Συνάντηση Υπουργείου Υγείας- ΔΝΤ: «Καμία έκπτωση στο δυναμικό του ΕΣΥ»

 

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

«Δε θα γίνει καμία έκπτωση στο ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ και ούτε θα υπάρξει πάγωμα προσλήψεων εξαιτίας της προσφυγής» διαβεβαιώνουν κύκλοι της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας μετά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου υποστηρίζει πως δεν ετέθη θέμα από την «τρόικα» για το ζήτημα των προσλήψεων αλλά ούτε γενικότερα για τις εργασιακές σχέσεις. Η ελληνική πλευρά ισχυρίζεται μάλιστα πως επεσήμανε στην …τριανδρία ότι εξαιτίας της ιδιαιτερότητας των υγειονομικών μηχανισμών στα πολλά και μικρά νησιά θα πρέπει να υποστηριχθούν με προσωπικό.

Σε ότι αφορά στις λειτουργικές δαπάνες, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοούλου υπογράμμισε ότι θα μειωθούν κατά 10% το 2010 και άλλο ένα 10% το 2011.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία σημείωσε πως επί της προηγούμενης ηγεσίας οι συνολικές δαπάνες είχαν φθάσει τα 9,2 δις ευρώ ενώ με βάση των προγραμματισμό για το 2010 αυτές δε θα ξεπεράσουν τα 8,7δις ευρώ. Σημειώθηκε δε ότι τους τελευταίους μήνες υπάρχει σταθεροποίηση των δαπανών.

Οι γενικότεροι στόχοι που παρουσιάστηκαν στους εκπροσώπους των τριών φορέων έχουν ως κύριους άξονες τη διαφάνεια και τον εξορθολογισμό των δαπανών. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει έλεγχος σε κάθε είδους δαπάνη,  θα αλλάξει το σύστημα των προμηθειών, θα εισαχθούν νέα μέτρα για τα φάρμακα ενώ και στα νοσοκομεία θα γίνεται ορθή οικονομική διαχείριση μέσω πληροφοριακών συστημάτων και του διπλογραφικού συστήματος.

Να σημειωθεί ότι στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία δεν μπορεί να υπάρξει καμία περιστολή δαπανών εάν δεν υπάρξει πρώτα μηχανογράφηση του συστήματος. Σήμερα τα περισσότερα νοσοκομεία δε διαθέτουν καν τον απαραίτητο αριθμό ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε επίσης στους εκπρόσωπους των τριών φορέων ότι θα αξιοποιηθεί και το σχέδιο “Καλλικράτης” για τη δημιουργία μονάδων υγείας σε δημοτικό επίπεδο. Ταυτόχρονα ρωτήθηκε για την  Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και υποστήριξε ότι γίνονται προσπάθειες ενίσχυσης των εξωτερικών ιατρείων για την κάλυψη των πρώτων αναγκών.

Χωρίς γιατρούς το Κ.Υ. Βύρωνα

Την ίδια ώρα πάντως ένας βασικός φορέας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, το Κέντρο Υγείας Βύρωνα …ξέμεινε από γιατρούς. Και αυτό διότι παραμένει ακέφαλο (χωρίς διευθυντή) ενώ σήμερα παραιτήθηκε και ο γιατρός Ανάργυρος Μαριόλης που αποτελούσε ουσιαστικά ένας εκ των συντονιστών της μονάδας υγείας αφήνοντας πίσω του μόνο έναν γιατρό!

Πληροφορίες με το …σταγονόμετρο

Πάντως η πληροφόρηση σχετικά με την επίσκεψη των εκπροσώπων των τριών φορέων στο υπουργείο Υγείας έγινε με το απαραίτητο φιλτράρισμα. Η υπουργός Υγείας απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση, ενώ οι πληροφορίες που διέρρευσαν ήταν άκρως ελεγχόμενες. Άλλωστε πηγές αναφέρουν ότι η περιβόητη τρόικα ζήτησε κάθετες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και πάγωμα των προσλήψεων και στο ΕΣΥ κάτι που δεν παραδέχεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για αποφυγή αντιδράσεων.