Συνάντηση Δ. Αβραμόπουλου με τον Υπουργό Υγείας της Τουρκίας

p> ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

   

   

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2007

   

   

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

   

    Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας της Τουρκίας, Δρ. Recep Akdag, με αντικείμενο θέματα συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών στον τομέα της υγείας.

   

    Ακολουθούν οι δηλώσεις των δυο Υπουργών:

   

    ΔΗΜ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: «Με πολλή χαρά υποδέχθηκα σήμερα τον καλό φίλο, συνάδελφό μου, Υπουργό Υγείας της γειτονικής φίλης Τουρκίας, με τον οποίο εδώ και πάρα πολλούς μήνες έχουμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα συνεργασίας, φέρνοντας πιο κοντά και τις επιστήμες αλλά και τις κοινωνίες μας. Όλοι γνωρίζουμε, ότι η Υγεία, με τα προβλήματά της, με τις ελπίδες της, με τις εξελίξεις της, κινείται πέρα και πάνω από σύνορα. Φέρνει κοντά τους λαούς, φέρνει κοντά τις επιστημονικές κοινότητες, φέρνει κοντά τις κυβερνήσεις. Όλοι δίνουμε τη μάχη για την υποστήριξη των κοινωνιών μας, ανθρώπινα, μέσα σε πνεύμα αλληλεγγύης, και βέβαια τη μάχη για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου. Οι επιστημονικές οικογένειες της Ελλάδος και της Τουρκίας έχουν ήδη ξεκινήσει τη συνεργασία τους.

   

    Σήμερα, ο Υπουργός Υγείας της Τουρκίας βρίσκεται στη χώρα μας με την ευκαιρία της ανακήρυξής του σε Επίτιμο Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Θα ήθελα να χαιρετίσω την παρουσία του εδώ, διότι στο πρόσωπό του δεν αναγνωρίζουμε και τιμούμε μονάχα έναν εξαίρετο επιστήμονα, αλλά και έναν σύγχρονο πολιτικό, ο οποίος και αυτός από τη σκοπιά του συμβάλλει στην ενδυνάμωση, την ενίσχυση, την εμβάθυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

   

    Παράλληλα, με τον κύριο Υπουργό συμφωνήσαμε να εκπονήσουμε στο πλαίσιο της υπάρχουσας συμφωνίας – συνεργασίας, ένα πρόγραμμα κοινών ανθρωπιστικών δράσεων, για το οποίο όμως θα σας μιλήσουμε σε εύθετο χρόνο. Αποδέχθηκα την πρόσκλησή του να επισκεφθώ και εγώ με τη σειρά μου σύντομα την Τουρκία και πρέπει να σας πω, ότι και μέσα από την Υγεία οι δυο λαοί, οι επιστήμονες, οι άνθρωποι της Ιατρικής συναντιούνται, συνεργάζονται, δίνουν τον αγώνα του πολιτισμού υγείας κοντά στους συνανθρώπους μας».

   

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ: «Ο κ. Υπουργός μας υποδέχθηκε πάρα πολύ εγκάρδια. Οπωσδήποτε, αναμφίβολα υπάρχουν μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας ιστορικοί δεσμοί. Αποτελούμε δυο έθνη, που μοιάζουν πάρα πολύ και αυτοί οι δεσμοί συμβαδίζουν με τα αισθήματα και τον τρόπο ζωής των δυο λαών. Στη συζήτησή μας σήμερα, ο κύριος Υπουργός είπε κάτι πολύ ωραίο: όταν καθόμαστε στο τραπέζι δεν χρειαζόμαστε διερμηνέα, διότι τα ονόματα των φαγητών είναι σχεδόν ίδια.

   

    Δυναμώνοντας τις σχέσεις των δυο χωρών, θα προωθήσουμε τη συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων μας. Οπωσδήποτε, για εμένα είναι μεγάλη τιμή η διάκριση που θα μου δοθεί από ένα θεμελιώδες Πανεπιστήμιο, όπως είναι το Πανεπιστήμιο των Αθηνών. Γι’ αυτό θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον αξιότιμο κύριο Υπουργό και στη Διοίκηση του Πανεπιστημίου.

   

    Και μέσω του κ. Αβραμόπουλου, θέλω να διαβιβάσω τους χαιρετισμούς και την αγάπη του Πρωθυπουργού της Κυβερνήσεως και του λαού της Τουρκίας προς τον ελληνικό λαό.

   

    Και πάλι σας ευχαριστώ».