Συνεργασία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με κοινωνικούς φορείς (ΑΔΕΔΥ και ΠΟΠΣ) για την ανάληψη πρωτοβουλιών ως προς το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τις περικοπές στον ιδιωτικό τομέα

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, υπό τον πρόεδρο του ΔΣΑ Δημήτρη Παξινό, τον αντιπρόεδρο Θεόδωρο Σχινά και τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Βερβεσό, συνάντηση εργασίας με τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρου και Ηλ. Ηλιόπουλο και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων, Π. Βαβουγιό καθώς και τους Χ. Βουρδούκη και Σ. Αντωνόπουλο, με θέμα την προσβολή των θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο δημόσιο ευρύτερο τομέα και των συνταξιούχων, μετά την περικοπή μισθών και συντάξεων αντίστοιχα, σε εκτέλεση των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

    Στη συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΣΑ, συμμετείχε ο ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Κασιμάτης και νομικοί επιστήμονες, με ειδίκευση στο εργατικό και ευρωπαϊκό δίκαιο.

    Οι φορείς αποφάσισαν να συσταθεί ομάδα νομικών, με τη συμμετοχή ειδικευμένων δικηγόρων, υπό την εποπτεία και το συντονισμό του ομότιμου Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Γεωργίου Κασιμάτη, προκειμένου να εξετασθούν και να καθορισθούν στη συνέχεια οι δικαστικές πρωτοβουλίες, που θα αναληφθούν σε σχέση με τα μέτρα εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, που θίγουν το σύνολο των εργαζομένων, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τους ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους.

    Ακόμη, μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε, ότι «οι διατάξεις του ν. 3845/2010, πάσχουν τυπικής και ουσιαστικής συνταγματικότητας, προσβάλλουν το λεγόμενο «κοινωνικό κεκτημένο» και ανατρέπουν τις θεσμικές εγγυήσεις, που σχετίζονται με το δικαίωμα στην εργασία, στην κοινωνική ασφάλιση, στη συνταξιοδότηση. Προσθέτως, οι εν λόγω διατάξεις έρχονται σε αντίθεση τόσο με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου όσο και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».