Σύνοδος κορυφής

Η Σύνοδος κορυφής της ΕΕ, μετά από 5 μερόνυχτα διαπραγματεύσεων, κατέληξε σε συμφωνία για το αποκαλούμενο «Ταμείο Ανάκαμψης».  

Στην τελική συμφωνία των 27 το πρόγραμμα υγείας της ΕΕ Health4EU έχει καρατομηθεί, αφού καταργεί (ναι καταργεί!) τα κονδύλια ανάκτησης 7,7 δισεκατομμυρίων ευρώ που διατέθηκαν για το πρόγραμμα.
 
Έτσι έμειναν μόνο 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ συνολική χρηματοδότηση από τον βασικό προϋπολογισμό της ΕΕ! Και όλα αυτά εν μέσω πανδημίας που τα κονδύλια για την υγεία πρέπει να αυξάνονται!

Και είναι άξιον απορίας πώς καταργείται ένα Ταμείο που θα συνέβαλε στην αναβάθμιση των συστημάτων υγείας και στην πρόσβαση όλων στην υγεία, σε μια εποχή που σαρώνεται από τον κοροναϊό και που όλο το παζάρι γίνεται για την κρίση που προκλήθηκε από αυτή την υγειονομική κρίση.

Μη ρωτήσετε τι θέση πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνόδου γι αυτή τη ντροπιαστική απόφαση που εσκεμμένα παραλείπει την υγεία από κάθε επιχορήγηση. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν απλώς εξαφανισμένος όλες τις μέρες από τη σύνοδο κορυφής (κλικ εδώ) και εμφανίστηκε στο τέλος για να αποτυπωθεί στην «οικογενειακή φωτογραφία» και στη συνέχεια να δηλώσει πως η Ελλάδα θα λάβει το θηριώδες ποσό των 70 δις €!

Βεβαίως τέτοιο ποσό προκύπτει μόνο από λαθροχειρία, αν δηλαδή αθροιστούν οι επιχορηγήσεις, τα δάνεια (μετά μνημονίου) και τα ΕΣΠΑ των επόμενων χρόνων- τα οποία δεν περιλαμβάνονταν στη συζήτηση και ούτως ή άλλως θα λάβουν όλες οι χώρες της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα, με το οποίο δηλώνει ότι είναι απορρίπτει τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλώνοντας αντίθετο στις περικοπές επιχορηγήσεων και εμβληματικών προγραμμάτων, στην επιστροφή κεφαλαίων στις πλούσιες χώρες και στο «κλείσιμο του ματιού» προς Όρμπαν και Πολωνία για τις αντιδημοκρατικές πρακτικές τους.