Συναγερμός για κρούσματα σε γιατρούς και ελλείψεις υλικών

 

Εύλογα ερωτηματικά για το κατά πόσον το νοσοκομείο της Ρόδου είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη έξαρση του ιού Η1Ν1 προκάλεσε η είδηση ότι δύο γιατροί του νοσοκομείου προσεβλήθησαν από γρίπη.

Οταν στη συνέχεια το προσωπικό έσπευσε να υποβληθεί σε εξετάσεις, αυτό κατέστη δυσχερές αφού στο νοσοκομείο υπήρχε σοβαρή έλλειψη υλικών για τη λήψη φαρυγγικού επιχρίσματος.

Χθες στις 9.30 το πρωί έγινε γνωστό ότι ειδικευμένος γιατρός Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου -ο οποίος βρισκόταν στη λίστα των γιατρών που εξέταζαν πιθανούς φορείς της γρίπης- είχε προσβληθεί από τον ιό.

Λίγες ώρες αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι συνάδελφός του από την ίδια κλινική ήταν επίσης θετικός στον ιό. Αμέσως σήμανε συναγερμός, καθώς οι γιατροί έρχονταν σε επαφή με πολλούς νοσηλευόμενους. Εξετάστηκε το ενδεχόμενο ακόμα και να κλείσει η κλινική στην οποία εργάζονται οι νοσούντες γιατροί, προκειμένου να απολυμανθεί και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Κανείς, άλλωστε, δεν μπορεί να εκτιμήσει πόσοι, είτε νοσηλευόμενοι είτε εργαζόμενοι στην κλινική, έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Ανησυχία

Μετά τον πανικό και την ανησυχία που προκλήθηκε στο νοσοκομείο της Ρόδου, το προσωπικό έσπευσε στο σύνολό του να υποβληθεί σε εξετάσεις. Δυστυχώς, όμως, για ακόμη μία φορά αποδείχθηκε η έλλειψη των απαραίτητων υλικών, με αποτέλεσμα να ενταθεί η ανησυχία.

Η διοίκηση του νοσοκομείου με επείγον έγγραφό της ζητεί την άμεση αποστολή υλικών στο νοσηλευτικό ίδρυμα, προκειμένου να υποβληθεί σχεδόν όλο το προσωπικό σε εξετάσεις για τον ιό της νέας γρίπης.

Είναι απαράδεκτο σε ένα νοσοκομείο τουριστικής περιοχής να υφίσταται έλλειψη υλικών, τη στιγμή που στη χώρα τα κρούσματα για τον ιό της νέας γρίπης αυξάνονται καθημερινά. Η Ρόδος αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς και αυτή την περίοδο φιλοξενεί χιλιάδες τουριστών, κυρίως από το εξωτερικό, οι οποίοι έρχονται καθημερινά σε επαφή με τους ντόπιους.

«Οι δύο γιατροί παρουσίασαν ήπιας μορφής συμπτώματα, αλλά επειδή έρχονται σε επαφή με αρκετό κόσμο, θεωρήσαμε ότι έπρεπε να τους κάνουμε εξετάσεις. Τα αποτελέσματα τα είχαμε στη διάθεσή μας προχθές το βράδυ, αλλά ήδη είναι καλά στην υγεία τους. Μόνο η γυναίκα παρουσιάζει λίγο πυρετό», δήλωσε σχετικά ο κ. Στέλιος Καραταπάνης, διευθυντής της Α Παθολογικής Κλινικής και πρόεδρος της επιτροπής λοιμώξεων.

«Τα υλικά που έχουμε για τις εξετάσεις του προσωπικού είναι λίγα, αλλά μέχρι αύριο το πρωί θα έχουμε περισσότερα στη διάθεσή μας», προσέθεσε, ενώ ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του νησιού κ. Γιώργος Τριάντος είπε:

«Το νοσηλευτικό μας ίδρυμα βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για να αντεπεξέλθει σε περίπτωση που παρουσιαστούν περισσότερα κρούσματα του ιού της νέας γρίπης, αφού οι θάλαμοι που υπάρχουν στο νοσοκομείο για την παρακολούθηση των ασθενών είναι έτοιμοι και έχουμε προμηθευτεί και τις απαραίτητες μάσκες.

Να σημειώσουμε ότι στο νοσοκομείο θα νοσηλεύονται μόνο τα σοβαρά περιστατικά και όχι όσοι εμφανίζουν ήπιας μορφής συμπτώματα».

Κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Νότιας Δωδεκανήσου, με επικεφαλής τον γραμματέα της κ. Γιώργο Πόκκια, θα επισκεφθεί σήμερα το νοσοκομείο της Ρόδου και θα συναντηθεί με τον διοικητή του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Η επίσκεψη θα γίνει με σκοπό την πλήρη ενημέρωση του κλιμακίου από τη διοίκηση για τα μέτρα που έχουν παρθεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια κρούσματα του ιού παρουσιαστούν.

ΠΡΟΣΒΛΗΘΗΚΑΝ 5 ΓΙΑΤΡΟΙ, 3 ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ

Υπό κατάρρευση το Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Υπό κατάρρευση βρίσκεται το Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Μετά τους πέντε γιατρούς που βρέθηκαν θετικοί στον ιό της νέας γρίπης, χθες έγινε γνωστό ότι έχουν προσβληθεί και τρεις νοσηλευτές. Μάλιστα, η μία από τους γιατρούς που έχουν προσβληθεί, είναι έγκυος.

Γιατροί και προσωπικό βρίσκονται στα όριά τους και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι το νοσοκομείο λειτουργεί με τον αυτόματο πιλότο λόγω των πολλαπλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Η διασπορά του ιού Α/Η1Ν1 της νέας γρίπης στους χώρους του νοσοκομείου Ρεθύμνου έχει θέσει σε συναγερμό γιατρούς και εργαζόμενους, οι οποίοι, κυριολεκτικά, τις τελευταίες μέρες αυτοσχεδιάζουν προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση, καθώς ούτε εθνικό σχέδιο υπάρχει ούτε καν διοίκηση, ώστε να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Ανδρέας Ξανθός ανέφερε ότι «το νοσοκομείο λειτουργεί με αυτόματο πιλότο που είναι το φιλότιμο των εργαζομένων, των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού, οι οποίοι με αυταπάρνηση, κάτω από αντίξοες συνθήκες, πασχίζουν για το καλύτερο και για να μπορέσουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που θα χρειαστούν ιατρική περίθαλψη αυτό το διάστημα».

ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΙΒΟΥΡΗΣ