Συρρίκνωση και στις δομές Υγείας του Δ. Ευρώτα

span style=”font-weight: bold”>Στο στόχαστρο των δραστικών περικοπών μπαίνουν τώρα και οι δομές Υγείας του Δήμου Ευρώτα, προκαλώντας την έντονη ανησυχία κατοίκων και δημοτικής αρχής, δεδομένης και της ελονοσία που «μαίνεται» στην περιοχή και πια έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.
Η έλλειψη αγροτικών ιατρών, η απομάκρυνση του μοναδικού ασθενοφόρου της περιοχής, αλλά και η συνεχής υποβάθμιση του ΚΥ Βλαχιώτη, εξαιτίας μειώσεων των δαπανών, οδηγούν σε υποβάθμιση των ιατρικών υπηρεσιών, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη δημόσια Υγεία.
Παρά τις συνεχείς οχλήσεις της δημοτικής αρχής προς τους αρμόδιους φορείς για τις ανεξέλεγκτες συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η συρρίκνωση των υπηρεσιών Υγείας σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή όπως ο Δήμος Ευρώτα, το υπουργείο Υγείας φαίνεται πως «κωφεύει».
Μάλιστα, το ΔΣ του Δήμου Ευρώτα κατά την 6η συνεδρίαση του, την Πέμπτη 10/4, λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση του αντιδημάρχου κ. Ηλία Παναγιωτακάκου, ομόφωνα αποφάσισε τη δρομολόγηση όλων των απαιτούμενων ενεργειών για την προάσπιση και θωράκιση των δομών Υγείας, που αφορούν στο ΚΥ Βλαχιώτη.
Σε επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ, το ΠΣ Πελ/σου αλλά και το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, ο Δήμος Ευρώτα κοινοποιεί τη σχετική εισήγηση, περιγράφοντας με γλαφυρό τρόπο την υπάρχουσα κατάσταση.
Επισημαίνοντας, πως η Υγεία και η Παιδεία δεν μπορεί- στο πλαίσιο της όποιας δημοσιονομικής προσαρμογής και των επιταγών του ΔΝΤ- να υφίστανται συνεχή υποβάθμιση και διαρκείς περικοπές, ο Δ. Ευρώτα χαρακτηρίζει ως «γράμμα κενό» τις υποσχέσεις που δόθηκαν εκ μέρους της κυβέρνησης, για αναβάθμιση όλων των δομών Υγείας στο δήμο, λόγω του προβλήματος της ελονοσίας και άλλων επικίνδυνων ασθενειών, απόρροια της λαθρομετανάστευσης.
«Το Δημοτικό Συμβούλιο και ο δήμαρχος του Δήμου Ευρώτα δεν μπορούν να αποδεχθούν τα τετελεσμένα, αλλά και τις μεθοδεύσεις στον προγραμματισμό και τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Βλαχιώτη και των Αγροτικών Ιατρείων» σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Ολοκληρώνοντας την επιστολή του, το ΔΣ Ευρώτα καλεί άμεσα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς των δομών Υγείας να διαμορφώσουν μια νέα πολιτική που αφορά στην Υγεία στο Δήμο Ευρώτα, με πρώτα βήματα την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας της περιοχής, τη στελέχωση των Αγροτικών Ιατρείων, αλλά και την επαναφορά του ασθενοφόρου.