«Συνειδητά διαλύουν τον “Ευαγγελισμό”»

Της ΛΙΑΝΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

 

Με λιγότερα από τα μισά χειρουργικά τραπέζια να λειτουργούν, περισσότερες από 1.350 κενές οργανικές θέσεις και αναμονή στη λίστα των χειρουργείων που αγγίζει τους 10 μήνες, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας παραπαίει. Ο «Ευαγγελισμός» εκπέμπει σήμα κινδύνου, αλλά φαίνεται ότι τα ώτα των αρμοδίων δεν ακούνε, όχι μόνο σήμερα, αλλά τα τελευταία 15 χρόνια.

 

Η κατάσταση δεν είναι καινούργια. Απλά, όπως λένε οι εργαζόμενοι, έχει γίνει πλέον επικίνδυνη και για τους ασθενείς και για το προσωπικό. Ολα ξεκίνησαν την περίοδο 1992-93, όταν επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη σταμάτησαν οι προσλήψεις και άρχισαν οι μετατάξεις. Το 1999-2000, με τον νόμο Παπαδόπουλου, συνεχίστηκαν οι μετατάξεις, ενώ άρχισαν και οι πρώτες προσλήψεις έκτακτου προσωπικού. Το 1995, οι ειδικές κλίνες του «Ευαγγελισμού» (ΜΕΘ, ΜΕΦ, ανάνηψης καρδιοχειρουργημένων κ.λπ.) ήταν 30. Σήμερα, είναι 85 (στην πραγματικότητα, 100, αλλά οι 15 δεν λειτουργούν) και το νοσηλευτικό προσωπικό παραμένει ελλιπές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους 20 μήνες αποχώρησαν 191 έμπειροι και μόνιμοι εργαζόμενοι για λόγους συνταξιοδότησης και στο ίδιο διάστημα προσελήφθησαν μόνο 50, και μάλιστα με συμβάσεις μικρής διάρκειας (επικουρικοί, 8μηνίτες κ.λπ.).

Κενές θέσεις

Την ίδια στιγμή που οι κενές οργανικές θέσεις είναι πάνω από το 1/3 του συνόλου, με τάσεις αύξησης, λειτουργούν μόνον 6 από τα 14 χειρουργικά τραπέζια. Η αναμονή για τα χειρουργεία έχει φτάσει μέχρι και τους 10 μήνες, με αποτέλεσμα οι ασθενείς (και ασφαλισμένοι) να έχουν δύο επιλογές: η μία είναι να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα και φυσικά να χρυσοπληρώσουν αυτά που δικαιούνται δωρεάν, ενώ η δεύτερη περιγράφεται διά στόματος Ηλία Σιώρα, του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων.

«Πάνε και πιάνουν τους γιατρούς, τους δίνουν φακελάκι και τους παρακαλούν να τους βάλουν ως έκτακτα περιστατικά την ημέρα της εφημερίας…».

Γιατί διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση; Τόσο δύσκολο είναι να μπει μια τάξη στην Υγεία; «Δεν είναι ότι δεν μπορούν. Απλά δεν θέλουν. Είναι συνειδητή επιλογή και όχι ανικανότητα» λέει στην «Ε» ο κ. Σιώρας. «Θέλουν να πετύχουν τη σύμπραξη Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Να ιδιωτικοποιήσουν τις ιατρικές υπηρεσίες, όπως έκαναν στις υπηρεσίες καθαρισμού, σίτισης και συντήρησης. Να δώσουν εργολαβία τα εργαστήρια. Θέλουν έσοδα και μικρό κόστος λειτουργίας. Αρα λιγότερο προσωπικό και με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Αν βάλουν και τιμολόγια λίγο φτηνότερα από τα ιδιωτικά νοσοκομεία…».

Τα μελανά χρώματα με τα οποία περιγράφεται η κατάσταση στον «Ευαγγελισμό» φαίνεται να συμπληρώνονται και από το γεγονός ότι ήδη έχει ενδιαφερθεί για να αναλάβει εργολαβία τα εργαστήρια μεγάλο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο. Το ίδιο κέντρο θα μπορούσε ενδεχομένως στο μέλλον να παραχωρήσει και νοσηλευτικό προσωπικό…

Ανεξέλεγκτη

Σύμφωνα με τους εργαζομένους, η καθημερινή πλέον γενική εφημερία στον «Ευαγγελισμό» κάνει την κατάσταση ανεξέλεγκτη. Απογεύματα και νύχτες, μόνο μία ή το πολύ δύο νοσηλεύτριες επωμίζονται τη νοσηλεία μέχρι και 60 ασθενών. Ταυτόχρονα, η αιμοδοσία δέχεται κατά 35% λιγότερους αιμοδότες, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες κλινικών και χειρουργείων. Στα δε εργαστήρια η εντατικοποίηση έχει υπερβεί τα όρια αντοχής.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επίσημη ανακοίνωση της 5μελούς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ, «η κυβέρνηση αφήνει να διαρρέουν σενάρια πώλησης του “Ευαγγελισμού”, καλλιεργώντας κλίμα αποχώρησης στους εργαζομένους, προκειμένου να εξυπηρετήσει καλύτερα τον στόχο της».

Σήμερα, οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα επείγοντα περιστατικά.

spyropul@enet.gr