Σύνταγμα

Στις 25 Ιανουαρίου 1833, σε ηλικία 17 ετών, ο Βασιλεύς Όθων αποβιβάστηκε στο Ναύπλιο από τη βρετανική φρεγάτα «Μαδαγασκάρη» εν μέσω λαϊκών επευφημιών συνοδευόμενος από τριμελή Αντιβασιλεία Βαυαρών. Το τι επακολούθησε είναι γνωστό από τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη, τα οποία προσφέρουν αυθεντική περιγραφή μιάς από τις πιο εξευτελιστικές περιόδους που βίωσαν ο ελληνικός λαός και το νεοελληνικό κράτος.

Πρόκειται για τη λεγόμενη περίοδο της  Αντιβασιλείας. Τότε που οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής εγκατέστησαν δίπλα στον παντελώς ανίκανο βασιλιά τρεις βαυαρούς αντιβασιλείς (Armansberg, Maurer, Eideck), οι οποίοι ασκούσαν ολόκληρη την εξουσία.

Μεσολάβησαν 177 χρόνια μέχρι να φτάσουμε, εν έτει 2010, σε μια μοντέρνα εκδοχή της Αντιβασιλείας, με αντιβασιλιά τον ιταλό Τομάζο Πάντοα-Σιόπα, ο οποίος θα ελέγχει τον πρωθυπουργό και όλα τα βασικά υπουργεία της κυβέρνησης ως προς την εφαρμογή του μνημονίου.

Δεν είναι λοιπόν μακριά και η μοντέρνα εκδοχή της εξέγερσης της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 που περιγράφει ο Μακρυγιάννης διεκδικώντας και πάλι …Σύνταγμα.