Συντάξεις στην… κόψη των 1.500 ευρώ

Μηδέν αύξηση για συντάξεις έως € 1.500, 1,5% στις χαμηλότερες. Και σκληρότερη πρόταση για συνταξιούχους των € 1.000

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

Σε πάγωμα των συντάξεων από 1.500 ευρώ και πάνω και αύξηση των χαμηλών συντάξεων κατά 1,5% καταφεύγει η κυβέρνηση, κάνοντας ακόμη ένα βήμα για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση της χώρας.

Η πρόταση, που αναμένεται να υιοθετηθεί σήμερα και συζητήθηκε χθες στη διάρκεια σύσκεψης υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι η κυβέρνηση οδηγείται σε σκληρά μέτρα, τα οποία δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη καμία κοινωνική ομάδα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στη χθεσινή σύσκεψη υπήρξε και εναλλακτική, σκληρότερη πρόταση για πάγωμα των συντάξεων των 1.000 ευρώ που αν και συνεχίζει να βρίσκεται στο τραπέζι, φαίνεται δυσκολότερο να υιοθετηθεί.

Οριστικές πάντως αποφάσεις θα ληφθούν στη διάρκεια της σημερινής άτυπης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, τις οποίες θα επικυρώσει την Παρασκευή το ίδιο στην τακτική του συνεδρίαση υπό πλήρη σύνθεση. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανακοινώσει την εισοδηματική της πολιτική και γίνεται αγώνας δρόμου αυτό να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με τη φορολογική μεταρρύθμιση. Το πιο πιθανό είναι ότι τόσο η εισοδηματική πολιτική όσο και το φορολογικό νομοσχέδιο θα ανακοινωθούν μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την προσεχή Παρασκευή.

Η πρώτη απόφαση που έχει ληφθεί είναι την επόμενη εβδομάδα να κατατεθεί στη Βουλή, υπό μορφή νομοσχεδίου, η εισοδηματική πολιτική και μία εβδομάδα αργότερα το φορολογικό νομοσχέδιο. Υπολογίζεται ότι αν συμβεί αυτό, ώς το τέλος του μήνα θα έχει ψηφιστεί και η φορολογική μεταρρύθμιση. Η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφευχθούν κρούσματα αισχροκέρδειας στα καύσιμα, αναζητεί τρόπους να ψηφίσει τροπολογία για την αύξηση του φόρου τους, την προσεχή εβδομάδα. Ενδέχεται η ψήφιση να γίνει μέσω του νομοσχεδίου για την εισοδηματική πολιτική.

Αντιπαράθεση
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισοδηματική πολιτική από κοινού με τη φορολογική μεταρρύθμιση αποτέλεσαν πεδίο αντιπαράθεσης στη χθεσινή σύσκεψη με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου (Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Φίλιππος Σαχινίδης), των συμβούλων του υπουργείου Οικονομικών και του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και των Χάρη Παμπούκη και Χρήστου Παπουτσή, καθώς και πάλι τέθηκε το ζήτημα τα μέτρα να απαντούν στο αίτημα περί κοινωνικής δικαιοσύνης.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Αποφασίστηκε να υπάρξει επικοινωνιακή στρατηγική ώστε να γίνει κατανοητό στην κοινή γνώμη γιατί λαμβάνονται αυτά τα μέτρα

Όπως έγινε γνωστό, τη σύσκεψη απασχόλησαν επί μακρόν οι πιθανές νομικές εμπλοκές που μπορεί να δημιουργήσουν ορισμένες ρυθμίσεις (όπως για παράδειγμα οι επιβολές πλαφόν στο πάγωμα μισθών και συντάξεων ή οι περικοπές επιδομάτων), αλλά και η αποτελεσματικότητα των μέτρων, ειδικά αυτών της εισοδηματικής πολιτικής. Στη διάρκεια της σύσκεψης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής έθεσε το ζήτημα η εισοδηματική πολιτική να συνδυάζεται με τη φορολογική μεταρρύθμιση, ώστε να αποφευχθούν μονομερείς αποφάσεις που θα πλήξουν ορισμένες κοινωνικές ομάδες. Πρότεινε επίσης η κυβέρνηση να μην αποφασίσει μόνο περικοπές μισθών και επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά να καθιερώσει και το ενιαίο μισθολόγιο, γιατί οι μεμονωμένες αποφάσεις θα δημιουργήσουν μέτωπα με ομάδες δημοσίων υπαλλήλων.

Η σύσκεψη απασχολήθηκε με το πώς ακριβώς θα παρουσιαστεί η εισοδηματική πολιτική και η φορολογική μεταρρύθμιση και αποφασίστηκε να υπάρξει επικοινωνιακή στρατηγική ώστε να γίνει κατανοητό στην κοινή γνώμη γιατί λαμβάνονται αυτά τα μέτρα και ποια είναι η προοπτική τους.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο
Αργότερα, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, συγκροτήθηκε νέα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Φίλιππου Σαχινίδη, προκειμένου να εξειδικευθούν οι διατάξεις της εισοδηματικής πολιτικής και της φορολογικής μεταρρύθμισης, προκειμένου να παρουσιαστούν στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αναφορικά με τη χθεσινή σύσκεψη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής υποστήριξε ότι η κατάσταση της χώρας είναι τέτοια που επιβάλλει τη λήψη άμεσων μέτρων και πως δεν υπάρχουν περιθώρια υπό τις παρούσες συνθήκες για διεκδικήσεις κοινωνικών ομάδων. «Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές προέχει το δημόσιο συμφέρον», υποστήριξε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το νέο ασφαλιστικό σύστημα, το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική, οι ριζικές τομές στον αγροτικό τομέα, αλλά και η γενικότερη λειτουργία του κράτους αποτελούν πλέον μονόδρομο για μια Ελλάδα της προόδου και της ανάπτυξης που θα αφήσει πίσω της οριστικά όχι μόνο τη σημερινή κρίση, αλλά και τις χρόνιες αιτίες, τις αγκυλώσεις και τις παθογένειες που την έθρεψαν και τη διόγκωσαν».