Συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης σχετικά με τη λήψη μέτρων επαναλειτουργίας του Νοσοκομείου «Παναγιά»

p style=”line-height: 150%; margin: 0cm 0cm 0pt”> 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

 

Συνεχίζουμε με τη με αριθμό 717/24-3-32014 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Ιωάννη Αμανατίδη προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με τη λήψη μέτρων επαναλειτουργίας του Νοσοκομείου «Παναγιά» του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Άγιος Παύλος».

(κλικ εδώ η ερώτηση)

Το λόγο έχει ο συνάδελφος κ. Αμανατίδης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, στην περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης πριν από το 2012 λειτουργούσαν δύο νοσοκομεία, το «Άγιος Παύλος» και το «ΙΚΑ-Παναγία», συνολικής δυναμικότητας εξακοσίων κλινών. Με Υπουργό τότε τον κ. Λοβέρδο έγινε ενοποίηση των δύο νοσοκομείων σε ένα γενικό νοσοκομείο, το «Άγιος Παύλος», δυναμικότητας τετρακοσίων κλινών: διακοσίων πενήντα στο κτήριο «Άγιος Παύλος» και εκατόν πενήντα στο «Παναγία». Η ιδιομορφία του ήταν πως ήταν σε δύο ξεχωριστά κτήρια.

Επειδή η ιδιότυπη Σύμβαση την οποία είχε το ελληνικό Δημόσιο με την ιδιωτική εταιρεία που παρείχε υπηρεσίες υγείας με περίπου εξήντα επτά εργαζόμενους, υπηρεσίες σίτισης, συντήρησης του κτηρίου, μηχανολογικού εξοπλισμού κ.λπ. έληξε στις 30.4.2012 και για να μην υποβαθμιστούν περαιτέρω οι παροχές υγείας στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο, η ίδια η Διοίκηση του «Άγιος Παύλος» ζήτησε τη συνέχιση της Σύμβασης, λέγοντας τα εξής αυτολεξεί: «Δεδομένου ότι αφενός το Παράρτημα «Παναγία» αποφέρει σημαντικά κέρδη, καθώς το κόστος ανά ασθενή ανέρχεται κατά μέσο όρο μόλις στα 700 ευρώ» -για να μην τα διαβάζω όλα- «όταν αντίστοιχα το πανελλαδικό είναι 1.000 ευρώ και ότι αφετέρου το κοινωνικό κόστος θα είναι τεράστιο σε περίπτωση απομάκρυνσης των νοσηλευτικών υπηρεσιών που αυτό παρέχει προς άλλες νοσηλευτικές μονάδες εκτός της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, κρίνουμε απαραίτητη τη συνέχισή του».

Αυτό το έλυσε τροπολογία η οποία ενσωματώθηκε ως άρθρο 7 στο ν. 4118 με τη συμφωνία όλων των κομμάτων πλην του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, εδώ πρέπει να τονίσω ότι η Τοπική του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης είχε διαφωνήσει.

Κύριε Υπουργέ, πρώτη φορά νόμος ο οποίος βοηθάει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας σε μία περιοχή δεν εφαρμόζεται. Και δεν εφαρμόστηκε με συγκεκριμένες πολιτικές του Διοικητή της 4ης ΥΠΕ κ. Βεντούρη, όπως επίσης και με την απόφαση που έχει πάρει το Διοικητικό Συμβούλιο στο «Άγιος Παύλος» στις 5/3 και αυτό παρά το ότι στις 20/2 παρουσιάστηκε το σχέδιο Σύμβασης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, επιφυλάχθηκαν δύο κόμματα τα οποία, όμως, συμφώνησαν στο τέλος όλα στη σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Υγείας στις 25/2, πλην του ΠΑΣΟΚ.

Ως εκ τούτου, η πολιτική απόφαση ανήκει στο Υπουργείο Υγείας, ανήκει στην ίδια τη Βουλή. Και έρχεται μία ανεκδιήγητη απόφαση του «Άγιος Παύλος», η οποία λίγο ή πολύ αποκαλεί τους διακόσιους και πλέον Βουλευτές της Ελληνικής Βουλής λαϊκιστές ψηφοθήρες, όπως και όλους τους μαζικούς φορείς.

Σας ρωτάμε, λοιπόν, ευθέως –και θα επανέλθω και στη δευτερολογία μου- πρώτον, ποια άμεσα μέτρα θα πάρετε έτσι ώστε να επαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο, γιατί η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη γενικά είναι απαράδεκτη και είναι επικίνδυνη για την υγεία, όχι για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων, δεύτερον, τι μέτρα θα πάρετε έτσι ώστε να λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο «Άγιος Παύλος» και να χτιστεί η νέα πτέρυγα και τρίτον, εάν σκοπεύετε να προχωρήσετε σε αντικατάσταση του Διοικητή της 4ης ΥΠΕ και του Διοικητικού Συμβουλίου του «Άγιος Παύλος», το οποίο –σημειωτέον- έμεινε στις 15/5/2013 χωρίς να λάβει υπ’ όψιν του κανένα από τα νέα στοιχεία τα οποία προέκυψαν όλο το επόμενο διάστημα και τα οποία ήταν σε γνώση και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κ. Καλλίρη και του ΥΠΕάρχη της 4ης ΥΠΕ, αλλά και του παλιού Διευθυντή του Νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» κ. Γούναρη.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Υγείας): Κύριε συνάδελφε, όπως γνωρίζετε, το Υπουργείο Υγείας προχωρεί στην υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων σε διάφορους τομείς της υγείας, όπως είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η δευτεροβάθμια περίθαλψη, το φάρμακο, διότι οι μεταρρυθμίσεις είναι ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπίσουμε τις σοβαρές επιπτώσεις που έχουν υπάρξει στο χώρο της υγείας λόγω της οικονομικής κρίσης.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, υλοποίησης της μεταρρύθμισης στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας το Παράρτημα «Παναγία» του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Άγιος Παύλος» -το πρώην 2ο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπως αναφέρατε και εσείς στην πρωτολογία σας- αξιολογήθηκε και αποφασίστηκε πέρυσι να συμμετέχει ως φορέας συνεισφοράς και να ενσωματωθεί στον ευρύτερο υγειονομικό χάρτη, έτσι ώστε και σε εξοικονόμηση πόρων να οδηγηθούμε, αλλά και να υπάρξει μία προστιθέμενη αξία για τον πολίτη.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις διατάξεις περί διαθεσιμότητας-κινητικότητας εκδόθηκαν οι απαιτούμενες διοικητικές πράξεις, μεταστεγάστηκαν αρχικά Τμήματά του -Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Νευρολογικό, Ενδοκρινολογικό και Ουρολογικό- και μεταφέρθηκε το προσωπικό που υπηρετούσε σε αυτά τα Τμήματα στο Γενικό Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος». Για τα υπόλοιπα Τμήματα, τα οποία λειτουργούσαν στο Παράρτημα, αποφασίστηκε η συνέχιση των δραστηριοτήτων τους να γίνεται σταδιακά στο πλαίσιο λειτουργίας των αντίστοιχων Τμημάτων και Μονάδων του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Άγιος Παύλος», στο οποίο έχει ενταχθεί το Παράρτημα.

Πράγματι, μετά από συζητήσεις που έγιναν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων με αφορμή και την τροπολογία που ψηφίστηκε στο σχετικό νόμο τον οποίο αναφέρατε, αλλά και συναντήσεις που έγιναν στο Υπουργείο Υγείας, ετέθη το ζήτημα της επαναλειτουργίας του Παραρτήματος.

Υπάρχει, όμως, η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Άγιος Παύλος» -πολύ πρόσφατη, ελήφθη στις 5 Μαρτίου του τρέχοντος έτους- η οποία είναι αρνητική. Στην απόφαση αυτή το Διοικητικό Συμβούλιο λέει ότι δεν χρειάζεται να υπάρξει επαναλειτουργία του Παραρτήματος.

Υπάρχει, επίσης, η αρνητική εισήγηση και άποψη της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, όπως επίσης υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και από άλλους φορείς, για παράδειγμα από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Όπως αντιλαμβάνεστε, βεβαίως τα θέματα πολιτικής της υγείας είναι θέματα τα οποία χαράσσονται από το Υπουργείο Υγείας, αλλά πρέπει στη χάραξη αυτών των πολιτικών να λαμβάνονται υπ’ όψιν και οι απόψεις των περιφερειακών υπηρεσιών, των αποκεντρωμένων υπηρεσιών, διότι οι περιφερειακές και αποκεντρωμένες υπηρεσίες και δομές έχουν γνώση των πραγματικών αναγκών υγείας του πληθυσμού.

Δεν είναι δυνατόν, επομένως, μετά από αυτήν την εξέλιξη, να μην λάβουμε υπ’ όψιν μας τις απόψεις οι οποίες έχουν διατυπωθεί τόσο από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» όσο και από τη διοίκηση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Εμείς αναλαμβάνουμε τη δέσμευση με δική μας πρωτοβουλία να  επαναφέρουμε το ζήτημα για συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, προκειμένου να τεθούν όλα τα δεδομένα στο τραπέζι και να υπάρξουν οι αντίστοιχες και οι ανάλογες αποφάσεις.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Κύριε Αμανατίδη, έχετε το λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Κατ’ αρχήν θεωρώ υπεκφυγή από τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας, το γεγονός ότι δεν παρίσταται ο ίδιος, ενώ ο ίδιος χειριζόταν το ζήτημα, όπως και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας.

Εάν κατάλαβα καλά, μας λέτε ότι θα ξαναέρθει το ζήτημα του Νοσοκομείου «Παναγία» στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Παρακαλώ να το διευκρινίσετε αυτό στη δευτερολογία σας. Θα με ενδιέφερε αυτό να το ακούσω.

Κύριε Υπουργέ, ο μόνος στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος υποστηρίζει ότι παρέχονται υπηρεσίες υγείας είναι ο κ. Βεντούρης, ο ΥΠΕάρχης, για συγκεκριμένους πολιτικούς και προσωπικούς σχεδιασμούς.

 Όλη η Θεσσαλονίκη βοά. Βοά ότι δεν μπορούν να δουλέψουν τα Νοσοκομεία «Παπαγεωργίου» και «Ιπποκράτειο», τα οποία δεν έχουν βοηθητικό νοσοκομείο για τις εφημερίες. Θα σας καταθέσω –για να μην φάω το χρόνο μου- τα σχετικά δημοσιεύματα και τις δηλώσεις που έχουν κάνει οι νοσοκομειακές επιτροπές τόσο στο «Παπαγεωργίου» όσο και στο «Ιπποκράτειο». Το αποτέλεσμα είναι να  καλούν έξι γιατρούς στο «Λοιμωδών» για να το ανοίγουν όπως-όπως, για να εξυπηρετηθούν ογδόντα άνθρωποι από τους χίλιους τετρακόσιους.

Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη –σας κρούουμε το καμπανάκι του κινδύνου- έχει περάσει την έκρηξη. Η έκρηξη έχει γίνει και εάν θρηνήσουμε θύματα θα είναι υπεύθυνη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Κύριε Υπουργέ, ποιος κυβερνάει; Είναι ο μόνος νόμος που ήταν θετικός και με σύμφωνη γνώμη Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατικής Αριστεράς, ΑΝΕΛΛ, ΚΚΕ –το οποίο συμφώνησε με τη δική του τη λογική- και δεν υλοποιήθηκε. Κυβερνάει ο κ. Βεντούρης; Δηλαδή οι νόμοι είναι κάτω από τον ΥΠΕάρχη; Είναι δυνατόν να λέει –θα σας το διαβάσω όπως το λέει, είναι μνημείο ύβρεων- η διοίκηση του «Άγιος Παύλος» ότι συνεδριάζουν «λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις έρπουσες φήμες από πρόσωπα με αμφιλεγόμενα κίνητρα, οι οποίες όμως δημιουργούν αδικαιολόγητα κλίμα αμφιβολιών και αβεβαιότητας»  και παρακάτω: «Κάθε σκέψη επαναλειτουργίας δεν μπορεί να έχει άλλα κίνητρα από αυτά του λαϊκισμού και της ψηφοθηρίας»; Ποιοι είναι αυτοί και με τίνος πλάτες τολμούν να λένε αυτά;

Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουμε ότι το Νοσοκομείο πρέπει να επαναλειτουργήσει. Θα βοηθήσει τις υπηρεσίες υγείας στη Θεσσαλονίκη. Απ’ ό,τι καταλαβαίνω, δεν παίρνετε θέση για το διοικητή και για το Διοικητικό Συμβούλιο του «Άγιος Παύλος». Κρατάω τη δέσμευσή σας ότι θα το ξαναφέρετε το ζήτημα.

Κύριε Υπουργέ, ήταν τετρακόσιες κλίνες και τώρα είναι διακόσιες. Το προσωπικό που πήγε στο «Άγιος Παύλος» καταβάλλει ηρωικές προσπάθειες, αλλά οι χώροι είναι ακατάλληλοι. Στριμωχτήκανε. Πάνω από οκτώ ώρες είναι ο χρόνος αναμονής. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο «Άγιος Παύλος» λένε ότι οι υπηρεσίες έχουν πέσει.

Δεν είναι ζήτημα κόστους. Έχω τα σχετικά έγγραφα και θα τα καταθέσω στη Βουλή. Θεωρώ ότι πρέπει να λειτουργήσει. Να πάρετε την πολιτική απόφαση. Μου κάνει μεγάλη εντύπωση ότι ενώ έχετε τη στήριξη όλων των Κομμάτων της Βουλής –πλην του ΠΑ.ΣΟ.Κ., για ευνόητους λόγους, να μην τους εξηγήσω- δεν προχωράτε στην υλοποίηση μέτρων που θα ανακούφιζαν τους πολίτες, ειδικά σε περίοδο κρίσης.

Είναι ένας νόμος που θα διευκόλυνε και θα βοηθούσε, με κοινή συμφωνία, και δεν υλοποιείται. Ποιος κυβερνάει, λοιπόν, το Υπουργείο; Ή οι υπηρεσιακοί παράγοντες ή κάνουν ό,τι θέλουν αυτοί, γιατί σκόπιμα κάνουν όλες αυτές τις κινήσεις όλο αυτό το διάστημα, έτσι ώστε να φέρουν την πολιτεία μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα.

Είναι ανάγκη να αποσυμφορηθεί και το Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος». Οι εργαζόμενοι θα «βάλουν πλάτη» να ξαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο. Είναι ένα από τα στολίδια και με προσωπικές επιλογές που «κούμπωσαν» στην κινητικότητα. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες χρησιμοποίησαν την κινητικότητα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, κύριε Μπέζα –και εάν θέλετε, απαντήστε μου- είναι λιθοτρίπτης που λειτουργούσε στο Νοσοκομείο «Παναγία». Τον Μάιο του 2013 σταμάτησε να λειτουργεί ο μοναδικός στην Κεντρική Μακεδονία και δεν ξανάγινε ποτέ.

Ο μοναδικός λιθοτρίπτης στην Κεντρική Μακεδονία λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2014 στο «Ιπποκράτειο». Ένας λιθοτρίπτης στην Κεντρική Μακεδονία! Εγώ σας λέω: δεν χρειάζεται δεύτερος; Και γιατί δεν έγινε επί οκτώ μήνες λιθοτρίπτης, με αποτέλεσμα να δίνονται πεντακοσάρια στις ιδιωτικές κλινικές; Ποιος στέλνει τον κόσμο και με ποια σκοπιμότητα στις ιδιωτικές κλινικές;

Αν θέλετε, στο κλείσιμό σας διευκρινίστε ότι θα ξαναέρθει το θέμα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, πράγμα το οποίο θεωρώ θετικό.

Καταθέτω τα έγγραφα που προανέφερα.

Ευχαριστώ πολύ.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Ιωάννης Αμανατίδης κατα