Συνέντευξη Υπ. Υγείας κ. Αβραμόπουλου

Μετά το πέρας της συνέντευξης που δόθηκε από τον Υπουργό Υγείας κ. Αβραμόπουλο για τα μέτρα που αφορούν στο κάπνισμα έγινε αναφορά και σε άλλα ζητήματα πολιτικής υγείας. Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα: 

 

 

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γνωρίζετε ότι δια νόμου περάσαμε κάποιες αποφάσεις, ήδη άρχισαν αυτές να υλοποιούνται και πάντοτε με τις διαβεβαιώσεις που μας δόθηκαν από το ΑΣΕΠ τρέχουν οι διαδικασίες και υπολογίζουμε περί τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχουμε κλείσει με τον πρώτο κύκλο των προσλήψεων.

Για τα θέματα λοιπόν των νοσηλευτών, έχουμε ήδη πραγματοποιήσει σειρά ενεργειών, που καλύπτουν ακριβώς αυτές τις αδράνειες τις αμηχανίες και προχειρότητες του παρελθόντος. Με διάταξη νόμου, στο Νόμο 3754 θυμίζω ότι προβλέπουμε την πρόσληψη 5,5 χιλιάδων νοσηλευτών με ειδικές διαδικασίες και πέραν από τον συνήθη προγραμματισμό.

Οι Κασσάνδρες που ήθελαν το νόμο αυτό να μην εφαρμόζεται και ισχυρίζονταν ότι “το θέμα των προσλήψεων παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες” τελικά διαψεύδονται, καθώς ήδη συγκροτήθηκε Επιτροπή που συνεδριάζει για την κατανομή στα νοσοκομεία της χώρας των προσλήψεων αυτών των 5,5 χιλιάδων και τη σύνταξη των σχετικών προκηρύξεων.

Επιπλέον, έχει ετοιμαστεί και το καθηκοντολόγιο των νοσηλευτών και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο προσδιορίζονται οι νοσηλευτικές πράξεις, όπου καταρτίστηκε και μέσω των υπηρεσιών του Υπουργείου μας αποστέλλεται στα συναρμόδια Υπουργεία και το Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία και δημοσίευση.

Ένα αίτημα ετών των νοσηλευτών ικανοποιείται και η επαγγελματική τους προοπτική κατοχυρώνεται. Οι νοσηλευτικές ειδικότητες, με ρύθμιση νόμου, που εντάσσουμε στο νομοσχέδιό μας που αυτές τις μέρες συζητείται στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, αυξάνονται από τέσσερις σε εννέα. Παρέχουμε έτσι στους νοσηλευτές μας τη δυνατότητα να εξειδικευθούν επαρκώς και να ανταποκριθούν στις εξελίξεις της ιατρικής και της επιστήμης.

Με το ίδιο νομοσχέδιό μας συστήνουμε, κάτι που επίσης ήταν πάγιο χρόνιο αίτημα των νοσηλευτών, τη Διεύθυνση Νοσηλευτικής στο Υπουργείο Υγείας, προκειμένου με τρόπο άμεσο να προωθούμε και να επιλύουμε τα ζητήματα των νοσηλευτών και της νοσηλευτικής. Αναγνωρίζουμε έτσι την ιδιαίτερη προσφορά τους και διευκολύνουμε στην καθημερινότητά τους τον ρόλο τους και βεβαίως ενισχύουμε με αυτόν τον τρόπο θετικά τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την προοπτική του.

Έκρινα σκόπιμο να σας το γνωστοποιήσω αυτό, γιατί είμαι βέβαιος ότι είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος από πλευράς των νοσηλευτών.

Α. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και μου θυμίζει ο κ. Καλογερόπουλος ότι παράλληλα τρέχει η διαδικασία για την πρόσληψη των 4,5 χιλιάδων γιατρών, οι 2,5 χιλιάδες εκ των οποίων θα προσληφθούν άμεσα και οι υπόλοιποι 2 με προκήρυξη που ξεκινάει από την 1ηΙανουαρίου, δηλαδή σε έξι μήνες από τώρα.

                        Έτσι μέσα σε χρονικό διάστημα εννέα και δέκα μηνών, θα έχουμε προσλάβει αυτόν τον πολύ σημαντικό αριθμό, που θα ανακουφίσει το εθνικό σύστημα υγείας κι όπως είπαμε είναι έκτακτες πέραν των κανονικών προσλήψεων που αυτές έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται. Αυτά προς το παρόν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Προεδρικό Διάταγμα που είπατε προηγουμένως τι προβλέπει δηλαδή;

Α. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Προβλέπει ότι οι νοσηλευτές γίνεται στην ουσία ένας επαγγελματικός ανεξάρτητος φορέας, όπως είναι οι γιατροί, τους δίδονται ειδικότητες όπως έχουν οι γιατροί ώστε να έχουν και περισσότερη εξειδίκευση και καλύτερη απόδοση στη δουλειά τους και επιπλέον τους κατοχυρώνουμε με διάφορα επαγγελματικά δικαιώματα που δεν είχαν μέχρι σήμερα, μεταξύ των οποίων να έχουν κι αυτή την ίδια αν θέλετε μεταχείριση ή αντίστοιχη με τους γιατρούς.

                        Αυτό χωρίς να μπορούμε μέχρι στιγμής, κάτι που θέλαμε δυστυχώς αλλά δεν επιτυγχάνεται να μπορούσαμε και αυτούς να τους πληρώναμε ειδικές υπερωρίες, όπως στις εφημερίες, όπως παίρνουν οι γιατροί. Αλλά με τις ειδικότητές τους, θα αυξηθούν και τα έσοδά τους.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τελειώνοντας ήθελα να εκφράσω για μία ακόμα φορά τις ευχαριστίες μου προς τη Συντονιστική Επιτροπή των εξαίρετων επιστημόνων που μας έχουν βοηθήσει αυτόν τον καιρό στην εφαρμογή των μέτρων για το κάπνισμα. Και να πω ότι αυτή η Επιτροπή δεν ήταν ad hoc, θα συνεχίσει να λειτουργεί για τα επόμενα χρόνια, παρακολουθώντας από επιστημονικής πλευράς την εφαρμογή του νόμου. Και πάλι ευχαριστώ τον Πρόεδρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σαν εποπτικό όργανο θα λειτουργεί;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σαν εποπτικό όργανο.

κ. ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ: Εγώ εκ μέρους της Επιτροπής θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια την Ελληνική Πολιτεία για την τιμή που μας έκανε να μας αναθέσει ένα τόσο σοβαρό καθήκον.

                        Πιστεύω ότι το τρίπτυχο επάνω στο οποίο κινείται η προσπάθεια αυτή τη στιγμή είναι υγεία οικονομία και πολιτισμός και θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να υπηρετήσουμε αυτές τις αρχές όσο καλύτερα μπορούμε.

                        Ο ρόλος μας ουσιαστικά όσον αφορά στην εφαρμογή του νόμου δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά να φέρνουμε σε επαφή τις υπηρεσίες των διαφόρων Υπουργείων που οπωσδήποτε εμπλέκονται εδώ, αλλά δε θα σταθούμε μόνο εκεί όπως είπε και ο κ. Υπουργός, σχεδιάζουμε πολύ μακροχρονιότερες δραστηριότητες ιδίως στο θέμα της παιδείας, γιατί πιστεύουμε ότι όλη αυτή η προσπάθεια οφείλει να ολοκληρωθεί με μέτρα εκπαίδευσης.

Ήδη το πρωί ήμαστε στο Υπουργείο Παιδείας ακριβώς γι΄ αυτό το λόγο, βρίσκουμε κι από κει πολύ θετικό κλίμα και πιστεύουμε ότι αν δεν πλησιάσουμε το πρόβλημα της έναρξης του καπνίσματος στα παιδιά θα έχουμε κάνει τη μισή δουλειά και πιο πολύ θα έλεγα εκεί επικεντρωνόμαστε τώρα.

Τίποτα άλλο δε θέλω να πω και ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνεργασία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, διότι αυτή τη φορά πράγματι σας έχουμε βρει δίπλα μας και το αναγνωρίζουμε αυτό δημόσια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ποιο είναι το μήνυμα των εκλογών για το χώρο της υγείας και ειδικότερα για τον Υπουργό υγείας;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά μας. Δεν τη σταματήσαμε ούτε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, έχουμε βάλει συγκεκριμένους στόχους, τους γνωρίζετε, σταδιακά τους υλοποιούμε, αλλά το έργο για την υγεία και την κοινωνία δεν τελειώνει ποτέ.