Τα 52 έφθασαν τα θύματα της νέας γρίπης

Οι επτά στους δέκα Ελληνες που νόσησαν από τον ιό Η1Ν1 είναι παιδιά και έφηβοι ηλικίας ως 17 ετών

 

Ανδρας ηλικίας 54 ετών, ο οποίος δεν έπασχε από χρόνιο νόσημα, είναι το 52ο θύμα της νέας γρίπης. Επίσης χθες εισήχθησαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όπου νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση άλλα τέσσερα άτομα. Ανάμεσά τους, μια γυναίκα 34 ετών και ένας 41χρονος άνδρας χωρίς υποκείμενο νόσημα.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ως σήμερα έχουν προσβληθεί από τη νέα γρίπη περίπου 1.300.000 Ελληνες.

Με βάση τις αναλύσεις της έρευνας, οι επτά στους δέκα που νόσησαν από τη νέα γρίπη είναι παιδιά και έφηβοι ηλικίας ως 17 ετών. Περίπου 500.000 Ελληνες ασθένησαν από τη νέα γρίπη, χωρίς όμως να εμφανίσουν τα συμπτώματα που αυτή προκαλεί.

Οπως επισημαίνεται, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της νέας γρίπης συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά ο ρυθμός αύξησης εμφανίζει κάμψη την εβδομάδα από 30 Νοεμβρίου ως 2 Δεκεμβρίου. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι περιορίστηκαν αρκετά οι λήψεις δειγμάτων για εξέταση εντοπισμού του ιού Η1Ν1 ύστερα και από σχετική εισήγηση του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας. Σύμφωνα με το σκεπτικό των ειδικών, οι περισσότεροι με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής έχουν τη νέα γρίπη, οπότε δεν χρειάζεται να κάνουν τη σχετική εξέταση. Επίσης- σημειώνουν οι επιστήμονες- αυτοί που πρέπει απαραιτήτως να κάνουν εγκαίρως την εξέταση είναι όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ή βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι από το 12,2% του πληθυσμού, που έχει προσβληθεί από τον ιό Α (Η1Ν1)ν (με ή χωρίς συμπτώματα), το 36% των κρουσμάτων αφορά την ηλικιακή ομάδα ως 4 ετών, το 34,1% άτομα ηλικίας 5-17 ετών, το 8,4% τις ηλικίες 18-64 ετών και μόλις το 5,3% άτομα άνω των 65 ετών.

Χαμηλό παραμένει το ποσοστό των πολιτών οι οποίοι δηλώνουν ότι εμβολιάστηκαν ή θα εμβολιαστούν κατά της νέας γρίπης (17,1%) έναντι εκείνων που δηλώνουν ότι δεν θα εμβολιαστούν (82,9%).

Σημειώνεται ότι από τις 16 Νοεμβρίου, ημέρα έναρξης του προγράμματος εμβολιασμού, ως και προχθές είχαν εμβολιασθεί συνολικά 309.638 άτομα και η τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης για τη γρίπη 1135 είχε δεχθεί 422.458

κλήσεις.