Συζητήσεις περί απολύσεων στο Δημόσιο

Του Παναγη Γαλιατσατου

Πονοκέφαλο προκαλεί στα κομματικά επιτελεία η συζήτηση για απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η οποία άνοιξε λίγα 24ωρα πριν κλείσουν οι κάλπες για τον β΄ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και δεν λέει να κοπάσει. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν από την κυβέρνηση τέτοιου είδους σχέδια ή αποφάσεις». Προηγουμένως όμως το είχε αφήσει ανοιχτό ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Οθωνας, ο οποίος δήλωσε στο ΒΗΜΑ Fm, ότι, «προφανώς η ελληνική κοινωνία πια δεν μπορεί να έχει θέματα ταμπού». Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του βουλευτή της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκη, στον «ΣΚΑΪ», ο οποίος είπε «πως δεν είναι δυνατόν το βάρος των απολύσεων να το πληρώνει μόνο ο ιδιωτικός τομέας» και ότι «αν περισσεύουν εργαζόμενοι, θα πρέπει να εξετασθεί και το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο». Χθες ο κ. Πεταλωτής επιχείρησε να αντιπαρέλθει τη συζήτηση, επισημαίνοντας ότι το Σύνταγμα κατοχυρώνει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Οταν όμως ρωτήθηκε συγκεκριμένα για τις ΔΕΚΟ, είπε ότι: «Μια συζήτηση για τις ΔΕΚΟ, προτού ανοίξει το θέμα εξυγίανσης των ΔΕΚΟ είναι άκαιρη», και πρόσθεσε: «Πουθενά δεν έχει αποτυπωθεί δική μας βούληση, να απολυθούν αυτοί οι εργαζόμενοι».

Το θέμα έχει πάντως πραγματική βάση και γι’ αυτό ο κ. Πεταλωτής δεν θέλησε να το διαψεύσει κατηγορηματικά δύο μέρες νωρίτερα. Σκέψεις σε αυτήν την κατεύθυνση γίνονται, αν η κατάσταση στην οικονομία ξεφύγει.

Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το τελικό ύψος του ελλείμματος του 2009 που θα ανακοινώσει η Eurostat, αλλά και από τη διαπραγματευτική ικανότητα της κυβέρνησης, ώστε να αντιπαρέλθει απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα. Αν αυτό δεν συμβεί, και με δεδομένο ότι στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν αντιπαραγωγικές τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και την αύξηση των φόρων, τότε το μόνο που απομένει είναι οι περικοπές «ανελαστικών» δαπανών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αυτό σημαίνει «μαχαίρι» σε ΔΕΚΟ, φορείς του ΕΣΥ, εκπαιδευτικά ιδρύματα, απολύσεις και όχι μετατάξεις κ.ά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Δ. Ρέππας έσπευσε την Τετάρτη να καθησυχάσει τις ΔΕΚΟ, λέγοντας ότι «δεν θα γίνουν απολύσεις μόνιμου προσωπικού».

Πρόκειται για μια εκρηκτική πολιτική ατζέντα, την οποία δεν θα επιθυμούσε να αναδειχθεί προεκλογικά η κυβέρνηση, ούτε και η αντιπολίτευση, όπως δείχνει η σιωπή της Ν.Δ. για τις δηλώσεις Μητσοτάκη. Να κρυφτεί όμως δεν γίνεται. Αυτά θα τεθούν επί τάπητος μετά τις εκλογές.