ΣΥΡΙΖΑ-Δελτίο Τύπου του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Λεβέντη-Τοποθέτηση Θανάση Λεβέντη στο Νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ

    ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Τοποθέτηση Θανάση Λεβέντη στο Νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ

    Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από τις παραγωγικές και πλουτοπαραγωγικές μονάδες της χώρας. Το φάντασμα των Επιθεωρητών Εργασίας, που στοιχειώνει τον ύπνο των εργοδοτών. Κάθε φορά που ακούει ο εργοδότης βήματα, κρύος ιδρώτας τον περιλούζει, ότι ήρθε ο Επιθεωρητής Εργασίας να ελέγξει πόσο καλά εφαρμόζεται η νομοθεσία της Υγιεινής και Ασφάλειας στην επιχείρησή του.

    Ευτυχώς για τους εργοδότες, δυστυχώς για τους εργαζόμενους, το ΣΕΠΕ στη χώρα μας είναι μόνο ένα φάντασμα, δηλαδή άυλο. Δεν έχει ούτε τη στελέχωση, ούτε τις θεσμοθετημένες αρμοδιότητες που χρειάζεται για να κάνει τη δουλειά του. Έτσι, οι εργοδότες μπορούν να τρομάζουν μαζί του, χωρίς να κινδυνεύουν ουσιαστικά να λογοδοτήσουν για τις αμέλειες τους.

    Το τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου Απασχόλησης για το ΣΕΠΕ δεν βελτιώνει ουσιαστικά την κατάσταση. Θα ήταν εξάλλου αφέλεια να περιμένει κανείς κάτι τέτοιο από μία Κυβέρνηση εξόχως φιλική προς την εργοδοσία, όπως είναι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Στην τοποθέτηση του, ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Λεβέντης εξήγησε τους λόγους που η Αριστερά καταψηφίζει το Νομοσχέδιο, επιμένοντας στην ανάγκη ενίσχυσης των μηχανισμών ελέγχου της εργατικής νομοθεσίας, σε συνεργασία και συντονισμό με σύγχρονες τεχνικές και ηλεκτρονικές μεθόδους. Ο κ. Λεβέντης στηλίτευσε ακόμα την ουσιαστική ανυπαρξία Ιατρών της Εργασίας, και την προσπάθεια ποδηγέτησής τους από την εργοδοσία.

    Ο κ. Λεβέντης έφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από τη Δυτική Αττική, όπου και συνωστίζονται χιλιάδες μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων. Μόλις 6 από τις 50 θέσεις Επιθεωρητών Εργασίας έχουν καλυφθεί, με προφανή συνέπεια οι όποιοι λίγοι έλεγχοι γίνονται να αποκαλύπτουν ελάχιστες από τις συντελούμενες ανομίες.

   

    28/4/2009