Συνάντηση Μ.Ξενογιαννακοπούλου με το προεδρείο της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν

p>H Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, συναντήθηκε σήμερα με το προεδρείο της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος επίσης, η Μαρία Δαμανάκη, υπεύθυνη Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, υπεύθυνος του Πολιτικού Συμβουλίου για θέματα Διαβούλευσης και Συνεργασίας με τους θεσμικούς -κοινωνικούς εταίρους και με τα Μαζικά Κινήματα, η Συλβάνα Ράπτη, συντονίστρια Υγείας της Κ.Ο. του Κινήματος και ο γραμματέας του Τομέα Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Σκουλάκης.

Μετά τη συνάντηση έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να συναντηθούμε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία και να συζητήσουμε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικά ο τομέας της υγείας. Τη συνεχή απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από τις συγκεκριμένες επιλογές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και φυσικά τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, που είναι η ψυχή για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων στη χώρα μας.

                        Είναι σαφές και συμφωνούμε απόλυτα με τους εργαζομένους  στα δημόσια νοσοκομεία ότι  τα τελευταία δυόμισι χρόνια, η  πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, σταθερά απαξιώνει τα δημόσια νοσοκομεία, το ΕΣΥ και  περικόπτει τις χρηματοδοτήσεις που είναι αναγκαίες για τη λειτουργία του, αλλά και συνολικά για τον τομέα της υγείας όπως βλέπουμε και στο σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2007 που αυτή τη στιγμή συζητείται στη Βουλή. Συμφωνούμε με τους εργαζόμενους για την πλήρη ανακολουθία της κυβέρνησης στο κρίσιμο ζήτημα των προσλήψεων στα νοσοκομεία, ένα θέμα ζωτικό για να μπορέσουν τα νοσοκομεία και στο κέντρο και στην περιφέρεια να λειτουργήσουν και να εξυπηρετούν τους πολίτες. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κάνει άλλες επιλογές, πελατειακού χαρακτήρα και διευθετήσεων, είτε αυτές αφορούν  την πρόσληψη αγροφυλάκων είτε όλα αυτά τα θλιβερά συμπτώματα που είδαμε σε γαλάζιους Δήμους κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές.

                        Εμείς με σαφήνεια, ως ΠΑΣΟΚ, επαναλάβαμε στους εργαζομένους στα δημόσια νοσοκομεία ότι για μας το ΕΣΥ είναι η  μεγάλη προτεραιότητα. Πρέπει συνεχώς να αναβαθμίζεται και να ενισχύεται μέσα σε ένα σύγχρονο περιβάλλον με νέες προκλήσεις και νέα προβλήματα. Σαφώς χρειάζεται μια μεγάλη και σοβαρή ενίσχυση και σε επίπεδο  χρηματοδότησης αλλά και  προσλήψεων για το νοσηλευτικό προσωπικό.

                        Στεκόμαστε  κοντά στους εργαζομένους στον αγώνα που δίνουν, και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την προσπάθειά τους και στη Βουλή και στα κοινωνικά Κινήματα.

Σ. ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΕΛΗΣ: Στα πλαίσια της απόφασης για συνάντηση με τα πολιτικά κόμματα, ξεκινήσαμε σήμερα τις επαφές μας με τη Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ την κα Ξενογιαννακοπούλου και τον τομέα κοινωνικής πολιτικής, για να ζητήσουμε τη συμπαράσταση και του ΠΑΣΟΚ στον αγώνα μας, βρισκόμαστε σε απεργιακές κινητοποιήσεις και τη στήριξη των δίκαιων αιτημάτων μας.

                        Τα βασικά αιτήματα τα οποία προβάλλουμε ύστερα από τρία χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, υπάρχει διαπίστωση πλέον ότι το ΕΣΥ υποχρηματοδοτείται, υποβαθμίζεται, διαλύεται. Ο προϋπολογισμός ο τελευταίος της κυβέρνησης είναι στην ίδια κατεύθυνση, έχουμε για τρίτη συνεχή χρονιά μείωση των κοινωνικών δαπανών για την υγεία, το Υπουργείο Υγείας από πλευράς αύξησης των δαπανών είναι 12ο, που σημαίνει ότι δεν είναι στις προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης η κοινωνική πολιτική, η υποχρηματοδότηση του συστήματος νομίζω ότι γεννά όλα τα υπόλοιπα προβλήματα τα οποία είναι απότοκα ακριβώς αυτής της αιτίας.

                        Δε μπορούν να γίνουν προσλήψεις στα νοσοκομεία, νέα νοσοκομεία υπολειτουργούν, το ΑΤΤΙΚΟ παραμένει κλειστό, το Πανεπιστημιακό της Λάρισας είναι στο 40% της λειτουργίας του, 160 κρεβάτια ΜΕΘ εξακολουθούν και παραμένουν κλειστά και βεβαίως υπάρχει παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, με αυτοθυσία οι εργαζόμενοι προσπαθούν πραγματικά να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία και να μπορέσουν να δώσουν την ποιότητα των υπηρεσιών που δικαιούται ο Έλληνας πολίτης.

                        Πέρα απ’ αυτό έχουμε και άλλα προβλήματα. Είναι αδιανόητο μόνο οι Αστυνομικοί να εντάσσονται στα βαριά και ανθυγιεινά, η κυβέρνηση δίνει μια προτεραιότητα στις δυνάμεις καταστολής, δε βρίσκει λεφτά για να προσλάβει νοσηλευτές αλλά βρίσκει λεφτά για να πάρει αγροφύλακες και βεβαίως το θέμα της μισθολογικής μας αναβάθμισης, γιατί είμαστε οι πιο κακά αμειβόμενοι υπάλληλοι στο χώρο του Δημοσίου.

                        Πιστεύουμε ότι πρέπει τις δεσμεύσεις της η κυβέρνηση για νέο μισθολόγιο να τις υλοποιήσει καθώς επίσης και για την άμεση καταβολή των 176 ευρώ, κάτι το οποίο και ηθικά και πολιτικά μας οφείλει. Ηθικά διότι τα Δικαστήρια πλέον μας έχουν δικαιώσει σε όλα τα επίπεδα και πολιτικά γιατί τα είχε υποσχεθεί. Η χθεσινή συνάντηση στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας απέβη άκαρπη, ο υπουργός Υγείας είπε πράγματα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και επίσης συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας στις 5 και 6 του Δεκέμβρη, θα έχουμε συγκέντρωση στις 5 του Δεκέμβρη κάτω από το Υπουργείο Υγείας, αμέσως στις 7 και 8 του Δεκέμβρη θα υπάρχουν όλες αυτές οι διεργασίες για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από 10 έως 20 του μήνα και έως ότου ψηφισθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

                        Είναι σαφές ότι στο βαθμό που δεν υπάρχει επίλυση των προβλημάτων μας, έως ότου κλείσει αυτή η Βουλή, οι Υγειονομικοί θα πάμε σε έναν παρατεταμένο αγώνα με διάφορες μορφές οι οποίες θα αναδεικνύουν τα προβλήματά μας στον Έλληνα πολίτη. Είναι σαφές ότι ο πολίτης δεν είναι ο αντίπαλός μας, θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας για να μπορεί πραγματικά να παίρνει τις έκτακτες υπηρεσίες ανάγκης που δικαιούται.

                        Η ταλαιπωρία του από τις απεργίες μας θα είναι προσωρινή ενώ η ταλαιπωρία του από τα προβλήματα της υγείας είναι μόνιμη. Γι αυτό ζητούμε και τη συμπαράσταση των πολιτών απέναντι σ’ αυτές τις κινητοποιήσεις που έχουμε. Σας ευχαριστώ.

Μ. ΔΑΜΑΝΑΚΗ: Τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται σε μεγάλη κρίση. Ολόκληρες κλινικές λειτουργούν χωρίς προσωπικό. Τα τρία τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει σχεδόν καμία πρόσληψη. Παρά τα μεγάλα λόγια του υπουργού Υγείας, η κυβέρνηση απαξιώνει συνειδητά και σκόπιμα το δημόσιο τομέα υγείας διότι ευνοεί τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.