Συσσωρευμένα χρέη, προκαλούν προβλήματα

Της Πεννυς Μπουλουτζα

Προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων προκαλούν τα συσσωρευμένα χρέη. Χωρίς τα απαραίτητα εργαστηριακά υλικά για εξετάσεις ερυθηματώδους λύκου έχει μείνει τους τελευταίους μήνες το ανοσολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Αιτία είναι η άρνηση των προμηθευτών να παρέχουν τα σχετικά υλικά εάν δεν εξοφληθούν παλαιότερα τιμολόγια.

Οπως επεσήμανε χθες ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», κ. Ηλίας Σιώρας, το εργαστήριο έχει υποβάλει αίτηση για την παραγγελία των υλικών αντιδραστηρίων για τις εξετάσεις του ερυθηματώδους λύκου από τις 4/6/2008. Η αίτηση εγκρίθηκε αμέσως από τη διοίκηση του νοσοκομείου, ωστόσο οι προμηθευτές δεν εκτελούν την παραγγελία ύψους 3.000 ευρώ, ζητώντας να εξοφληθούν πρώτα τα χρέη του νοσοκομείου από προηγούμενες παραγγελίες. Αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να απευθύνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια, τα οποία χρεώνουν πολύ περισσότερο (100 ευρώ την εξέταση έναντι των 20 ευρώ που κοστολογείται στον Ευαγγελισμό).

Στα σοβαρά προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπως είναι η συσσώρευση των χρεών των νοσοκομείων, αλλά και των νοσοκομειακών γιατρών, αναφέρθηκαν ο κ. Σιώρας και ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς, κ. Στάθης Τσούκαλος, εν όψει της σημερινής 24ωρης απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών του Λεκανοπεδίου που ζητούν νέο μισθολόγιο, προσλήψεις 5.000 γιατρών, ανθρώπινο ωράριο, εξέλιξη έως τον βαθμό του διευθυντή, πολυδιευθυντικό σύστημα και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά. Ο κ. Τσούκαλος έκανε λόγο για εργασιακό μεσαίωνα όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, τονίζοντας ότι οι αποδοχές είναι χαμηλές και το ωράριο εξαντλητικό. Οι ομιλητές κράτησαν αποστάσεις από την απόφαση του έκτακτου συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος να απορρίψει την πρόταση κλαδικής σύμβασης και να σταματήσουν επ’ αυτής της βάσεως οι διαπραγματεύσεις με το υπ. Υγείας.