ΣΥΡΙΖΑ- Καταρρέουν το ένα μετά το άλλο τα νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας: Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, Αίγιο, Καλάβρυτα, Λευκάδα, Πύργος, Αμαλιάδα

Είναι γνωστό ότι τα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, με τις νοσηλείες, κυρίως λόγω της πανδημίας covid 19, να έχουν αυξηθεί και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να είναι σε μεγάλο ποσοστό για μια ακόμα φορά πλήρεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν επιφορτιστεί και με τον εμβολιασμό.

Σε αυτά τα προβλήματα έρχεται να προστεθεί και η υποστελέχωση, σε μια περίοδο μάλιστα που κρίνεται απαραίτητη η αύξηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, δεδομένου ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε εξέλιξη και η μετάλλαξη Δέλτα έχει κυριαρχήσει. Στη Δυτική Ελλάδα η επιδεινούμενη υποστελέχωση έχει πάρει χαρακτήρα ντόμινο.

Ερώτηση και αίτημα κατάθεσης εγγράφων για τις σοβαρές ευθύνες του Υπουργείου Υγείας και της 6ης ΥΠΕ, αλλά και την πρωτοφανή διοικητική ανεπάρκεια των διοικήσεων των νοσοκομειακών μονάδων στην Δυτική Ελλάδα, υπέβαλλαν οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Μάρκου και Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου, στις 29/09, μαζί με άλλους 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η τακτική των αρμόδιων  των νοσοκομείων, της 6ης ΥΠΕ και του Υπουργείου, έχει οδηγήσει σε διαλυτικά φαινόμενα τις νοσοκομειακές μονάδες της Δυτικής Ελλάδας, όπου πλέον παρατηρούνται αθρόες αποχωρήσεις – παραιτήσεις ιατρών, οι οποίοι φεύγοντας καταγγέλλουν αυταρχικές και εκδικητικές συμπεριφορές των κατά τόπους διοικήσεων.

Στο νοσοκομείο Ζακύνθου υπάρχει έλλειψη ιατρών σε όλα τα τμήματα όλων σχεδόν των κλινικών. Από τις 64 θέσεις ειδικευμένων ιατρών που προβλέπονται έχουν καλυφθεί οι 35, από τις 25 θέσεις ειδικευόμενων έχουν καλυφθεί οι 3, ενώ επικουρικός ιατρός υπάρχει μόνο ένας όταν πριν μερικά χρόνια υπήρχαν 8. Συνολικά δηλαδή από τις 89 θέσεις έχουν καλυφθεί μόνο οι 39. Το πρόβλημα εντείνεται με τις παραιτήσεις έμπειρων γιατρών, οι οποίοι, όπως καταγγέλλει η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ζακύνθου, οδηγούνται στην κίνηση αυτή εξαιτίας της (παράνομης) υπερεργασίας, των απαξιωτικών συνθηκών εργασίας και τις ελάχιστες απολαβές τους.

Έτσι λοιπόν μετά τις πρόσφατες παραιτήσεις δύο(2) γιατρών της παθολογικής κλινικής – που δεν αντικαταστάθηκαν –  ένα ακόμα πλήγμα για το νοσοκομείο της Ζακύνθου είναι η πρόσφατη παραίτηση του Συντονιστή Διευθυντή της καρδιολογικής κλινικής- μονάδας εμφραγμάτων, κ Πέτρου Στραβοποδη.

Ενός έμπειρου και καταξιωμένου νοσοκομειακού καρδιολόγου, που επί είκοσι ένα (21) χρόνια με ανιδιοτελείς και υπεράνθρωπες προσπάθειες  κράτησε σε υψηλό επίπεδο έναν από τους βασικούς πυλώνες του νοσοκομείου Ζακύνθου την Καρδιολογική Κλινική – Μονάδα Εμφραγμάτων

Η παραίτηση αυτή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα λειτουργίας όχι μόνο στην καρδιολογική κλινική αλλά και σε πολλές άλλες, όπως την παθολογική και την ΜΕΘ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ζακύνθου, από την αρχή της πανδημίας και σε σχέση με όλα τα προβλήματα του νοσοκομείου μας, έχει επισημάνει τους κινδύνους, με αποκορύφωση την διάλυση της καρδιολογικής κλινικής λόγω της αποχώρησης του κ. Π. Στραβοπόδη.

Με δεδομένη την κυβερνητική πολιτική, όπως επισημαίνεται στην κοινοβουλευτική ερώτηση και την στάση του βουλευτή Ζακύνθου κ Ακτύπη κατά την πρόσφατη συζήτηση θεμάτων υγείας στην βουλή ( 1/10/2021), αποδεικνύεται ότι και στην Δ. Ελλάδα και τα νοσοκομεία  Ζακύνθου, Κεφαλλονιάς, Αιγίου, Καλαβρύτων, Λευκάδας, Πύργου και  Αμαλιάδας, εντάσσονται στο γενικότερο κυβερνητικό σχέδιο της διάλυσης του ΕΣΥ.

Είναι αποκαλυπτικό άλλωστε ότι ο κ Ακτύπης χαρακτήρισε σαν παραπληροφόρηση (!) τα στοιχεία της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, που περιγράφονται στην ερώτηση των βουλευτών του Συριζα-ΠΣ.  Ενώ χαρακτήρισε σαν προσωπική ( sic)  υπόθεση τις παρατήσεις των γιατρών.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της κοινοβουλευτικής ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ Μάρκου Κώστα