Συνεχώς μειώνονται οι δωρητές οργάνων

ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΜΨΗ παρουσιάζει ο αριθμός των εθελοντών δοτών οργάνων στην Ελλάδα. Ειδικά τον τελευταίο χρόνο μειώθηκαν οι Έλληνες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα, ενώ τα προηγούμενα χρόνια αντιστοιχούσαν οκτώ δότες ανά εκατομμύριο του πληθυσμού, σήμερα η αναλογία είναι 6,2 δότες ανά εκατομμύριο. Αντίθετα, ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα στον τομέα της εθελοντικής αιμοδοσίας, όπου αναμένεται να υπάρξει επάρκεια ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των καλοκαιρινών μηνών.
Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων και διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, κ. Δημήτρης Γάκης, κατά την παρουσίαση της Εβδομάδας Υγείας, την οποία διοργανώνει ο Δήμος Σταυρούπολης από αύριο έως τις 26 Φεβρουαρίου, το μειωμένο ενδιαφέρον δωρητών οργάνων οφείλεται στο ότι οι Έλληνες επηρεάζονται συναισθηματικά από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και η αρνητική δημοσιότητα που προκύπτει από περιστατικά εμπορίας οργάνων.
Αιμοδότες

Στον αντίποδα, ολοένα και περισσότεροι αντιλαμβάνονται τη σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας, συμμετέχοντας όλο και πιο ενεργά. Μάλιστα, όπως τόνισε η αναπληρώτρια διευθύντρια Αιμοδοσίας του νοσοκομείου «¶γιος Παύλος», κ. Τζένη Αλεξάκου- Ακτσαλή, εάν συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες οι ίδιοι ρυθμοί αιμοληψιών, φέτος δεν θα υπάρξουν οι συνήθεις ελλείψεις μονάδων αίματος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Αλεξάκου- Ακτσαλή, η Ελλάδα έχει ανάγκη 650.000 μονάδες αίματος τον χρόνο και ήδη μέχρι τώρα σε όλα τα κέντρα αιμοδοσίας ανά τη χώρα έχουν συγκεντρωθεί περίπου 620.000 φιάλες. Το 53% όσων δίνουν αίμα ανήκουν στο συγγενικό περιβάλλον των ασθενών, το 2,5% των αναγκών καλύπτεται από τις αιμοληψίες στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ποσοστό 44% όσων δίνουν αίμα είναι οι εθελοντές αιμοδότες.