Τα χρέη «πνίγουν» τη δημόσια υγεία

Εκτός ελέγχου η κατάσταση, με το ΕΣΥ να υποχρηματοδοτείται, τα προβλήματα να διογκώνονται και το υπουργείο να σχεδιάζει τη ρύθμιση του 1/3 των οφειλών μέσω ομολογιακού δανείου

Οι δύο «τομές», στον χώρο της υγείας, που επιχειρήθηκαν την τελευταία 5ετία, με τη «δημιουργία φορέα για τον κεντρικό έλεγχο των προμηθειών» και την «εξυγίανση του συστήματος για να μην ξαναϋπάρξουν οφειλές νοσοκομείων», αποδείχθηκαν μάλλον «θηλιά στον λαιμό» του ΕΣΥ.

Η τελευταία ρύθμιση των οφειλών των νοσοκομείων 2,5 δισ. ευρώ έγινε το 2005 και «διακηρύχθηκε» ότι «δεν θα υπάρξουν πλέον νέα χρέη», μετά τις διασφαλίσεις των «γαλάζιων» σχεδιασμών. Μετά τη… διακήρυξη φτάσαμε φέτος, όχι μόνο να υπάρχουν νέα χρέη, αλλά να κινούνται σε ύψη ρεκόρ 5,1 δισ. ευρώ, όπως «έκλεισε» το 2008 και οι εκτιμήσεις να ανεβάζουν ήδη το χρέος, μετά τους 3 πρώτους μήνες του 2009, στα 5,6 δισ. ευρώ.

Ούτε η δέσμευση ότι «στο εξής, εντός 3μήνου, τα νοσοκομεία θα τακτοποιούν τις οφειλές τους» τηρήθηκε, αφού φτάσαμε σήμερα να υπάρχουν ανεξόφλητα χρέη νοσοκομείων έως και 3 χρόνων!

«Πονηρές» ρυθμίσεις

Η κατάσταση στην υγεία δεν ελέγχεται πλέον, το ΕΣΥ υποχρηματοδοτείται και, αντί να λύνονται, δημιουργούνται νέα προβλήματα.

Το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει νέα ρύθμιση, μέσω ομολογιακού δανείου, μόνο για το 1/3 περίπου των οφειλών των νοσοκομείων και για τα υπόλοιπα παραπέμπει στην επόμενη χρονιά. Παράλληλα, η συνολική φαρμακευτική δαπάνη της χώρας, κυρίως μετά την κατάργηση της λίστας φαρμάκων και την παντελή έλλειψη ελέγχων, διπλασιάστηκε από το 2003, πλησιάζοντας φέτος τα 10 δισ. ευρώ!

Παραλείψεις, «ασάφειες» και «πονηρές» ρυθμίσεις, ανεβάζουν τεχνητά τις φαρμακευτικές δαπάνες, επισημαίνουν τόσο ο κ. Κώστας Ράνος, καθηγητής περιφερειακής ανάπτυξης στο Πάντειο, μέλος επιστημονικού συμβουλίου ΕΟΦ, όσο και η διευθύντρια του Φαρμακευτικού τμήματος του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ κ. Αλίκη Τσακάλου, νοσοκομείο το οποίο κατάφερε να περικόψει θεαματικά τις φαρμακευτικές του δαπάνες. Δεν μειώνονται π.χ. έγκαιρα οι τιμές, όταν λήγει η «πατέντα» ενός φαρμάκου, αλλά με καθυστέρηση ετών, δεν εισπράχθηκε ποτέ ως τώρα η επιστροφή του 4% κ.ά.

Εκτωρ Νασιώκας

Χωρίς τη λίστα έχασαν τον έλεγχο

«Με την ανερμάτιστη πολιτική της η ΝΔ διπλασίασε σε 5 χρόνια τη φαρμακευτική δαπάνη», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο βουλευτής Λάρισας πρώην υφυπουργός Υγείας κ. Εκτορας Νασιώκας.

«Η συνολική φαρμακευτική δαπάνη της χώρας, δηλαδή όσα πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι πολίτες από την τσέπη τους για τα φάρμακα, που το 2003 ήταν κάτω από 5 δισ. ευρώ, έφτασε το 2009 να προσεγγίζει τα 10 δισ. ευρώ! Στην αρχή κατάργησε τη λίστα φαρμάκων και μετά κάθε έλεγχο. Δεν προχώρησε στη μηχανοργάνωση.

Ψήφισε τον νόμο Κακλαμάνη για την τιμή αναφοράς και για το «rebate», που φυσικά δεν υλοποίησε. Ψήφισε το νόμο Σιούφα – Παπαθανασίου για τις νέες τιμές των φαρμάκων και επιστροφή 4% στα Ταμεία και εφάρμοσε, με σχολαστικότητα, μόνο την αύξηση των τιμών, χωρίς να διεκδικήσει επιστροφή ούτε ενός ευρώ! Τέλος, ψήφισε την τροπολογία Αβραμόπουλου, το καλοκαίρι με το φορολογικό, για επιστροφή 3% από τις φαρμακευτικές εταιρείες στα Ταμεία, που όμως δεν εφαρμόζει».

Νοσοκομεία

Προμηθεύονται αναλώσιμα με… ληγμένες συμβάσεις

Το πιο σοβαρό πρόβλημα έχει προκύψει με την κατάργηση του συστήματος προμηθειών, ανά υγειονομική περιφέρεια και την ίδρυση πλέον της «Επιτροπής Προμηθειών Υγείας» (ΕΠΥ). Ομως, ο φορέας, στα δύο χρόνια λειτουργίας του, δεν διαθέτει το απαραίτητο ειδικευμένο προσωπικό και την οργάνωση, πρόλαβε όμως μέσα σε δυο χρόνια να αλλάξει τρεις προέδρους! Ολα είναι «μερικώς υπό έλεγχο», επικρατεί ένα χάος στις προμήθειες και το κάθε νοσοκομείο προμηθεύεται φάρμακα, εξοπλισμό και αναλώσιμα, τις περισσότερες φορές, παρατείνοντας «ληγμένες» συμβάσεις!

«Σχεδόν όλες οι προμήθειες των νοσοκομείων από 1η Ιανουαρίου 2009, είναι στον αέρα», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Π. Στραβόλαιμος, πρόεδρος των προμηθευτών «ΣΕΠ Επιστημών και Υγείας», που έχουν να λαμβάνουν μέχρι 31-12-2008 το ποσό των 1.358.610.946 ευρώ. «Η ΕΠΥ, που διαχειρίζεται όλες τις προμήθειες 150 νοσοκομείων, τους διαγωνισμούς, τις παρατάσεις των συμβάσεων, τις «παρατάσεις των… παρατάσεων», τις επεκτάσεις κ.λπ., διαθέτει 2 μόνο φαξ και περίπου 15 αποσπασμένους υπαλλήλους.

Ενώ έχει αναλάβει να προκηρύξει διαγωνισμούς για αρκετές ομάδες προϊόντων, καθυστερεί για μήνες, μ αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να προμηθεύονται τα είδη αυτά μέσω ληγμένων συμβάσεων του 2004 και του 2005».

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ

Από τα 4 δισ. € το 2003 στα 9,5 δισ. το 2009

«Η δαπάνη για φάρμακα είναι πλέον -μετά και την κατάργηση της λίστας- εντελώς εκτός ελέγχου. Το 2003 ήταν 4,13 δισ. ευρώ. Το 2008 ξεπέρασε τα 8 δισ. ευρώ. Το 2009 προβλέπεται ν αγγίξει τα 9,5 δισ. ευρώ. Αυξάνεται, κατά μ.ο. 21% τον χρόνο και πλήττει τα Ταμεία», επισημαίνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο καθηγητής κ. Κώστας Ράνος και εξηγεί ότι η πολιτική της κυβέρνησης στηρίζεται σε 4 μέτρα:

1 Τιμολόγηση με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στους 25 την ΕΕ και την Ελβετία (2 από τις 15 και 1 από τις 10 νέες. Η προηγουμένη τιμολόγηση βασιζόταν στη χαμηλότερη τιμή της Ε. Ενωσης των 15 και της Ελβετίας).

2 Την κατάργηση της λίστας.

3 Μείωση τιμών για φάρμακα που λήγει η πατέντα τους κατά 20%. Εξαιρούνται φάρμακα που η πατέντα τους έχει λήξει πριν από την 1η Ιανουαρίου 1998.

4 Καθιέρωση έκπτωσης από τις φαρμακευτικές εταιρείες στα ασφαλιστικά ταμεία κατά 4% επί της χοντρικής τιμής του φαρμάκου.

«Το πρώτο μέτρο», λέει ο κ. Ράνος, «αυξάνει απροκάλυπτα τις τιμές κατά περίπου 16% παρά τις δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού ότι η χαμηλότερη τιμή είναι πιο ακριβή από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων. Επιπλέον, η εφαρμογή της μεθόδου τιμολόγησης απαιτεί στοιχεία τιμών για περίπου 11.000 φάρμακα για την καθεμία από 26 χώρες. Αυτά τα απολύτως αναγκαία στοιχεία δεν υπάρχουν και γι αυτό οι τιμές ορίζονται με βάση τα στοιχεία που προσκομίζονται από τους ενδιαφερόμενους.

Η μείωση κατά 20% φαρμάκων που έχει λήξει η πατέντα τους θα επέφερε μείωση των ελλειμμάτων. Η έκπτωση κατά 4% επί της χοντρικής (που είναι στην ουσία 2% επί της τελικής τιμής), που δεν εισπράττεται είναι περί τα 120 εκ. ευρώ τον χρόνο.

Ενα δείγμα με τα 100 πρώτα σε κατανάλωση φάρμακα έδειξε ότι οι πραγματικές τιμές αυτών των φαρμάκων ήταν κατά μ.ο. 11% ακριβότερες από αυτό που όριζε η αγορανομική διάταξη.

Υπολογίζεται ότι το κόστος των ελλείψεων στη μηχανοργάνωση υπουργείων και Ταμείων αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ, τον χρόνο και βαρύνει εξ ολοκλήρου το ασφαλιστικό σύστημα».

2,68 δισ. € χρωστάνε τα νοσοκομεία στις φαρμακευτικές εταιρείες

Τα χρέη των νοσοκομείων για φάρμακα (σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ) φτάνουν τα 2,68 δισ. έως 31-12-08 και ο μέσος χρόνος εξόφλησης των οφειλών φτάνει τις 820 ημέρες, ενώ με τη ρύθμιση Κακλαμάνη υποτίθεται ότι δεν θα ξεπερνούσε τις 90 ημέρες.

«Πρόκειται για μια ιστορία μεγάλης κοροϊδίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Διονύσιος Φιλιώτης, πρόεδρος του «Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος».

«Τα νοσοκομεία μάς χρωστάνε φάρμακα 2,5 χρόνων και η κατάσταση αυτή οδηγεί σε ασφυξία τις επιχειρήσεις. Το φάρμακο διατίθεται στα κρατικά νοσοκομεία σε τιμή που ορίζει το κράτος. Η μοναδική αποτελεσματική και ασφαλής επιλογή για τη συγκράτηση των δαπανών υγείας, είναι η μηχανοργάνωση και ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός των Ταμείων και των νοσοκομείων».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΧΕΠΑ

50 εκατ. € εξοικονομεί ετησίως από την προμήθεια φαρμάκων

Το φαρμακείο του ΑΧΕΠΑ έχει καταφέρει, όπως αποκάλυψε το «Εθνος της Κυριακής», να προμηθεύεται τα φάρμακα, στις χαμηλότερες δυνατές τιμές, εξοικονομώντας έως και 50 εκ. ευρώ ετησίως.

Την εμπειρία αυτή με συγκεκριμένες προτάσεις για εξοικονόμηση χρημάτων από δαπάνες φαρμάκων, υπέβαλε η Διοίκηση του ΑΧΕΠΑ, με αναλυτική έκθεσή της, προς το υπουργείο Υγείας. Η διευθύντρια του Φαρμακευτικού τμήματος του Νοσοκομείου κ. Αλίκη Τσακάλου, που συνέταξε την έκθεση, μας συνοψίζει τις προτάσεις της:

1) Καθορισμός των τιμών των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων να γίνεται από το υπουργείο Υγείας. Η επιτροπή ελέγχου τιμών να είναι υπό την ευθύνη του υπουργείου Υγείας και τα μέλη της να αλλάζουν τακτικά.

2) Να εξαιρεθεί η Ελβετία από τις χώρες, από τις οποίες υπολογίζεται ο μέσος όρος, για τη διαμόρφωση των τιμών των φαρμάκων στην Ελλάδα. Να μην υπάρχει διαχωρισμός των χωρών της ΕΕ σε 15 και 10. Να ισχύει απλά ο μέσος όρος των τριών φθηνότερων τιμών στην ΕΕ.

Να ερευνάται η πορεία των τιμών στην ΕΕ και να γίνονται άμεσα οι διορθώσεις, στον μέσο όρο των τριών φθηνότερων της ΕΕ. (Αν οι διορθώσεις γίνονται καθυστερημένα, έπειτα από δύο χρόνια, χάνονται πολλά χρήματα).

3) Να μειώνονται αυτοδίκαια οι τιμές σε όλα τα πρωτότυπα, εφόσον κυκλοφορούν αντίγραφά τους. (Και απ αυτή την αιτία χάνονται πολλά χρήματα).

4) Στην 11μελή επιτροπή ελέγχου τιμών να αυξηθεί η συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου, να προβλεφθεί η συμμετοχή των εργαζομένων – συνταξιούχων, εκπροσώπου των νοσοκομειακών φαρμακοποιών και του ΙΚΑ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ  

jkritikos@pegasus.gr