Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την υποβάθμιση του Μποδοσάκειου

 

Σύσκεψη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης και των φορέων για το Μποδοσάκειο καλεί η δήμαρχος

 

– Ονούφριος Μαυρίδης: Οι σύμβουλοι του υπουργείου Υγείας έχουν βαθιά μεσάνυχτα για τον υγειονομικό χάρτη στη Δυτική Μακεδονία

 

Σε συναγερμό βρίσκονται οι φορείς της Εορδαίας μετά την είδηση ότι στο πλαίσιο του “καλλικράτη” και στην υγεία σχεδιάζεται η συγχώνευση  νοσοκομείων στη Δυτική Μακεδονία, με την μετατροπή του Μποδοσάκειου σε κέντρο υγείας(!) και κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Κοζάνη σε αντικατάσταση του παλαιού Μαμάτσειου νοσοκομείου Κοζάνης.

«Το πρόβλημα στη Δυτική Μακεδονία δεν είναι η έλλειψη νοσοκομειακών κλινών αλλά η ελλιπής στελέχωση των μονάδων υγείας», διατυμπανίζει ο πρώην αντινομάρχης και διευθυντής της ΩΡΛ κλινικής του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Ονούφριος Μαυρίδης, ενώ η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου ανακοίνωσε ότι συγκαλεί για το θέμα αυτό σύσκεψη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης και των φορέων της Εορδαίας την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε συνέντευξή της η δήμαρχος ανέφερε ότι τις τελευταίες μέρες γίνονται συνεχείς συσκέψεις στο δήμο, προκειμένου να αναζητηθεί ο τρόπος αντίδρασης των θεσμικών φορέων απέναντι «σε σημαντικά και δυσάρεστα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα εις βάρος της Εορδαίας» (κλείσιμο διαφόρων υπηρεσιών και απειλή λουκέτου στο Μποδοσάκειο) και ανακοίνωσε ότι συγκαλεί τη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης στην οποία συμμετέχουν όλοι της Εορδαίας, ενώ οποία καλούνται να παραστούν πολιτικοί, φορείς και πολίτες.

Στη σύσκεψη, είπε, θα εξεταστούν οι προσφορότεροι τρόποι αντίδρασης  προκειμένου να αντιληφθούν στα κέντρα λήψης των αποφάσεων ότι δεν μπορεί να υποβαθμίζεται περαιτέρω μια περιοχή σαν την Εορδαία που πλήττεται δεκαετίες ολόκληρες για το εθνικό συμφέρον. «Οι αποφάσεις μας και η αντίδρασή μας θα γίνει μέσα από θεσμοθετημένα όργανα και δεν θα είναι μια φωνή ή ένα έγγραφο, διότι η περιοχή της Εορδαίας δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι από την ανεργία, από τις επενδύσεις που δεν γίνονται ή από τα σχέδια που δεν γίνονται ως αντιστάθμισμα των δραστηριοτήτων που πλήττουν την περιοχή, μια περιοχή που δεν μπορεί να δεχθεί ένα νέο πλήγμα».

Χαρακτήρισε ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα για την ευρύτερη περιοχή το σχεδιασμό να μετατραπεί μία υπερσύγχρονη νοσοκομειακή δομή όπως το Μποδοσάκειο σε κέντρο υγείας αστικού τύπου, καθώς εξυπηρετεί ένα μεγάλο κομμάτι της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ενώ βρίσκεται μάλιστα σε εξέλιξη η επέκταση του νοσοκομείου. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι η επιτροπή Διαβούλευσης θα κάνει παραστάσεις στα υπουργεία Υγείας και Ανάπτυξης, καθώς πρέπει να καταδειχθεί γενικότερα η προσφορά της τοπικής κοινωνίας, αλλά και σταματήσουν οι αποφάσεις των αρμόδιων υπουργείων να συνεχίσουν να πλήττουν την περιοχή.

 

Περισσεύουν οι νοσοκομειακές κλίνες

 

Την ίδια ώρα με δηλώσεις του στον «Π» ο Ονούφριος Μαυρίδης καταλογίζει στους ιθύνοντες του Υπουργείου Υγείας παντελή άγνοια του υγειονομικού χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας, τονίζοντας ότι αγνοούν ή κάνουν ότι αγνοούν ότι το πρόβλημα στην περιφέρειά μας δεν είναι η έλλειψη νοσοκομειακών κλινών. «Όλοι οι εργαζόμενοι στο Μποδοσάκειο αντιδρούμε διότι η λύση των υγειονομικών προβλημάτων στη Δυτική Μακεδονία δεν είναι η ανέγερση νέου νοσοκομείου στην Κοζάνη.  Διότι οι κλίνες στη Δυτική Μακεδονία όχι μόνο φτάνουν αλλά περισσεύουν, και ως εκ τούτου η ανέγερση ενός νέου νοσοκομείου θα ήταν εκ του περισσού και άρα θα επρόκειτο για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, σε καιρούς μάλιστα που λόγω μνημονίου θα πρέπει να είμαστε πιο φειδωλοί με το δημόσιο χρήμα», ανέφερε και επισήμανε ότι «η μέχρι τώρα λειτουργία των δομών υγείας στη Δυτική Μακεδονία καταδεικνύει ότι από το μόνο που δεν “πάσχουμε” είναι η έλλειψη νοσοκομειακών κλινών. Πάσχουμε από έλλειψη στελέχωσης σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό». 

Γι’ αυτό και δηλώνει ότι επανέρχεται σε αυτό που είχε διατυπώσει με ανοιχτή επιστολή του τον περασμένο Οκτώβριο προς τον τότε περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γ. Κίρκο, λέγοντας ότι σε περίπτωση που ξεκινήσει η ανέγερση νέου νοσοκομείου θα υποβάλλει «μηνύσεις για διασπάθιση δημοσίου χρήματος» εναντίον του υπουργού Υγείας και όλων όσων βάλουν την υπογραφή τους σε αυτό. Διευκρινίζει ωστόσο ότι η αντίδρασή του αυτή «δεν είναι γιατί θα γίνει νέο νοσοκομείο στην Κοζάνη, αλλά η λογική ότι θα πρέπει να κλείσουν τα άλλα νοσοκομεία για να κάνουν νέο νοσοκομείο στην Κοζάνη». Σημειώνει μάλιστα ότι «πράγματι είναι παλαιό το νοσοκομείο της Κοζάνης και εάν υπάρχει πράγματι ανάγκη να ανεγερθεί νέο να το κάνουν. Αλλά με βάση τις ανάγκες και όχι ένα νοσοκομείο 300-350 κλινών, όταν υπάρχουν σε ακτίνα βολής ένα σωρό περισσευούμενες νοσοκομειακές κλίνες σε υπερσύγχρονα νοσοκομεία όπως το Μποδοσάκειο ή το ολοκαίνουριο νοσοκομείο Γρεβενών» και προσθέτει: «Θα μας πάρουν με τις πέτρες οι ευρωπαίοι και οι τροϊκανοί όταν μάθουν ότι σε καιρούς που περικόπτονται μισθοί και συντάξεις σχεδιάζουμε ανέγερση νέου νοσοκομείου εκατοντάδων κλινών όταν δίπλα έχουμε ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο 25.0000τ.μ.,  όπως το Μποδοσάκειο, βιοκλιματικό, το οποίο σκοπεύουμε να το μετατρέψουμε σε κέντρο υγείας. Εκτός από ντροπή πρόκειται και για ασυγχώρητη σπατάλη δημοσίων πόρων».  

 

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ