Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης Β. Μουλόπουλου για τις παραιτήσεις 10 γιατρών στο Νοσοκομείο Λευκάδας

p>Ακολουθεί η με αριθμό 710/26-4-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Βασιλείου Μουλόπουλου προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του Νοσοκομείου Λευκάδας, την ανάκληση των παραιτήσεων των δέκα γιατρών κ.λπ.

Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου Μουλόπουλου έχει ως εξής:

«Την ώρα που το σύνολο σχεδόν του υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ αγωνίζεται για την ασφαλή λειτουργία των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας και την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, κάτω από τις γνωστές αντίξοες συνθήκες της υποστελέχωσης, των χαμηλών αμοιβών και των πολύμηνων καθυστερήσεων καταβολής δεδουλευμένων, το Νοσοκομείο Λευκάδας οδηγείται σε περαιτέρω υποβάθμιση από τις άστοχες και αδιέξοδες ενέργειες του Αναπληρωτή Διοικητή.

Συγκεκριμένα δέκα ειδικευμένοι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων του Παθολογικού Τομέα, με βαθμούς Διευθυντού και Επιμελητού Α’ και Β’ υπέβαλλαν ομαδική παραίτηση, αρνούμενοι να συμπράξουν στην έκθεση σε κίνδυνο των ασθενών και στον εξευτελισμό των ειδικοτήτων τους από τις επιλογές του Αναπληρωτή Διοικητή, ο οποίος αν και έχει ειδικότητα γυναικολόγου, ανέλαβε στο πλαίσιο της περιστολής των δαπανών, εφημερία για τους νοσηλευόμενους στην Παθολογική κλινική, ενώ στο πλαίσιο της δυσλειτουργίας της παιδιατρικής κλινικής, ζήτησε από τους γονείς να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι τα παιδιά τους παραμένουν και νοσηλεύονται με δική τους ευθύνη.

Επειδή ο Αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου Λευκάδας ήταν με τις επιλογές του πρωταγωνιστής και στην απαράδεκτη σύλληψη πριν ένα μήνα δύο γιατρών που βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας, θέμα για το οποίο σας είχαμε υποβάλλει την 8326/30-3-2010 ερώτηση, χωρίς να έχουμε λάβει μέχρι σήμερα κάποια απάντηση,

Επειδή η ομαδική παραίτηση δέκα γιατρών είναι μια πρωτοφανής ενέργεια, που μπορεί στο άμεσο μέλλον να πάρει μορφή χιονοστιβάδας με τραγικές συνέπειες για το ήδη υποστελεχωμένο Ε.Σ.Υ.,

Επειδή ο πληθυσμός της Λευκάδας διπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες από τους επισκέπτες και οι ανάγκες για υγειονομική φροντίδα αυξάνονται,

Ερωτάται η κυρία Υπουργός:

1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του Νοσοκομείου Λευκάδας, την ανάκληση των παραιτήσεων των δέκα γιατρών και την επιβολή διοικητικών κυρώσεων στις αυθαιρεσίες του εκτελούντα καθήκοντα Αναπληρωτή Διοικητή κ. Παπαγεωργίου;

2. Με δεδομένη την εκτεταμένη εμπλοκή στο πρόγραμμα εφημεριών των νοσοκομείων της χώρας από την αρχή του έτους, προτίθεται να υλοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν από την κλαδική συμφωνία, να διεκδικήσει τα επιπλέον κονδύλια που απαιτούνται, προκειμένου να υλοποιηθούν όσα προβλέπονται στο Ν. 3754/09, να ενεργοποιήσει άμεσα την κοινή επιτροπή Υπουργείου-ΟΕΝΓΕ για την κατάρτιση, κοστολόγηση και εφαρμογή προτύπων εφημέρευσης των νοσοκομείων και να επαναδιαπραγματευθεί νέα κλαδική συμφωνία με την ΟΕΝΓΕ, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση του Ε.Σ.Υ. με ολέθριες συνέπειες για τους πολίτες;».

ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, το ειδικό, για τα προβλήματα στο Νοσοκομείο Λευκάδας, θα είμαι πολύ συγκεκριμένη, αγαπητέ συνάδελφε.

Πρώτα απ’ όλα, το θέμα της πειθαρχικής δίωξης και των ευθυνών του πρώην Αναπληρωτή του τελούντος χρέη Διοικητή είναι κάτι, το οποίο εξετάζεται.

Δεύτερον, η νέα Διοικήτρια έχει ανακοινωθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες, πήρε το Φ.Ε.Κ., το οποίο δημοσιεύθηκε και αναλαμβάνει πλέον. Και απ’ ό, τι γνωρίζω, ήδη έχει μπει σε διάλογο και με τους γιατρούς, προκειμένου να υπάρχει η εκτόνωση της κατάστασης. Πιστεύω ότι βρίσκεται σε καλό σημείο και φυσικά θα λάβει και όλα εκείνα τα μέτρα, προκειμένου να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα που, όπως κι εσείς λέτε, δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας σε μια περίοδο που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα.

Το τρίτο ερώτημα: Όσον αφορά το πρόγραμμα εφημεριών για τη Λευκάδα, σύμφωνα με έγγραφο που έχω από τις υπηρεσίες με ημερομηνία 23 Απριλίου 2010, η κάλυψη με εφημερίες για το Παιδιατρικό και το Παθολογικό Τμήμα αυτή τη στιγμή είναι προγραμματισμένη, 100% ασφαλής και με πλήρη παρουσία των γιατρών που αναλογούν και που οφείλουν, σύμφωνα με το νόμο, να είναι παρόντες για να είναι ασφαλής η εφημερία. Πιστεύω, λοιπόν, ότι τα ζητήματα που αφορούν τη Λευκάδα για το περιστατικό αυτό που συνέβη, καθώς και το προηγούμενο, στο οποίον αναφερθήκατε, θα έχουν ομαλοποιηθεί.

Όσον αφορά το γενικότερο θέμα που θέσατε για τις εφημερίες: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Είμαστε σε συνεχή διάλογο με την ΟΕΝΓΕ με απόλυτη ευαισθησία στο ότι χρειάζεται να διασφαλίζουμε ένα ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών, που να ανταποκρίνεται πάνω απ’ όλα στις ανάγκες των νοσοκομείων και των πολιτών. Είναι αλήθεια ότι περνάμε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία. Ξέρετε πολύ καλά ότι τα δεδουλευμένα τα έχουμε καλύψει και τα χρωστούμενα, τα οποία κληρονομήσαμε από την προηγούμενη χρονιά και για το πρώτο δίμηνο. Από κει και πέρα, σαφώς επεξεργαζόμαστε, προκειμένου να θέσουμε σε διάλογο και σε συζήτηση, το πώς θα μπορούσε για το μέλλον να υπάρχει ένα ασφαλές και κατάλληλο πρόγραμμα εφημεριών που να ανταποκρίνεται και στις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της περιόδου.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ, κυρία Υπουργέ.

Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής, κ. Μουλόπουλος.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κυρία Υπουργέ, ελπίζω –και χαίρομαι το λέτε- το θέμα του Νοσοκομείου της Λευκάδας να έχει διευθετηθεί.

Το θέμα όμως, το οποίο προέκυψε, πιστεύω ότι αποτυπώνει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στο Ε.Σ.Υ.. Οι καταγγελίες –το ξέρετε καλύτερα από εμένα, νομίζω- είναι καθημερινές για διοικητές –με δική σας εντολή; δεν το ξέρω αυτό- για να κυκλοφορούν πετσοκομμένα και ανασφαλή προγράμματα εφημερίας με μείωση του συνολικού προσωπικού που βρίσκεται στις γενικές εφημερίες. Σας θυμίζω τον Ερυθρό Σταυρό, το Κ.Α.Τ., το Παίδων «Αγία Σοφία» και τα περισσότερα μικρά περιφερειακά νοσοκομεία. Κι αυτό την ίδια ώρα που, όπως εσείς έχετε πει, λόγω της οικονομικής κρίσης και της φτώχειας η προσέλευση στα δημόσια νοσοκομεία είναι αυξημένη κατά 30%.

Κυρία Υπουργέ, δίνετε συνεχώς υποσχέσεις, αλλά παραμένουν -οι περισσότερες τουλάχιστον- υποσχέσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε να σας κάνουμε ερωτήσεις, αλλά φοβάμαι ότι μετά και τις τελευταίες εξελίξεις μόνο υποσχέσεις θα μας δίνετε.

Εγώ συνεχίζω να σας ρωτώ: Θα εξασφαλίσετε τα κονδύλια που χρειάζονται για να λειτουργούν με ασφάλεια τα δημόσια νοσοκομεία, προκειμένου να υλοποιηθούν και τα όσα προβλέπονται από το Ν. 3754/2009; Γιατί ακόμα δεν έχετε ενεργοποιήσει την κοινή επιτροπή Υπουργείου-ΟΕΝΓΕ για την κατάρτιση, κοστολόγηση και εφαρμογή προτύπων εφημέρευσης στα νοσοκομεία; Θα το κάνετε; Θα επαναδιαπραγματευθείτε τη νέα κλαδική συμφωνία με την ΟΕΝΓΕ; Γιατί έχετε ακόμα σε αναστολή τις κρίσεις των γιατρών του Ε.Σ.Υ., για τις οποίες έχουν κλείσει οι προκηρύξεις; Το Νοσοκομείο Λευκάδας, σας υπενθυμίζω, περιμένει δεκατέσσερις γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων απ’ αυτή τη διαδικασία. Θα ολοκληρωθεί αυτό; Και τι θα κάνετε με τις τρεις χιλιάδες προσλήψεις ανά χρόνο σε νοσηλευτές;

Το μόνο που θέλω να σας πω είναι ότι το Ε.Σ.Υ. δεν μπορεί να λειτουργεί με όρους Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, γιατί αυτό σημαίνει ανθρωποθυσίες. Και πολύ φοβάμαι ότι οι κόκκινες γραμμές της δικής σας Κυβέρνησης δεν υπάρχουν πλέον.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.

Κυρία Υπουργέ, έχετε τρία λεπτά για τη δευτερολογία σας.

ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

Κατ’ αρχάς, αγαπητοί συνάδελφοι και κύριε συνάδελφε, εμείς δεν είμαστε εδώ για να εξωραΐζουμε τα πράγματα. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο δύσκολη πρέπει να μιλάμε με θάρρος, με πολιτική ειλικρίνεια και να αντιμετωπίζουμε με αξιοπρέπεια τις καταστάσεις και τις προκλήσεις.

Κανείς δεν είπε λοιπόν ότι είναι εύκολα τα πράγματα. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας ταλανίζεται χρόνια από προβλήματα. Ιδιαίτερα οι επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης το βύθισαν στα χρέη και σε πλήρη υποβάθμιση. Προσπαθούμε συστηματικά έξι μήνες να το στηρίξουμε μέσα στις πιο δύσκολες δημοσιονομικές και οικονομικές συγκυρίες. Εγώ δεν θα σας πω –είμαι η τελευταία που θα το πω αυτό, έχω επιλέξει να μιλώ με μεγάλη μετριοπάθεια όταν μιλάω για τα θέματα υγείας, γιατί ακριβώς αφορούν την κάθε ελληνική οικογένεια που έχει πρόβλημα- ότι μπορέσαμε και δώσαμε δείγματα γραφής. Οι προκηρύξεις για τους γιατρούς έχουν υπογραφεί από εμένα πάνω από ένα μήνα, έχουν πάει στα νοσοκομεία με την οδηγία να βγουν, ακριβώς για τα κενά που υπάρχουν στη Λευκάδα και στα άλλα περιφερειακά νοσοκομεία. Ταυτόχρονα, ξέρετε πολύ καλά ότι το Α.Σ.Ε.Π. ήδη επεξεργάζεται τη μεγάλη προκήρυξη των τριών χιλιάδων εκατόν τριών νοσηλευτών, η οποία βγήκε στις 29 Δεκεμβρίου και είμαστε στη φάση που ετοιμάζουμε και την προκήρυξη για τους επιπλέον τρεις χιλιάδες νοσηλευτές.

Αυτά σας τα λέω γιατί μπορώ να σας τα πω. Είναι σαφή και γίνονται. Το ίδιο κάνουμε και με τις εφημερίες. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια μέσα σ’ αυτή την συγκυρία να μπορέσουμε, όπως πολύ σωστά λέτε, αφ’ ενός τα δεδουλευμένα να τα καλύπτουμε και αφ’ ετέρου να μπορέσουμε να προτείνουμε ένα νέο πρότυπο εφημερίας, κάτι που όπως καταλαβαίνετε δεν είναι εύκολη άσκηση και το οποίο πραγματικά να είναι εξορθολογισμένο, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των νοσοκομείων και να έχει τα χαρακτηριστικά της ασφάλειας, όπως κι εσείς λέτε.

Θέλω να πω και κάτι άλλο και θέλω να είμαι σαφής. Αυτή είναι και η θέση που εγώ διατύπωσα, όταν ήρθε η τριμερής επιτροπή και με επισκέφτηκε, όπως και άλλους Υπουργούς, τη Δευτέρα στο γραφείο μου στο Υπουργείο, η επιτροπή που αποτελείτο από τους τρεις επικεφαλείς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ακριβώς την ίδια θέση που λέω και στη Βουλή. Είπα ακριβώς τα ίδια πράγματα, πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι κρίσιμο, είναι στην καρδιά του κοινωνικού κράτους, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσης το Εθνικό Σύστημα Υγείας καλείται να λειτουργήσει και ως δίχτυ ασφάλειας. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε αυτήν την αύξηση της προσέλευσης –εγώ πρώτη σας ενημέρωσα- που φτάνει μέχρι και 30% σε νοσοκομεία του κέντρου της Αθήνας.

Από εκεί και πέρα, λοιπόν, μέσα σε αυτήν την συγκυρία, εμείς έχουμε κάνει μια επιλογή. Και τουλάχιστον, εγώ αυτό τους ανέλυσα, ότι υπάρχει ένα τεράστιο περιθώριο εξοικονόμησης και εκεί είμαστε δεσμευμένοι και εκεί το απαιτεί ο ελληνικός λαός από εμάς, την ώρα που κάνει θυσίες να μην υπάρχει σπατάλη σε παρασιτικά, παρακοικονομικά κυκλώματα, να μπορέσουμε να κάνουμε τις εξοικονομήσεις που χρειάζονται, εκεί που μπορούμε, στις προμήθειες, στο φάρμακο, στη σωστή διαχείριση.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Υπουργού)

Μισό λεπτό, κυρία Πρόεδρε, αλλά είναι σημαντικό θέμα και μιλάω με ειλικρίνεια και με ανοιχτή καρδιά, γιατί έτσι πρέπει να μιλάμε τέτοιες ώρες.

Γιατί πρέπει να πούμε ότι και όσοι εργάζονται στο ΕΣΥ, πρέπει και αυτοί να συνεισφέρουν. Σαφώς, να τους στηρίξουμε μισθολογικά, για τις εφημερίες, για όλα, άλλα όλοι σε αυτήν την προσπάθεια να συνεισφέρουν, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτού του είδους τις σπατάλες και τα προβλήματα.

Και κλείνω με αυτό. Χθες η Ολομέλεια ψήφισε τις τροπολογίες που φέραμε και για τα φάρμακα και για τις προμήθειες και βέβαια, η δική μας πρόκληση και ευθύνη ως Κυβέρνηση είναι ταχύτατα να μην μείνουν απλώς άλλη μια διάταξη νόμου, αλλά πολύ γρήγορα να φέρουν αποτελέσματα τέτοια, τα οποία να βοηθήσουν τελικά και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σας ευχαριστώ.