Συναγερμός στα νοσοκομεία της χώρας για το μικρόβιο κλεμπσιέλλα

 

Δέκα νεκροί στη ΜΕΘ του «Αττικόν»
Συναγερμός στα νοσοκομεία της χώρας για το μικρόβιο κλεμπσιέλλα

Συναγερμός έχει σημάνει στους λοιμωξιολόγους για την ύπαρξη του θανατηφόρου μικροβίου κλεμπσιέλλα σε μονάδες εντατικής θεραπείας πολλών νοσοκομείων της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Έθνος, διευθυντές κλινικών του νοσοκομείου «Αττικόν» ενημέρωσαν τη Μ.Δευτέρα για τον κίνδυνο τους γιατρούς, κάνοντας λόγο για δέκα νεκρούς. Ο διοικητής του νοσοκομείου Χρήστος Ροϊλός δήλωσε ότι υπάρχει γενικότερο πρόβλημα με το μικρόβιο και πως δεν είναι δυνατό να διευκρινιστεί εάν οι συγκεκριμένοι ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από αυτό, καθώς είχαν βεβαρημένη κλινική εικόνα.

Για πρωτοφανή κατάσταση κάνει λόγο ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, επιστημονικά υπεύθυνος του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, οι ελληνικές αρχές αναμένεται να κάνουν σχετική δημοσίευση την ερχόμενη εβδομάδα στην ευρωπαϊκή επιστημονική έκδοση για τα μεταδοτικά νοσήματα (Εurosurveillance):

«Είναι πρωτόγνωρο το γεγονός ότι το μικρόβιο έχει εντοπιστεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ακόμη και στα μικρά επαρχιακά. Οι εθνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Ισραήλ και των ΗΠΑ, προκειμένου να διευκρινιστεί εάν πρόκειται για το ίδιο στέλεχος του μικροβίου, που είχε προκαλέσει θανάτους στο παρελθόν».