Συνεχίζεται το κύμα φυγής από το Δημόσιο

 

Συνωστίζονται στην έξοδο προς συνταξιοδότηση οι δημόσιοι υπάλληλοι. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου του 2010, σύμφωνα με τα οποία οι αιτήσεις συνταξιοδότησης από τον δημόσιο τομέα παρουσίασαν αύξηση 44,6%. Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ στους τέσσερις μήνες 5.000 δημόσιοι υπάλληλοι υπέβαλλαν αίτηση, ενώ ολόκληρη την περυσινή χρονιά αποχώρησαν 12.000 άτομα.

Το δεύτερο μεγάλο κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων κατά των κυβερνητικών μέτρων και των ασφαλιστικών αλλαγών, εκδηλώνεται αύριο από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Τα συνδικάτα μιλούν για ακραία μέτρα τα οποία πλήττουν εργαζόμενους, συνταξιούχους, αλλά και τις μελλοντικές γενιές, ενώ προσδιορίζουν τις απώλειες για τις συντάξεις μέχρι και 15% και την άυξηση των ετών ασφάλισης που επιφέρει το νομοσχέδιο από δύο έως επτά έτη. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος ζήτησε χθες από την κυβέρνηση «να αποκαλυψει τι έχει συμφωνηθεί με την “τρόικα” (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ)», υπονοώντας οτι υπάρχουν και άλλα μέτρα που δεν ανακοινώνονται ακόμη. «Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω» σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρος, προσθέτοντας ότι «δεν ξέρουμε τι μας ξημερώσει με το μνημόνιο».

Στην αυριανή απεργία συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εφοριακοί, οι εργαζόμενοι στους δήμους και στις νομαρχίες, οι τελωνειακοί, το προσωπικό των ταμείων, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσιο νοσοκομεία, καθώς απεργούν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι σε αυτά. Στην κινητοποίηση μετέχουν ακόμα οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, οι τραπεζικοί υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Ακινητοποιημένα για 24ωρες θα μείνουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς όπως ο ΟΣΕ, τα μπλε λεωφορεία, τα τρόλεϊ, ο προαστιακός σιδηρόδρομος και το μετρό. Στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 10 το πρωί και από τις 4 το απόγευμα ως τη λήξη της βάρδιας κάνουν οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και στο τραμ. Κανονικά θα γίνουν τα αεροπορικά δρομολόγια, καθώς δεν απεργούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.