Τα χρέη του ΕΣΥ κλείνουν τη στρόφιγγα των προμηθειών

 Στην απόσυρση των παρακαταθηκών υλικού και εργαλείων, καθώς και στη διακοπή προμηθειών υλικού στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, δηλώνουν αποφασισμένα να προχωρήσουν τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών (ΠΑΣΥΠΟΥ), καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για καθυστέρηση στην ψήφιση της σχετικής διάταξης νόμου, με την οποία ρυθμίζονται τα συνολικά χρέη του ΕΣΥ, ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ.

 Μόνο στους προμηθευτές εμφυτεύσιμου ορθοπεδικού υλικού οφείλονται πάνω από 700 εκατομμύρια για υλικό που έχουν διαθέσει στα νοσοκομεία τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Σε προχθεσινή ανακοίνωση της ΠΑΣΥΠΟΥ τονίζεται ότι «…ακόμη και αυτή η απαράδεκτη διάταξη, με την οποία επισημοποιείται η αδικαιολόγητη, πρωτοφανής και ολοκληρωτική υπαναχώρηση των αρμοδίων, από τις δημόσιες εξαγγελίες και επίσημες δεσμεύσεις τους, δεν είναι καν βέβαιο ότι θα γίνει νόμος του κράτους…». Οσο καθυστερεί η εξόφλησή τους αντιμετωπίζουν προβλήματα δανεισμού από τις τράπεζες και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν υλικό από τις προμηθεύτριες εταιρείες.

Οι προμηθευτές καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι δεν τηρεί τις επίσημες δεσμεύσεις της για άμεση πληρωμή των νοσοκομειακών χρεών, για όλες ανεξαιρέτως τις νόμιμες προμήθειες, χωρίς εκβιαστικούς και καταχρηστικούς όρους.