ΣΥΡΙΖΑ- ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Θ.ΛΕΒΕΝΤΗ- Παράταση του μεσαιωνικού καθεστώτος εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών

    ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

    ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

   

    ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

    Προς τον κ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    __________________

   

    ΘΕΜΑ: Παράταση του μεσαιωνικού καθεστώτος εργασίας των νοσοκομειακών

    γιατρών.

   

    Ο μέσος όρος εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών ξεπερνάει τις 70-80 ώρες εβδομαδιαίως, συχνά και τις 100 ώρες, παρά τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες, τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τα Π.Δ. 88/1999 και 76/2005 που επιβάλλουν 48ωρο εβδομαδιαίως για τους ειδικευμένους και 58ωρο για τους ειδικευόμενους.

   

    Προ έτους ο Υπουργός Υγείας εζήτησε με τροπολογία στη Βουλή σχετική αναστολή των ως άνω διατάξεων, προκειμένου να εξασφαλισθεί ο αναγκαίος χρόνος προσαρμογής, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι: «?εμείς είμαστε αποφασισμένοι να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο και να ικανοποιήσουμε με πληρότητα και επάρκεια τις για μεγάλο χρονικό διάστημα , δίκαιες αιτιάσεις και τα αιτήματα των Ελλήνων γιατρών».

   

    Η πάροδος έτους έκτοτε φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετή και ήδη με το υπ’ αριθμ. Υ10α/ΓΠοικ. 162890/21.12.2007 έγγραφο του Γεν. Γραμματέα του Υπ. Υγείας προαναγγέλλεται η κατάθεση εκ νέου τροπολογίας για αναστολή, των διατάξεων εφαρμογής του ωραρίου των νοσοκομειακών γιατρών και επομένως παράταση του μεσαιωνικού καθεστώτος εργασίας τους.

   

    Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

    1. Θα σεβαστεί τις πράξεις 67/2007, 106/2007 και 107/2007 του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στις οποίες αναφέρεται ότι οι διατάξεις της οδηγίας 2003/88/ΕΚ καθώς και τα Π.Δ. 88/1999 και 76/2005 έχουν άμεση εφαρμογή;

    2. Θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την ΟΕΝΓΕ, ώστε να υπάρξει κοινώς αποδεκτή Συλλογική Σύμβαση εργασίας, που να κατοχυρώνει το ως άνω ιατρικό ωράριο, χωρίς ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και χωρίς μείωση των ούτως ή άλλως χαμηλών αποδοχών των νοσοκομειακών ιατρών;

   

   

    Ο ερωτών Βουλευτής