των αναγκαίων προσλήψεων ειδικευμένων και ειδικευόμενων γιατρών με στόχο  την άμεση  μείωση των εφημεριών/γιατρό.

3. Μια εφημερία την εβδομάδα για κάθε γιατρό και ρεπό μετά από κάθε ενεργό εφημερία. 

4. Αναγνώριση του ιατρικού επαγγέλματος ως ανθυγιεινού και συνυπολογισμός των εφημεριών στα συντάξιμα χρόνια.

Συμμετέχουμε στην 5μερη προειδοποιητική απεργία από Δευτέρα 15 έως Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου και στο συλλαλητήριο μπροστά στο Υπουργείο Υγείας στις 18/9.

 

ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ