Συνδιάσκεψη του ΠΙΣ

Παταγώδης η αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Ολέθρια στη διαχείριση του τρίτου. Ο πανικός που έχει καταλάβει το κυβερνητικά στελέχη οδηγεί σε ενέργειες που επιδεινώνουν δραματικά την κατάσταση και αρκετές φορές την οδηγούν στα άκρα.

Όμως, εαν η δεδομένη κυβερνητική ανεπάρκεια αναμιχτεί με την κοντόθωρη και αλλοπρόσαλλη τακτική της ηγεσίας του ΠΙΣ, τότε προκύπτει ένα μίγμα που είναι ικανό να τινάξει στον αέρα ότι απέμεινε στην έρημη χώρα.

Ενδεικτική η χτεσινή συνδιάσκεψη του ΠΙΣ με προέδρους Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας, συνοδευόμενου από κουστωδία κυβερνητικών στελεχών (αναπληρωτής υπουργός, Γενικός Γραμματέας και 7 Διοικητές των ΥΠΕ). Ο κ. Κικίλιας με προσβλητικό ύφος και διακόπτοντας σκαιότατα κάθε ομιλητή με τον οποίο δε συμφωνούσε, δήλωσε πως αν δεν εξευρεθούν 200 γιατροί που θα ενισχύσουν τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ τότε θα προχωρήσει στην περίφημη επιστράτευση γιατρών.

Και τότε όλη η ηγεσία του ΠΙΣ, αυτή που μέχρι χτες λιβάνιζε τον υπουργό, ανακάλυψε πως ο υπουργός είναι ανεπαρκής και θα τον καταγγείλει στον πρωθυπουργό, ζητώντας την αποπομπή του. Αυτοί, που ούτε τα βλέφαρά τους κούνησαν όταν μετακινούσαν ειδικευόμενους από τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ στο ΛΗΤΩ καθώς και ειδικευμένους γιατρούς ΜΕΘ από την Αλεξανδρούπολη στην Αθήνα, αυτοί, που δεν είπαν κουβέντα για το έγγραφο του ΚΕΣΥ που έκανε λόγο για δωρεάν υπηρεσίες από γιατρούς στην πανδημία, τώρα δήλωναν σοκαρισμένοι, βαθιά προσβεβλημένοι και διαπίστωναν ταυτόχρονα την αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας!

Πότε άραγε έκανε η ηγεσία του ΠΙΣ παρόμοιες διαπιστώσεις μέχρι χτες και πότε βγήκε να υπερασπιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς;

Ποτέ!
Τώρα όμως ένιωσαν σοκαρισμένοι και ήθελαν να διαμαρτυρηθούν στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ενόσω όμως συνεχίζονταν η συνδιάσκεψη, ο Μητσοτάκης βγήκε στα μέσα ενημέρωσης και δήλωσε πως συμφωνεί με την επιστράτευση. Και τα φτερά των επαναστατών έπεσαν.

Είναι ανεπίτρεπτο να υποκινείται εμφύλιος των γιατρών του ΕΣΥ με τους αυτοαπασχολούμενους συναδέλφους τους. Εν καιρώ πανδημίας το ΕΣΥ και ο ιδιωτικός τομέας οφείλουν ν΄ αποτελέσουν ενιαίο υγειονομικό χώρο, ο οποίος θα αντιμετωπίζει με επιστημονικά κριτήρια τα χιλιάδες περιστατικά που νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία και κατ΄ οίκον, θα εμβολιάζει, θα ελέγχει και θα στηρίζει υγειονομικά τον πληθυσμό μέχρι να βγούμε από την εμπόλεμη κατάσταση.

Αυτό είναι το κρίσιμο μέγεθος που οφείλει ν΄ αντιληφθεί η κυβέρνηση, αλλά και η εκπροσώπηση των γιατρών. Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν ασύγγνωστη ελαφρότητα στη σημερινή τραγική συγκυρία που βιώνει η κοινωνία μας.
 


Διαβάστε εδώ: Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας με ανακοίνωσή του “αδειάζει” τον ΠΙΣ