Συνταγές και από φαρμακοποιούς

Δυνατότητα να χορηγούν στους ασθενείς άλλο φάρμακο από αυτό που έχει συνταγογραφηθεί, εφόσον βρίσκεται σε έλλειψη, παρέχει στους φαρμακοποιούς απόφαση του υπουργού Υγείας

Περιορίζεται η παντοδυναμία των γιατρών στη συνταγογράφηση. Το υπουργείο Υγείας δίνει τη δυνατότητα στους φαρμακοποιούς να χορηγούν στον ασθενή άλλο σκεύασμα από εκείνο που έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός, εφόσον αυτό βρίσκεται σε έλλειψη. Η συνταγογράφηση μπαίνει σε νέα διάσταση, καθώς νοσοκομειακοί και ταμειακοί γιατροί θα χορηγούν φάρμακα, με βάση ειδικά πρωτόκολλα συνταγογράφησης.

Τα πρωτόκολλα περιλαμβάνουν 160 ομάδες παθήσεων, για τις οποίες προτείνεται η ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή. Συντάχθηκαν από καταξιωμένους επιστήμονες, εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) και χαρακτηρίζονται ως βοήθημα, αλλά και εργαλείο ελέγχου για τους γιατρούς: Οσοι παρεκκλίνουν από τα πρωτόκολλα, θα πρέπει να τεκμηριώνουν τις επιλογές τους.

Τα παραπάνω προκύπτουν από χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου προς τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών και από ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο "Ζάππειο".

Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, ο κ. Λοβέρδος συναντήθηκε με το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), με θέμα το διευρυμένο ωράριο των φαρμακοποιών. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) Κωνσταντίνος Λουράντος ανέφερε ?μεταξύ άλλων? στον υπουργό ότι οι φαρμακοποιοί αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με τη μείωση της πίστωσης των φαρμακευτικών εταιρειών, η οποία οδηγεί και σε ελλείψεις φαρμάκων. Ο κ. Λουράντος πρότεινε να δοθεί στους φαρμακοποιούς η δυνατότητα να χορηγούν άλλο σκεύασμα από εκείνο που αναγράφεται στη συνταγή, εφόσον αυτό δεν είναι διαθέσιμο.

Ο υπουργός Υγείας αποδέχτηκε την πρόταση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αποτελεί απάντηση και στις φαρμακευτικές εταιρείες. Κάλεσε, μάλιστα, τον πρόεδρο του ΠΦΣ Θεόδωρο Αμπατζόγλου να συναντηθεί με συνεργάτες του, προκειμένου να διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο: "Θα σας δώσουμε το μοντέλο που ισχύει στην Ευρώπη", απάντησε ο κ. Αμπατζόγλου, ο οποίος συμφώνησε με την πρόταση του υπουργού.
 

Στόχος η μείωση των δαπανών

Ο Α. Λοβέρδος έδωσε έμφαση στη μείωση των δαπανών, λέγοντας ότι ο στόχος θα επιτευχθεί και μέσω της μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών. Ο πρόεδρος του ΠΦΣ αντέτεινε ότι το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών είναι σήμερα στο 18%, ποσοστό που αμφισβήτησε ο κ. Λοβέρδος. Οι δύο πλευρές, πάντως, αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου το επόμενο διάστημα, προκειμένου να καταλήξουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις στα θέματα των φαρμακείων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ