Συμμετέχουν στην απεργία ΑΔΕΔΥ οι νοσοκομειακοί γιατροί

Πεννυ Μπουλουτζα

Ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων η σημερινή, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται στις αεροπορικές μετακινήσεις και στα δημόσια νοσοκομεία, εξαιτίας της συμμετοχής στην απεργία της ΑΔΕΔΥ, των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, των νοσοκομειακών γιατρών και των νοσηλευτών. Ειδικότερα, για σήμερα η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία, με βασικά αιτήματα την καθιέρωση εισαγωγικού μισθού στα 1.300 ευρώ και την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζουν τα δύο ασφαλιστικά ταμεία του Δημοσίου. Για το Tαμείο Πρόνοιας εκκρεμεί ακόμα η ικανοποίηση 15.000 αιτήσεων για χορήγηση του εφ’ άπαξ, τη στιγμή που διαθέτει χρήματα μόνο για 5.000 δικαιούχους, ενώ για τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου το πρόβλημα αφορά στην αδυναμία αποπληρωμής των φαρμακοποιών εγκαίρως που οδηγεί στη συχνή διακοπή χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, η ΑΔΕΔΥ διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 π. μ.

Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Τετράωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, συμμετέχοντας με αυτόν τον τρόπο στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ. Ετσι, μεταξύ 10 π. μ. και 1 μ. μ. δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πτήση, ενώ τροποποιήσεις αναμένονται στις πτήσεις όλων των αεροπορικών εταιρειών. Η Aegean Airlines ανακοίνωσε τη ματαίωση 18 πτήσεων και την αλλαγή ώρας στην αναχώρηση άλλων 23 πτήσεων του δικτύου εσωτερικού και εξωτερικού. Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές από την πλευρά τους ανακοίνωσαν την ακύρωση 34 πτήσεων και την αλλαγή ώρας αναχώρησης άλλων τεσσάρων πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού.

Με προσωπικό ασφαλείας αναμένεται να λειτουργήσουν σήμερα τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ, αφού συμμετοχή στην απεργία έχει δηλώσει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία. Για τους νοσοκομειακούς γιατρούς η απεργία εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των κινητοποιήσεων των τελευταίων ημερών εν όψει της ψήφισης από τη Βουλή του σχεδίου νόμου για τους όρους απασχόλησής τους που δεν περιλαμβάνει το σύνολο των ρυθμίσεων που είχαν συμφωνήσει τον περασμένο Δεκέμβριο με το υπουργείο Υγείας. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία υιοθετούν τα αιτήματα της απεργίας ζητώντας μεταξύ άλλων αξιοπρεπείς μισθούς, δίκαιο φορολογικό σύστημα, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των προμηθευτών υγειονομικών υλικών που έχουν διακόψει τις παραδόσεις στα νοσοκομεία. Χθες, εκπρόσωποι των προμηθευτών ορθοπεδικού υλικού μετέβησαν στα νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς» και Ασκληπιείο Βούλας προκειμένου να αποσύρουν τις παρακαταθήκες εργαλείων και υλικών τους. Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, έφυγαν άπραγοι.