Συνεργασία για τη γρίπη

Εκατό ιατρεία γρίπης θα αναπτύξει σε όλη τη χώρα η διοίκηση του ΙΚΑ σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, θα αναπτυχθούν και 180 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα σε συνεργασία με το Ε.Κ.Ε.Π.Υ, στα οποία θα πραγματοποιείται ο εμβολιασμός κατά του ιού της Νέας Γρίπης Α (Η1Ν1).

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχουν ήδη αναπτυχθεί 54 ιατρεία σε ισάριθμες Τοπικές και Νομαρχιακές Μονάδες Υγείας και αναμένεται να αναπτυχθούν άμεσα σε όλες τις Μονάδες Υγείας του Ιδρύματος.

    Στο μεταξύ, τα 1.996 έφθασε ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων της νέας γρίπης στη χώρα μας. Κατά την εβδομάδα 17 έως 23 Αυγούστου 2009, η δραστηριότητα της γρίπης βρισκόταν σε ελαφρώς μειωμένα επίπεδα και η δραστηριότητα της νόσου εξακολουθεί να παραμένει σε εκτός περιόδου γρίπης επίπεδα.

    Ο κ. Αβραμόπουλος, μαζί με το δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη κήρυξαν χθες τη διημερίδα ενημέρωσης των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς της Αθήνας για τη νέα γρίπη.

    «Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί αποτελούν το πρώτο δοκιμαστικό τεστ για τον έλεγχο της διάδοσης της νέας γρίπης στην κοινωνία» επεσήμανε ο υπουργός Υγείας.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε στη λειτουργία των επτά Ιατρείων Γρίπης, που λειτουργούν πλέον στην Αθήνα, κρίνοντας τα πρώτα αποτελέσματα από τη λειτουργία τους «εξαιρετικά».

    Αισιόδοξες προβλέψεις

    Ο χειρότερος φόβος των επιστημόνων ότι ιός Η1ΝΙ που προκαλεί τη νέα γρίπη, θα μεταλλαχθεί σε έναν “σούπερ-ιό”, είναι απίθανο να επιβεβαιωθεί, τουλάχιστον σε αυτή την σεζόν, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Αυτό συμβαίνει γιατί ο νέος ιός, επειδή καταφέρνει να εξαπλώνεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τους ιούς της εποχικής γρίπης, που κυκλοφορούν παράλληλα με αυτόν, αντί να αναμιγνύεται μαζί τους, επικρατεί σε βάρος τους.