Τα χειρότερα το φθινόπωρο

Φίλης Ν.

 
&ups

Σε όλους τους τομείς της οικονομίας αλλά και της δημόσιας διοίκησης η κυβέρνηση έχει αποτύχει. Δεν πρόκειται για αντιπολιτευτική διαπίστωση. Τα στοιχεία είναι καταπέλτης και αναγκάζουν ακόμη και τον υπουργό Οικονομίας να παραδεχθεί ότι επίκειται δύσκολο φθινόπωρο και να αναζητήσει σ

ilon;

νενόχους για την εφαρμογή σκληρών μέτρων.

Η οικονομική κρίση αναμφισβήτητα επιβαρύνει την εύθραυστη ελληνική οικονομία. Αντί, όμως, να αναζητηθούν πολιτικές στον αντίποδα αυτών που προκάλεσαν και επιδεινώνουν την κρίση, επιχειρείται να αξιοποιηθεί η κρίση για να εφαρμοστούν νεοφιλελεύθερες, χρεοκοπημένες πολιτικές. Δεν πρόκειται για εισπρακτικά μέτρα, που μπορεί να είναι άδικα, αλλά εν πάση περιπτώσει έρχονται και παρέρχονται. Σχεδιάζεται η ανατροπή κοινωνικών ισορροπιών εις βάρος των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων. Στην κορυφή των μέτρων που θα λάβει η κυβέρνηση το φθινόπωρο, στο πλαίσιο της δεύτερης δέσμης για την οποία έχει δεσμευτεί έναντι της Κομισιόν, προωθούνται ψευδώνυμες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και υγείας, στο εργασιακό, καθώς επίσης συζητείται διετές πάγωμα των μισθολογικών αποδοχών.

Και όλα αυτά, ενώ οι τράπεζες σφίγγουν την κάνουλα των δανείων και οδηγούν σε απόγνωση χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο ρυθμός δανειοδότησης περιορίστηκε τον Μάιο στο 8,8% έναντι 10,2% τον Απρίλιο. Ο πακτωλός των 28 δισ. ευρώ που δόθηκε από το δημόσιο χρήμα στις τράπεζες δεν διοχετεύεται στην κατανάλωση και την επενδυτική στήριξη. Οι τράπεζες δανείζονται άφθονο και φθηνό χρήμα από το κράτος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χωρίς να αναλαμβάνουν κανένα ρίσκο.

Δεν είναι μόνον η αγορά που ασφυκτιά. Η δημόσια διοίκηση αποδεικνύεται ο μεγάλος ασθενής, καθώς επιβαρύνει τις επιχειρήσεις αλλά και τους πολίτες με τη γραφειοκρατία, τις ουρές (χαρακτηριστική είναι η παλινωδία με το Ε9 και το ΕΤΑΚ στις εφορίες), αλλά και τις μίζες. Πρόκειται για σκανδαλώδη ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας και κοινωνικών δικαιωμάτων (με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τις off shore γιατρών του ΕΣΥ), που επιβαρύνουν την ήδη γκρίζα καθημερινότητα του πολίτη.