Συνασπισμός: Απάντηση σε Αβραμόπουλο για τον μοριακό έλεγχο του αίματος

p>                                                      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αναφορικά με το δελτίο που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας , σχετικά με την καταγγελία του Τμήματος Υγείας του Συνασπισμού για τον τρόπο λειτουργίας της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το Μοριακό ΄Ελεγχο του αίματος και όλα όσα προηγήθηκαν της συστάσεως της Επιτροπής, το Τμήμα Υγείας του ΣΥΝ έχει να παρατηρήσει τα παρακάτω:

 

Η αναστάτωση και ανησυχία που προκάλεσε στον κ. Αβραμόπουλο η τεκμηριωμένη καταγγελία του Τμήματος Υγείας του ΣΥΝ, δεν του επιτρέπει να προχωρά σε αήθεις επιθέσεις και απειλές, υπεκφεύγοντας την αλήθεια Αντί να επιτίθεται με ανοίκειο τρόπο και να απειλεί την εκπρόσωπο μας στη διακομματική , τον καλούμε να απαντήσει στα εξής κρίσιμα ερωτήματα :

 

 

1)  Με ποιο ηθικό, νομικό ή πολιτικό δικαίωμα υπογράφηκε από τον γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, το Μνημόνιο Συνεργασίας με τους εκπροσώπους των πολυεθνικών με αυτή την υψηλή κοστολόγηση (50 ευρώ ) και ταυτόχρονο  «κλείδωμα» της τιμής για πέντε χρόνια;

Τα δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο βοούν πολύ πριν συσταθεί η      Διακομματική και συνεχίζουν ως τα σήμερα και απάντηση δεν έχει δοθεί (π.χ Κόσμος του Επενδυτή 25/06/06 – πρώτο θέμα 17/09/06 Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία 08/10/06).

 

 

.2)  Γιατί δεν προσφεύγει αμέσως σε δημόσιο πανευρωπαικό διαγωνισμό, ανεχόμενος τις καθυστερήσεις και τρικλοποδιές μηχανισμών  και συμφερόντων που επιθυμούν να οδηγήσουν την προμήθεια , στην απαράδεχτη(για τέτοιο υψηλό τίμημα ) διαδικασία του διαγωνισμού « με διαπραγμάτευση » με το δήθεν επιχείρημα της απόλυτης και άμεσης ανάγκης; Θυμίζουμε στον κ. Υπουργό ότι η απόφαση για τη σύσταση της σχετικής Διακομματικής Επιτροπής δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 28/07/06

 

 

3)  Ο τεράστιος μηχανισμός του Εθνικού Συστήματος Υγείας, έχει αλήθεια την ανάγκη να καταφεύγει στον κάθε ενδιάμεσο  πολυεθνικής, που στο σχετικό μνημόνιο που υπέγραψε ο κ. γενικός  γραμματέας του Υπουργείου, ονοματίζεται «Εταιρεία» για να : ‘’ Προσδιορίσει τις κτηριακές εγκαταστάσεις…. Να διαμορφώσει τους χώρους ….. να τους εξοπλίσει , να δίνει με υπεργολαβία τις μεταφορές;’’κα.

 

 

4)  Το Μνημόνιο Συνεργασίας είναι σαφές ότι αυτομάτως αναιρέθηκε  γιατί οι πολυεθνικές μετά τα συμβάντα κατάργησαν αυτομάτως τους συγκεκριμένους εκπροσώπους.

Αναρωτιόμαστε όμως εμείς σήμερα με ποια διαδικασία και με ποιο τίμημα αμείβονται οι μοριακοί έλεγχοι που γίνονται ήδη σε κάποια νοσοκομεία;

 

Τέλος δεν πρέπει να λησμονεί ο κ. Υπουργός, ότι η απόφαση για  σύσταση  Διακομματικής Επιτροπής ελήφθη μετά τα δημοσιεύματα για ατασθαλίες στην προμήθεια της σχετικής τεχνογνωσίας για τον μοριακό έλεγχο του αίματος και την προσφυγή   πολυεθνικής στην Επιτροπή Ανταγωνισμού που μας εξέθεσε διεθνώς ως χώρα.

 Καλούμε τον κ. Υπουργό να ολοκληρώσει την ευαισθησία που έδειξε και ζήτησε τη σύσταση  Διακομματικής Επιτροπής και να προχωρήσει αμέσως στην προκήρυξη  πανευρωπαικού δημόσιου διαγωνισμού χωρίς σκοπιμότητες, μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις.

                                  

 

 

                 25/10/06                 Το Τμήμα Υγείας του Συνασπισμού