Συναγερμός στον ΠΟΥ: Ανησυχητική η κατάσταση με τη γρίπη των πτηνών

Ο ΠΟΥ συνεργάζεται με τις αρχές της Καμπότζης μετά από τον εντοπισμό δύο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε ανθρώπους της γρίπης των πτηνών τύπου H5N1 μέσα στην ίδια οικογένεια.

Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «ανησυχητική» λόγω της πρόσφατης αύξησης στα κρούσματα σε πτηνά και θηλαστικά, η δρ. Σίλβι Μπράιαντ, διευθύντρια της υπηρεσίας ετοιμότητας και πρόληψης επιδημιών και πανδημιών, δήλωσε σε ενημέρωση δημοσιογράφων ότι ο ΠΟΥ αναθεωρεί την αξιολόγηση κινδύνου διεθνώς υπό το πρίσμα των εξελίξεων.

Η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ χαρακτήρισε νωρίτερα αυτό τον μήνα χαμηλό το επίπεδο κινδύνου για τους ανθρώπους από τη γρίπη των πτηνών.

Πρώτος θάνατος στην Καμπότζη από το 2014

Χθες, Πέμπτη, οι αρχές της Καμπότζης ανακοίνωσαν τον θάνατο ενός 11χρονου κοριτσιού από τη γρίπης των πτηνών τύπου H5N1, και άρχισαν τη διενέργεια τεστ σε 12 άτομα με τα οποία είχε έρθει σε επαφή. Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα μόλυνσης ανθρώπου με το στέλεχος Η5Ν1 στην χώρα από το 2014.

Το κορίτσι από την επαρχία Prey Veng, ανατολικά της πρωτεύουσας, Πνομ Πενχ, διαγνώστηκε με γρίπη των πτηνών αφού εμφάνισε υψηλό πυρετό και βήχα στις 16 Φεβρουαρίου, ανέφερε το υπουργείο Υγείας.

Όταν η κατάστασή της επιδεινώθηκε, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο παίδων στην Πνομ Πενχ για θεραπεία, αλλά δεν τα κατάφερε και πέθανε την Τετάρτη (22/2).

«Η παγκόσμια κατάσταση του H5N1 είναι ανησυχητική»

«Η παγκόσμια κατάσταση του H5N1 είναι ανησυχητική δεδομένης της παγκόσμιας εξάπλωσης του ιού στα πτηνά σε όλο τον κόσμο και τις αυξανόμενες αναφορές κρουσμάτων σε θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων», δήλωσε η Μπράιαντ.

«Ο ΠΟΥ λαμβάνει πολύ σοβαρά τον κίνδυνο από τον ιό και προτρέπει αυξημένη επαγρύπνηση από όλες τις χώρας», κατέληξε.