Συνάντηση Αλ. Αλαβάνου με Φορείς πασχόντων από μεσογειακή αναιμία και αιμορροφιλικών

p> ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

   

    Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση ενημέρωσης φορέων πασχόντων από μεσογειακή αναιμία και αιμορροφιλικών, στα γραφεία του κόμματος, παρουσία του προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνου και του γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ Ν. Χουντή. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας του κόμματος Δημ. Αδαμόπουλος.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, απηύθυνε χαιρετισμό στη συνάντηση, στον οποίο τόνισε:

   

    «Επιδιώξαμε αυτή τη συνάντηση κατ΄ αρχήν για να σας ενημερώσουμε για τη συνεχιζόμενη συμμετοχή μας στη διακομματική επιτροπή για τη διενέργεια του διαγωνισμού για το μοριακό έλεγχο του αίματος αλλά και για να διευκρινίσουμε κάποια σημεία και να ανταλλάξουμε απόψεις

    Επίσης, για να τονίσουμε με κάθε τρόπο τους άξονες της πολιτικής και τις δράσεις που προκύπτουν και επιχειρούμε να εφαρμόσουμε.

   

    -Βασική μας μέριμνα είναι να έχει η χώρα επαρκές και ασφαλές αίμα για όλους, ξεκινώντας από τα πολυμεταγγιζόμενα άτομα όπου η μετάγγιση αποτελεί θεραπεία.

   

    Σήμερα έχουμε ένα Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας το οποίο είναι εγκαταλελειμμένο, απαξιωμένο, και έχουμε κι ένα από τα πιο χαμηλά ποσοστά εθελοντικής αιμοδοσίας στην Ευρώπη. Κι αυτό όχι γιατί οι έλληνες πολίτες είναι αναίσθητοι, αλλά γιατί δεν υπάρχουν οι μηχανισμοί ευαισθητοποίησης αλλά και κάλυψης των αναγκών για την εθελοντική αιμοδοσία.

    Το πιο σημαντικό στην περίπτωση της Μεσογειακής αναιμίας είναι η επάρκεια, η ποιότητα και η ασφάλεια του αίματος.

    Θα ήθελα να θυμίσω ότι η κυβέρνηση οδηγήθηκε στη συγκρότηση της διακομματικής όταν δημιουργήθηκαν ερωτηματικά στα ΜΜΕ, σχετικά με Μνημόνιο Συνεργασίας του Υπουργείου και εταιρείας για τη χορήγηση και την όλη διακίνηση των αντιδραστηρίων, με ένα ετήσιο κόστος της τάξης των διακοσίων και άνω ευρώ για το ελληνικό δημόσιο. Υπήρξε μάλιστα εμπλοκή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    Εμείς με την εκπρόσωπό μας και σε συνεργασία με το Τμήμα Υγείας του κόμματος, αφού ενημερωθήκαμε και ασκήσαμε τον έλεγχο-όπως είχαμε υποχρέωση-συμφωνήσαμε με την πρόταση της εκπροσώπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου για Διεθνή διαγωνισμό, όπως ακριβώς συμφώνησαν και οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Το Υπουργείο στην προσπάθεια διεκπεραίωσης της όλης υπόθεσης με το δικό του τρόπο που εμείς αμφισβητούμε, έκανε χρήση της άμεσης ανάγκης σας και σας χρησιμοποίησε σαν μοχλό πίεσης, και μάλιστα μονομερώς, εναντίον μας.

    Εμείς είμαστε δίπλα σας. Αγωνιζόμαστε για επαρκές και ασφαλές σε όλη τη διαδικασία, από την αιμοδοσία ως τη μετάγγιση, αίμα.

    Προχθές είχαμε ημέρα αιμοδοσίας εδώ στα γραφεία του κόμματός μας και είμαστε έτοιμοι μαζί σας:

    -Να βοηθήσουμε ώστε να ολοκληρώσει η επιτροπή το έργο της στο συντομότερο χρονικό διάστημα επιτυχώς.

    -Να προβούμε σε επείγουσες παρεμβάσεις ώστε η υπάρχουσα υποδομή μοριακού ελέγχου του αίματος να λειτουργεί σε 24ωρη βάση, μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός.

    -Αλλά και να πιέσουμε την κυβέρνηση και το κράτος για την εφαρμογή συστηματικής πολιτικής για προβολή της εθελοντικής ανιδιοτελούς αιμοδοσίας, ώστε αυτή να αποτελέσει κύριο συστατικό και παράγοντα αγωγής υγείας στο χώρο της εκπαίδευσης αλλά και στην κοινωνία. Βασική μας μέριμνα η ύπαρξη επαρκούς και ασφαλούς αίματος για τη θεραπεία όλων των πολυμεταγγιζόμενων ατόμων.»

   

    8/2/07 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ