Συζήτηση ερώτησης σχετικά με το ΚΥ αστικού τύπου Περιστερίου

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Εισερχόμεθα στην ερώτηση με αριθμό 734/6.11.2009 του Ζ’ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αθανασίου Λεβέντη προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την έναρξη λειτουργίας του νεότευκτου Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στο Περιστέρι.

Η ερώτηση του Ζ’ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, κ. Αθανασίου Λεβέντη, έχει ως εξής:

«Το 2001 με πρόταση του Δήμου Περιστερίου αποφασίστηκε η δημιουργία Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στο Περιστέρι, ως αποκεντρωμένη οργανική μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν». Για το σκοπό αυτό ο Δήμος παραχώρησε το 2002 οικόπεδο, το υπ’ αριθμ. Ο.Τ. 1980 επί της οδού Χρήστου Λαδά. Το έργο είχε ενταχθεί στο τομεακό πρόγραμμα «Υγεία- Πρόνοια» του Γ’ Κ.Π.Σ. στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος «Ολυμπιακοί Αγώνες 2004-Υγεία», αλλά δεν υλοποιήθηκε.

Στη συνέχεια εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «ΥΓΕΙΑ-ΠΡΟΝΟΙΑ 2000-2006» στον άξονα προτεραιότητας 1. «ΥΓΕΙΑ, Μέτρο 1.1 «Ανάπτυξη Υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας ΥΓΕΙΑΣ» με συγχρηματοδότηση 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με τελικό δικαιούχο –φορέα επίβλεψης την ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε. στην κατηγορία έργων υποδομής με προϋπολογισμό έργου 3.900.000 ευρώ. Ο διαγωνισμός για την κατασκευή του έργου έγινε στις αρχές του 2004 και οι προσφορές κατατέθηκαν στις 18.4.2004.

Μετά από μεγάλες καθυστερήσεις που κράτησαν τρία χρόνια και έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων και φορέων της περιοχής, θεμελιώθηκε το Φεβρουάριο του 2007, ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2008 και έκτοτε παραμένει κλειστό, αφού δεν έχει στελεχωθεί με το αναγκαίο προσωπικό.

Επειδή το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Περιστερίου είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για τους κατοίκους του Περιστερίου και ολόκληρης της Δυτικής Αθήνας.

Ερωτάται η κυρία Υπουργός:

1. Γιατί εδώ και δέκα μήνες δεν έχει στελεχωθεί με το αναγκαίο προσωπικό το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στο Περιστέρι και παραμένει κλειστό;

2. Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει άμεσα ώστε να γίνουν οι προσλήψεις προσωπικού για να λειτουργήσει επιτέλους το Κέντρο Υγείας Περιστερίου που τόσο ανάγκη έχουν 800.000 κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν υπάρχει άλλο σε όλη την περιοχή;»

Η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, έχει το λόγο να απαντήσει στον ερωτώντα Βουλευτή και Αντιπρόεδρο της Βουλής για τρία λεπτά.

ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Καταρχάς θέλω κι εγώ να συμφωνήσω μαζί σας ότι είναι απόλυτη ανάγκη συνολικά για τη δυτική Αθήνα να υπάρχει ενίσχυση στο Αττικό Νοσοκομείο. Όπως ξέρετε, ο στόχος που έχουμε θέσει είναι να μπορέσει επιτέλους το Αττικό Νοσοκομείο να έχει πλήρη εφημερία. Ξεκινήσαμε ήδη την προσπάθεια με προσλήψεις και με την ενίσχυση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Αττικού Νοσοκομείου, όπως επίσης και με την ανάγκη επιτέλους να λειτουργήσει το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στο Περιστέρι. Φυσικά στο ερώτημα γιατί εδώ και δέκα μήνες δεν έχει λειτουργήσει, η απάντηση είναι ότι για άλλη μία φορά είχαμε εξαγγελίες οι οποίες δεν ακολουθήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση ούτε με τις αντίστοιχες αποφάσεις ούτε με τις αντίστοιχες προσλήψεις.

Πού βρισκόμαστε λοιπόν σήμερα; Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΔΕΠΑΝΟΜ η οποία παρακολουθεί τις τελικές διαδικασίες όσον αφορά το έργο και την παράδοσή του, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαδικασία έκδοσης βεβαίωσης της περαίωσης και μέσα στην προσεχή εβδομάδα πρόκειται να γίνει και η αναγκαία σύνδεση του Κέντρου με τη Δ.Ε.Η. και η τυπική διοικητική παραλαβή προς χρήση από το Αττικό Νοσοκομείο με το οποίο έχει και τη λειτουργική διασύνδεση.

Επίσης πρέπει να σας πω ότι έχουμε ήδη υπογράψει από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας και βρίσκεται σε στάδιο συνυπογραφής με τα συναρμόδια Υπουργεία η κοινή υπουργική απόφαση με τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Υπουργό Οικονομικών όσον αφορά την απόφαση για την κατάρτιση του Οργανισμού του Κέντρου Υγείας. Πιστεύω ότι και αυτό τις επόμενες μέρες θα έχει ολοκληρωθεί και από τα υπόλοιπα Υπουργεία.

Τέλος, στις προσλήψεις τις οποίες έχουμε ήδη δρομολογήσει θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας προκειμένου να μπορέσει πολύ γρήγορα να τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Σε κάθε περίπτωση θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα παρακολουθούμε στενά το θέμα και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μπορέσει πολύ γρήγορα το Κέντρο Υγείας να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που έχει ο κόσμος στο Περιστέρι αλλά και ευρύτερα στη Δυτική Αθήνα.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε την κυρία Υπουργό.

Το λόγο έχει ο Αντιπρόεδρος και Βουλευτής κύριος Αθανάσιος Λεβέντης για να απαντήσει στην κυρία Υπουργό.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρία Υπουργέ, καταρχήν χαίρομαι που συμφωνείτε για την ανάγκη να υπάρξει Κέντρο Υγείας σ’ αυτή την περιοχή. Βέβαια δεν πρέπει να υπάρξει μόνο εκεί. Ουσιαστικά δεν έχουμε πρωτοβάθμια φροντίδα σε όλη την επικράτεια όσον αφορά τουλάχιστον στον αστικό χώρο. Το 70% του ελληνικού πληθυσμού ζει σήμερα στις πόλεις και κέντρα υγείας αστικού τύπου δεν έχουμε. Είναι τρία-τέσσερα όλα κι όλα και αυτά λειτουργούν με το ζόρι. Δεν αναφέρω τα άλλα προβλήματα που έχουν τα κέντρα υγείας αγροτικού τύπου.

Επίσης συμφωνούμε στο ότι το Αττικό Νοσοκομείο πρέπει κάποτε επιτέλους να λειτουργήσει σωστά και ολοκληρωμένα. Πρέπει να πω ότι το 1977 ξεκίνησε η σκέψη για να δημιουργηθεί. Τότε ξεκίνησαν οι προσπάθειες να γίνει νοσοκομείο στην Ελευσίνα, στο Θριάσιο. Ελέγετο τότε ότι δεν χρειάζεται αφού θα γίνει στο Χαϊδάρι. Λειτούργησε από το 1996 το νοσοκομείο της Ελευσίνας. Λειτουργεί και εφημερεύει πλήρως και το Αττικό ακόμα να λειτουργήσει. Αυτά είναι απαράδεκτα προβλήματα. Η δυτική Αττική που, αν θέλετε, έχει πολύ περισσότερα προβλήματα από άλλες περιοχές της πρωτεύουσας και του λεκανοπεδίου είναι και από αυτή την άποψη αδικημένη, αλλά δυστυχώς κέντρα υγείας αστικού τύπου δεν έχουμε ούτε στις άλλες περιοχές.

Αυτό το έργο ξεκίνησε κουτσά-στραβά από το 2000-2001 και δεν προχώρησε. Ξεκίνησε αργότερα βέβαια με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 75% των χρημάτων ήταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πάρα πολλά νοσοκομεία και πάρα πολλές μονάδες υγείας έγιναν με συγχρηματοδότηση, πλην όμως δεν λειτούργησαν ή λειτουργούν ανεπαρκώς και ένα απ’ αυτά είναι και το Αττικό Νοσοκομείο. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι δεν έχει γίνει κατανοητό στον τόπο μας ότι μία υγειονομική μονάδα, όποια και αν είναι, νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, από τη στιγμή που ξεκινάει και θεμελιώνεται και μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο και να εξοπλιστεί, όλο αυτό το κόστος είναι όσο το ετήσιο κόστος λειτουργίας. Αυτό λοιπόν δεν έχει γίνει κατανοητό, αν θέλετε, και στο Υπουργείο Υγείας και στην ελληνική κοινωνία. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ξεκινώντας πρώτα και κύρια με το να προσλάβουμε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και όλο το υπόλοιπο προσωπικό που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά.

Και, βέβαια, σε αυτές τις περιοχές θα προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες, τις οποίες έχει ανάγκη ο λαός της περιοχής.

Αν θέλετε, όμως, υπάρχει και η άλλη, ας πούμε, οδυνηρή εξέλιξη: Τρέχουν στα νοσοκομεία για να αντιμετωπίσουν το παραμικρό πρόβλημα, γιατί δεν έχουν ούτε οικογενειακούς γιατρούς στην περιοχή ούτε Κέντρα Υγείας. Αυτό πρέπει να καλυφθεί με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα μπει στα σκαριά.

Έχετε διακηρύξει ότι θα γίνει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε κάθε Δήμο. Αυτό δεν το έχω καταλάβει. Δεν ξέρω ποιες είναι οι σκέψεις και πώς το έχετε συλλάβει. Αυτό το έχω διαβάσει στις εφημερίδες. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα προχωρήσει πράγματι ουσιαστικά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ξεκινώντας από τους οικογενειακούς γιατρούς και από τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου. Ελπίζω ότι θα υπάρξουν και συγκεκριμένες χρονικές δεσμεύσεις, κυρία Υπουργέ, για την εξέλιξη αυτή.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Λεβέντη.

Καλή και ευσύνοπτη η ανάπτυξη της ερώτησής σας.

Θα μου επιτρέψετε κι εγώ, ως εκλεγόμενος στην Περιφέρεια, όπου αφορά η ερώτηση, να εκφράσω τη σύμφωνη γνώμη μου και προς την ερώτηση και να χαιρετίσω τη θετική απάντηση της κυρίας Υπουργού, η οποία έχει το λόγο για να δευτερολογήσει.

ΜΑΡΙΑ – ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κι εγώ από την ίδια Περιφέρεια εκλέγομαι, οπότε έχω κι εγώ το ίδιο ενδιαφέρον ούτως ή άλλως.

Είναι αλήθεια, λοιπόν, ότι η Δυτική Αθήνα –και νομίζω ότι είναι κοινή διαπίστωση- έχει πολύ μεγάλη ανάγκη να ενισχυθεί και όσον αφορά την παροχή νοσοκομειακής περίθαλψης και όσον αφορά τα Κέντρα Υγείας. Συμφωνούμε απόλυτα και είναι ένας στόχος που τον έχουμε θέσει.

Το Αττικό Νοσοκομείο πρέπει να μπορέσει να λειτουργήσει με πλήρη εφημερία. Για να γίνει, βέβαια, αυτό χρειάζονται προσλήψεις. Είναι, όπως ξέρετε, το σημείο κλειδί –το αναφέρατε κι εσείς- για πάρα πολλά νοσοκομεία που δυστυχώς δεν παρέχουν τις υπηρεσίες που θα έπρεπε, στην ποιότητα που θα έπρεπε και φυσικά και για το Κέντρο Υγείας στο Περιστέρι.

Θέλω, λοιπόν, να σας διαβεβαιώσω ότι όλες αυτές οι τελευταίες τυπικές, διοικητικές εκκρεμότητες θα μπορέσουν γρήγορα να ολοκληρωθούν, καθώς, φυσικά, και οι αναγκαίες προσλήψεις -μέσα από όλες αυτές τις προσλήψεις που έχουμε ήδη προκηρύξει και δρομολογήσει- προκειμένου το Κέντρο Υγείας αυτό πολύ γρήγορα να μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες που αναλογούν συνολικά στη Δυτική Αθήνα και φυσικά στους πολίτες του Περιστερίου.

Να κλείσω με μία γενικότερη παρατήρηση στο ερώτημά σας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Όπως καταλαβαίνετε μέσα σε εκατό ημέρες έπρεπε πρώτα απ’ όλα να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα στο χώρο της Υγείας: Την υπερχρέωση των νοσοκομείων, τα μεγάλα κενά όσον αφορά το προσωπικό των νοσοκομείων, όλα αυτά τα καυτά θέματα τα οποία κληρονομήσαμε.

Από εκεί και πέρα, ο σταθερός στόχος μας –και αυτό είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχουμε παρουσιάσει και με το εκλογικό μας, το κυβερνητικό μας πρόγραμμα- είναι να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και με την πτυχή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Και σίγουρα ο στόχος είναι να μπορέσει να γίνει αυτό σε συνεργασία και σε συνδυασμό και με τη δυνατότητα που μας δίνει η ενίσχυση των Δήμων. Δηλαδή, εμείς συνδυάζουμε απόλυτα την προοπτική της ανάπτυξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», καθώς θεωρούμε ότι θα μπορέσει και ο τομέας της Υγείας να αντιστοιχισθεί και με την αιρετή Περιφέρεια, όσον αφορά το πώς είναι σήμερα οργανωμένες οι Υγειονομικές Περιφέρειες, να υπάρχει μία αντιστοίχιση αποτελεσματικότητας σε σχέση με τις αιρετές Περιφέρεις και ο τομέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε μία συνεργασία –και με μία στήριξη, βέβαια, αναγκαίων πόρων και στελεχών για την κάλυψη των αναγκών αυτών- σε επίπεδο Δήμου.

Γι’ αυτό το θέμα, όμως, θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε ένα συγκροτημένο πλαίσιο και φυσικά να το συζητήσουμε από κοινού.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε την κυρία Υπουργό.

Υπογραμμίζουμε και τη διαβεβαίωσή της για την ταχεία επίλυση του προβλήματος.