ΣΥΝΑΣΠΙΜΟΣ Για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

p> ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

   

    Για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

   

    Το Τμήμα Υγείας του ΣΥΝ με αφορμή την 1η Δεκέμβρη « Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS» επισημαίνει ότι:

   

    Ενώ η συμβολή των νέων θεραπειών και φαρμάκων στη σταθεροποίηση της επιδημίας και τη μείωση των θανάτων είναι καθοριστική.

   

    Η επιδημία συνεχίζει να αποτελεί μείζον παγκόσμιο κοινωνικό πρόβλημα.

   

    · Η αντιμετώπισή του επιτυγχάνεται καλύτερα μέσα από συλλογική οργάνωση, δράση και γνώση .

    · Η μάχη που δίνεται για τη αντιμετώπισή της τραγικής κατάστασης που βιώνει η υποΣαχάρια Αφρική και άλλες υπανάπτυκτες, αλλά και αναπτυσσόμενες χώρες, αφορά όλους και όλες.

    · Ο αγώνας για ελεύθερη πρόσβαση σε αντίγραφα φάρμακα για όλη την υφήλιο πρέπει να ευοδωθεί.

   

    Στην Ελλάδα ο αριθμός των νέων μολύνσεων το 2006 αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια ή ενδεχομένως και σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2005, έτος κατά το οποίο σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων ετών.

    Πιο αναλυτικά το 2006 (μέχρι 31 Οκτωβρίου) δηλώθηκαν στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.)485 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης εκ των οποίων 391 (80,6%) άνδρες και 94 (19,4%)

    γυναίκες.

    Στην Ελλάδα σήμερα μπορεί να διαθέτουμε καλό σύστημα επιτήρησης της λοίμωξης, η αντιμετώπιση όμως, της καθημερινής τρέχουσας πραγματικότητας στο σύνολο του χώρου υγείας- πρόνοιας, μας ανησυχεί.

    · Σύγχρονο δίκτυο για όλα τα θέματα Δημόσιας Υγείας της χώρας δεν διαθέτουμε.

    · Οργανωμένη αγωγή υγείας για όλο τον πληθυσμό (γενικός πληθυσμός- σχολεία-ειδικές ομάδες-οικονομικοί μετανάστες)δεν υπάρχει.

    · Οι ανεπαρκείς δαπάνες για την υγεία, η συνεχής υποβάθμιση και συρρίκνωση του Δημόσιου Τομέα Υγείας- Πρόνοιας, η παραμέληση της πρόληψης με αγωγή Υγείας και η απουσία ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μόνο κακά προοιωνίζονται και για το υπό εξέταση μείζον κοινωνικό πρόβλημα του AIDS

    · Για την επιδημία του AIDS αρκούμαστε σε επετειακές δράσεις

   

    Απαιτείται λοιπόν μια άλλη πολιτική υγείας.

    Για μας αποτελεί προϋπόθεση η ένταξη της προσπάθειας σ, ένα συνολικό

    Θεσμικό πλαίσιο πανελληνίων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ),Πρόληψης και Αγωγής Υγείας με επαρκή χρηματοδότηση.

   

    1/12/06 Το Τμήμα Υγείας του ΣΥΝ