Συστάσεις ECDC – ΕΜΑ για τον εμβολιασμό κατά της COVID το φθινόπωρο – Τι ισχύει με τα νέα εμβόλια

Συστάσεις για τη χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου κατά της CoViD, δημοσιοποίησαν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Όπως επισημαίνουν στην εκθεσή τους οι ειδικοί των δύο φορέων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση εγκρίθηκαν πρόσφατα δύο νέα ενημερωμένα εμβόλια, τα Comirnaty Original/Omicron BA.1 και Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1 των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna.

Τα δύο δισθενή σκευάσματα για χρήση ως αναμνηστική δόση που προτείνονται πρόσφατα για έγκριση από τον EMA, διευρύνουν την ανοσία έναντι των παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία, ειδικά την Όμικρον και τις υπο-παραλλαγές της. Η έκθεση του ανοσοποιητικού συστήματος σε σύγχρονες εκδόσεις του ιού, ώστε να αναγνωρίζει τις επόμενες παραλλαγές, είναι το κλειδί για τη δημιουργία μιας ευρύτερης ανοσολογικής απόκρισης.

Όπως αναφέρεται στη σύσταση, ο έγκαιρος εμβολιασμός και η ανάπτυξη αναμνηστικών δόσεων ενόψει μιας πιθανής φθινοπωρινής και χειμερινής έκρηξης κρουσμάτων COVID-19 είναι ουσιαστικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων και την αποτροπή κορεσμού των συστημάτων Υγείας. Τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί ή δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση, συνιστάται να προσέλθουν για εμβολιασμό.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της έκθεσης κάνοντας κλικ εδώ