Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Αρκαδίας Κώστα Ζαχαριά για την ψυχική υγεία υγεία

p style=”margin: 0cm 0cm 0pt”>

 

 

27-7-2012

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

για την ψυχική υγεία υγεία

< 

Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κώστα Ζαχαριά για την παρακράτηση μέρους των συντάξεων από 50% έως 80% των ψυχικά πασχόντων που φιλοξενούνται σε μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, η υφυπουργός Υγείας κ. Σκοπούλη Φωτεινή επεσήμανε ότι ο νόμος που θεσπίζει την παρακράτηση αντίκειται σε θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και δήλωσε ότι θα εισηγηθεί την κατάργησή του.

Η Υπουργική απόφαση εφαρμογής του νόμου προβλέπει παρακράτηση 50% για το τμήμα της σύνταξης μέχρι 500 ευρώ, 70% για το τμήμα από 500 έως 700 ευρώ και 80% για το τμήμα από 700 ευρώ και άνω. Προβλέπεται επιπλέον ταυτόχρονη μείωση της κρατικής επιχορήγησης των δομών που φιλοξενούν τους ασθενείς και εμπλοκή των εργαζόμενων στην εισπρακτική διαδικασία. Οι σχετικές διατάξεις έχουν προκαλέσει κύμα διαμαρτυριών επιστημονικών, συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων που θεωρούν ότι η παρακράτηση μέρους της σύνταξης είναι ενέργεια ευθέως αντισυνταγματική, άδικη και κοινωνικά ανάλγητη αφού καταστρατηγεί δικαιώματα των ασθενών και ευτελίζει κάθε έννοια παροχής δημόσιας και δωρεάν φροντίδας υγείας. Σημειώνεται ότι οι διατάξεις παρακράτησης συντάξεων ψυχικά πασχόντων που διαμένουν σε κοινοτικές δομές ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, περιλαμβάνονται στον εφαρμοστικό νόμο του μνημονίου ΙΙ που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο 2012 και συγκλίνουν προφανώς στις μνημονιακές επιταγές για αύξηση της οικονομικής συμμετοχής των ασθενών στην περίθαλψή τους.

Στη συζήτηση τονίστηκε ότι ο τομέας της ψυχικής υγείας παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και πόρων και χρειάζεται γενναία στήριξη από τον κρατικό προϋπολογισμό, όταν μάλιστα η απορρόφηση των δεσμευμένων κοινοτικών κονδυλίων ανέρχεται μόλις στο 3,3%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ υποστηρίζει το δικαίωμα όλων στην δημόσια και δωρεάν υγεία, υποστηρίζει ότι οι ψυχικά πάσχοντες, ομάδα ιδιαίτερα ευάλωτη, έχουν πλήρη δικαιώματα στήριξης από την πολιτεία και διασφάλισης της απρόσκοπτης πρόσβασης σε όλες τις υπηρεσίες παροχής φροντίδων ψυχικής υγείας.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ