Συνενώσεις κλινικών βάσει πληρότητας

Με γνώμονα την πληρότητα των κλινικών και την αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού, η 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κατέθεσε πρόταση στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο που εστιάζει στη συνένωση κλινικών στο ίδιο νοσοκομείο ή και μεταξύ νοσοκομείων που θα αποκτήσουν κοινή διοίκηση.

Είναι ενδεικτικό ότι, στο γενικό νοσοκομείο Λάρισας προτείνεται η συνένωση των Α΄ και Β΄ Παθολογικών Κλινικών με δεδομένο ότι έχουν 25 και 23 κλίνες με πληρότητα 40% και 55% αντίστοιχα. Σύμφωνα με την εισήγηση, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας αποκτά κοινή διοίκηση με το Πανεπιστημιακό Λάρισας και με το 404 Στρατιωτικό Νοσοκομείο – σε περίπτωση ένταξής του στο ΕΣΥ. Εκτός από τις παθολογικές κλινικές, προτείνεται η συνένωση και των ακτινολογικών τμημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, η ενοποίηση των παιδιατρικών κλινικών στο πανεπιστημιακό Λάρισας υπό κοινό διευθυντή (θα εξυπηρετείται και το Γενικό Λάρισας, όπου υπηρετούν μόλις 3 παιδίατροι και αναμένονται συνταξιοδοτήσεις) καθώς και η μεταφορά στο Πανεπιστημιακό ειδικών κλινικών, όπως η παιδοχειρουργική, γαστρεντερολογική, ουρολογική. Στην περίπτωση ένταξης του 404 Στρατιωτικού Νοσοκομείου στο ΕΣΥ, προτείνεται να μεταφερθούν εκεί οι αιμοδοσίες και να αναπτυχθούν κοινά εξωτερικά ιατρεία των δύο άλλων νοσοκομείων της Λάρισας (στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας) και ξενώνας ογκολογικών ασθενών.

Η πρόταση αφορά επίσης την πλήρη διοικητική συνένωση των νοσοκομείων Καρδίτσας και Τρικάλων (ενοποίηση των οφθαλμολογικών, μαιευτικών, ψυχιατρικών και ΩΡΛ κλινικών των δύο νοσοκομείων, αλλά και συνένωση των Α΄ και Β΄ Χειρουργικών Κλινικών του νοσοκομείου Τρικάλων), των νοσοκομείων Λαμίας, Καρπενησίου και Αμφισσας, των νοσοκομείων Χαλκίδας, Καρύστου και Κύμης, και των νοσοκομείων Θήβας και Λιβαδειάς.

Για το νοσοκομείο Θήβας, η πληρότητα του οποίου είναι πολύ χαμηλή, προτείνεται η διατήρηση των βασικών κλινικών με ανάπτυξη κλινικών ημέρας –όπως οφθαλμολογικό κέντρο που θα μπορεί να εξυπηρετεί πάσχοντες και από την Αθήνα– και ξενώνα ογκολογικών ασθενών.

Στις διοικητικές συνενώσεις των νοσοκομείων εστιάζει και η πρόταση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας που εισηγείται τα 31 νοσοκομεία ευθύνης της να «συγχωνευθούν διοικητικά» σε 16 ΝΠΔΔ. Η πρόταση της 6ης ΥΠΕ αφορά, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση του νοσοκομείου Παίδων Πατρών «Καραμανδανείου» με τη μεταφορά πανεπιστημιακής κλινικής, την αλλαγή σε ενισχυμένο Κέντρο Υγείας του Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Κρεστένων, τη μετατροπή του Νοσοκομείου Ναυπλίου σε γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πελοποννήσου, των Γ.Ν. – Κέντρου Υγείας Μολάων και Γ.Ν. – Κέντρου Υγείας Κυπαρισσίας σε νοσοκομεία, των ψυχιατρικών νοσοκομείων Τρίπολης και Κέρκυρας σε Φορείς Διαχείρισης Ψυχικής Υγείας και, τέλος, του νοσοκομείου Ληξουρίου σε Κέντρο Φυσικής Αποκατάστασης και ενισχυμένο Κέντρο Υγείας.

Κέντρα Αναφοράς

Στην εισήγησή της η 6η ΥΠΕ αναφέρει επίσης ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν τρία Κέντρα Υγειονομικής Αναφοράς που θα εποπτεύουν τα νοσοκομεία «ευθύνης τους». Προτείνεται τα κέντρα αυτά να «εδρεύουν» στο Παναρκαδικό Τρίπολης (για την Πελοπόννησο), στο Πανεπιστημιακό Πατρών (Δυτική Ελλάδα, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά) και Πανεπιστημιακό Iωαννίνων (Ηπειρο, Κέρκυρα, Λευκάδα).