ΣΥΝ: «Καραμανλής με μαστίγιο, Παπανδρέου με μαστίγιο και καρότο»

Την έντονη ανησυχία του για το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης και των εργασιακών σχέσεων εξέφρασε ο Α. Τσίπρας, ο οποίος επισκέφθηκε, το πρωί, το μηχανογραφικό κέντρο του ΙΚΑ. ¶σκησε σκληρή κριτική στην πολιτική Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ στους συγκεκριμένους τομείς.

Την έντονη ανησυχία του για το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης και των εργασιακών σχέσεων εξέφρασε ο Α. Τσίπρας, ο οποίος επισκέφθηκε, το πρωί, το μηχανογραφικό κέντρο του ΙΚΑ. ¶σκησε σκληρή κριτική στην πολιτική Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ στους συγκεκριμένους τομείς.

Από όλα όσα έχουμε δει από την διακυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και από τις εξαγγελίες του κ. Παπανδρέου, για κοινωνική ασφάλιση τριών πυλώνων για μια σύνταξη πείνας βασική των 500 ευρώ και από εκεί και πέρα ιδιωτική ασφάλιση και ό,τι μπορέσει ο καθένας” δήλωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι στο ΙΚΑ, στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας, είδε όλες τις μορφές ελαστικής απασχόλησης που μπορεί να συναντήσει κανείς. “Υποτίθεται σε έναν ασφαλιστικό οργανισμό που αγωνίζεται, παλεύει για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας” σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι στο ΙΚΑ υπάρχουν περισσότεροι από 2.000 νέοι άνθρωποι που δουλεύουν με καθεστώς προγραμμάτων stage ανασφάλιστης εργασίας. “Εκατοντάδες εργαζόμενοι με μπλοκάκι, εκατοντάδες εργαζόμενοι υπό το καθεστώς ενοικίασης εργασίας με εργολαβικές εταιρίες, και όλα αυτά είναι αποτελέσματα των νομοθετικών ρυθμίσεων που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν διαμορφώσει έχοντας δημιουργήσει ένα καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα”.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός, στην ΔΕΘ εμφανίστηκε με το μαστίγιο, ενώ ο Παπανδρέου με το μαστίγιο και το καρότο. “Οι διαφορές τους ήταν στο αν η λιτότητα θα είναι διετής ή τριετής και στο αν οι μισθοί και οι συντάξεις θα είναι παγωμένες ή με αυξήσεις της τάξης του 0,8% δηλαδή 30 λεπτά ημερησίως”.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια ριζική αλλαγή και ότι για να υπάρξει πραγματική αλλαγή χρειάζονται θαρραλέες και γενναίες μεταρρυθμίσεις προς όφελος των εργαζόμενων, των νέων, της κοινωνίας που ασφυκτιά και εις βάρος των τραπεζιτών και του μεγάλου κεφαλαίου που συνεχίζουν και θα συνεχίζουν να κερδίζουν.

Σε ερώτηση σχετικά με το debate, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ιδιαίτερα στενάχωρο το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, δυστυχώς συνεπικουρούμενοι και από το ΚΚΕ, διαμορφώνουν συνθήκες ναυαγίου στην προοπτική να γίνει ένας διάλογος των όλων των πολιτικών αρχηγών, όλων των πολιτικών δυνάμεων όπως το έχουμε συνηθίσει στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

“Γνωρίζουμε ότι σε αυτόν τον διάλογο υπάρχουν προβλήματα όμως και οι χειρότερες συνθήκες διεξαγωγής του διαλόγου είναι καλύτερες από το μην γίνει καθόλου διάλογος” τόνισε και πρόσθεσε: “Ιδιαίτερη εντύπωση μας προκαλεί η στάση του ΚΚΕ που έφυγε χθες από τις διαπραγματεύσεις. Αναρωτιόμαστε δεν θέλουν, ο κ. Καραμανλής, ο κ. Παπανδρέου, η κα Παπαρήγα, τη διεξαγωγή του πολιτικού διαλόγου με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς; Τι φοβούνται; Και δευτερευόντως αναρωτιόμαστε ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι έχουν όφελος από το να μην γίνει καθόλου αυτή η αναμέτρηση και να δούμε δύο παράλληλους μονολόγους, δύο μονομάχων που η πολιτική τους στα κρίσιμα ζητήματα στην οικονομική και κοινωνική πολιτική δεν έχει πολύ μεγάλες διαφορές, δεν είναι ανταγωνιστική είναι συμπληρωματική. Είναι ερωτήματα κρίσιμα, τα οποία απευθύνουμε σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και στους πολίτες που μας παρακολουθούν και μας κρίνουν”.