ΣΥΡΙΖΑ- Απάντηση του Υφυπουργού Υγείας κ. Κωνσταντόπουλου σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Λεβέντη για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση

   ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Ψυχιατρική μεταρρύθμιση

    Ενθουσιασμένη με την πορεία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης δηλώνει η Κυβέρνηση, δια στόματος του Υφυπουργού Υγείας κ. Κωνσταντόπουλου. Κατά τον κ. Κωνσταντόπουλο, η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα μας πηγαίνει τόσο καλά που η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει το φθόνο όλων των υπόλοιπων χωρών του κόσμου. Ο κ. Υφυπουργός αναφέρθηκε ?στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία?, η οποία, είπε, ?είναι ιδιαίτερα επαινετική για την κοσμογονία που συντελείται στην Ελλάδα?, εν αντιθέσει με τον Ελληνικό Τύπο, που ?γράφει για εντυπωσιασμό?.

    Τις δηλώσεις του κ. Κωνσταντόπουλου προκάλεσε η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Αττικής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Θανάση Λεβέντη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα μας. Ο κ. Κωνσταντόπουλος δεν διευκρίνισε τι ακριβώς βρίσκει αξιοθαύμαστο η διεθνής επιστημονική κοινότητα. Ίσως βρίσκει αξιοθαύμαστες τις ουρές από ράντζα που υπάρχουν σε πλήθος ψυχιατρικών κλινικών της Ελλάδας, ή τις πολλαπλές περιπτώσεις δεμένων ασθενών.

    Όλα τα δημοσιεύματα του Τύπου για το θέμα εξάλλου, βασίζονται στις καταγγελίες των εργαζομένων. Όπως κατήγγειλε ο κ. Λεβέντης, υπάρχουν χιλιάδες ελλείψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού στο χώρο της ψυχικής υγείας, και τα λεφτά που δίνονται για νέες προσλήψεις είναι σταγόνα στον ωκεανό. Ο κ. Κωνσταντόπουλος παρέθεσε κάποια αριθμητικά δεδομένα, όμως παραδέχθηκε ότι ήταν τεράστιο λάθος να αφεθεί η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στους ιδιώτες.

    Η αποασυλοποίηση, βασική παράμετρος της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, έχει βαλτώσει εδώ και αρκετό καιρό, από την έλλειψη κονδυλίων, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να έχουν έως 8 μήνες να πληρωθούν, ενώ συχνά οι ασθενείς μένουν νηστικοί.