Τα… επόμενα μέτρα- 14 δισ. ευρώ το πακέτο για το 2011 και το 2012

Νέο πακέτο μέτρων με περικοπές στις δαπάνες και αυξήσεις στους φόρους ύψους 14 δισ. ευρώ για τη δημοσιονομική προσαρμογή τα δύο επόμενα έτη αναμένει η Κομισιόν από την κυβέρνηση και ζητεί το περίγραμμα των παρεμβάσεων να υποβληθεί στις Βρυξέλλες, στις 15 Μαΐου.

Με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε στην Κομισιόν τον Ιανουάριο, αλλά και τις αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ του Φεβρουαρίου, το οικονομικό επιτελείο έχει δεσμευτεί ότι θα λάβει νέα μέτρα την επόμενη διετία, προκειμένου το έλλειμμα να πέσει στο 2,8% του ΑΕΠ στο τέλος του 2012.

Ειδικότερα το 2011 θα απαιτηθούν άλλα 7 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν κατά το ήμισυ από περιστολές δαπανών και αυξήσεις φορολογικών και άλλων εσόδων.

Επιπλέον 7 δισ. ευρώ θα απαιτηθούν για την προσαρμογή του 2012.

Σκληρή λιτότητα

Με βάση τις προβλέψεις για την εξέλιξη των δημοσίων δαπανών στις πιθανότερες παρεμβάσεις περιλαμβάνονται:

  • Συνέχιση του παγώματος και των περικοπών στις αποδοχές των εργαζομένων και περαιτέρω μειώσεις μισθών με νέες περιστολές σε επιδόματα και αποδοχές πάνω από ένα ύψος.
  • Καθιέρωση χαμηλότερου πλαφόν για τους μισθούς στο Δημόσιο κάτω από τα 6.000 ευρώ, που θα ισχύσει για φέτος.
  • Απολύσεις εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου, καθώς και προσωπικού με συμβάσεις αορίστου χρόνου σε φορείς και ΔΕΚΟ που καταργούνται ή συγχωνεύονται.
  • Περικοπές στις επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων.

Στο σκέλος της φορολογίας μεταξύ άλλων σχεδιάζονται:

  • Νέες αυξήσεις στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.
  • Μεγάλες αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.
  • Ενταξη στον φόρο κατοχής των ακινήτων σε όλη τη χώρα και των αγροτεμαχίων, οικοπέδων και κτημάτων σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλης και οικισμών που είναι οικοδομήσιμα και αξιοποιήσιμα και έχουν μεγάλη αξία.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ