Τα φάρμακα ευθύνονται για το 25% των τροχαίων

Κάποια αναλγητικά, ειδικά σε περιπτώσεις υπέρβασης της συνιστώμενης δοσολογίας ή σε συνδυασμό με κωδεΐνη, μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα οδήγησης με δραματικά αποτελέσματα

Επικίνδυνη για την πρόκληση τροχαίου ατυχήματος μπορεί να αποβεί η λήψη φαρμάκων. Σύμφωνα με έρευνες περίπου 20% των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά, μεταξύ των οποίων υπνωτικά, ψυχοφάρμακα αλλά και φάρμακα κατά της επιληψίας, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα οδήγησης

 

Της Νικολέτας Μπούκα

Ειδικότερα για το 25% των ατυχημάτων ευθύνεται άμεσα ή έμμεσα η λήψη φαρμάκων, ενώ 80% των οδηγών που λαμβάνουν φάρμακα δεν γνωρίζει ότι μπορεί να επηρεάζουν την ικανότητα οδήγησης.

Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ, αναισθησιολόγος Μαρία Μυρωνίδου-Τζουβελέκη, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 24ου βορειοελλαδικού ιατρικού συνεδρίου, το οποίο διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη.

“Τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν σωματικές διαταραχές, μείωση των λειτουργιών των αισθήσεων και διαταραχές της συνείδησης ή ψυχοφυσιολογικές διαταραχές, επιδρώντας με τον τρόπο αυτό στην ικανότητα οδήγησης. Οι ασθενείς που λαμβάνουν υπνωτικά, ψυχοφάρμακα ή αντιισταμινικά δεν πρέπει να οδηγούν. Αντίστοιχες συστάσεις ισχύουν και για σκευάσματα κατά της νόσου Πάρκινσον ή της επιληψίας”, τόνισε η κ. Τζουβελέκη.

Επιπλέον ανέφερε ότι ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και στη λήψη άλλων, “λιγότερο ύποπτων” φαρμάκων. Πολλές κατηγορίες αναλγητικών, ειδικά σε περιπτώσεις υπέρβασης της συνιστώμενης δοσολογίας ή σε συνδυασμό με κωδεΐνη, μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα οδήγησης με δραματικά αποτελέσματα. Το ίδιο ισχύει και για ορισμένα αντιυπερτασικά ή αντιδιαβητικά φάρμακα. Επίσης απαγορεύεται η οδήγηση μετά την τοπική χορήγηση οφθαλμολογικών φαρμάκων, τα οποία ελαττώνουν την οπτική οξύτητα και την ικανότητα προσαρμογής των οφθαλμών.
“Πολλά φάρμακα, τα οποία, όταν ληφθούν μεμονωμένα, δεν επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα οδήγησης, είναι δυνατό να έχουν ολέθριες επιδράσεις, όταν συγχορηγηθούν με άλλα σκευάσματα ή αλκοόλ. Συνεπώς όσοι λαμβάνουν φάρμακα οφείλουν να τηρούν τη συνιστώμενη από το γιατρό δοσολογία και να αποφεύγουν την ταυτόχρονη λήψη πολλών φαρμάκων ή το συνδυασμό με αλκοόλ”, επισήμανε η κ. Μυρωνίδου.

ΥΠΝΗΛΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΧΑΙΑ

Σε τροχαίο ατύχημα όμως μπορεί να οδηγήσει και η υπνηλία σε συνδυασμό με τουλάχιστον δύο ποτήρια αλκοόλ. Όπως ανέφερε η υπεύθυνη του εργαστηρίου ύπνου στο νοσοκομείο “¶γιος Παύλος”, πνευμονολόγος Έφη Βλαχογιάννη, το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από πείραμα που έγινε στην Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, όπου μελετήθηκαν 20 άτομα (εννέα άνδρες και έντεκα γυναίκες), ηλικίας 23 χρόνων.

Στην πρώτη φάση τα άτομα κλήθηκαν να οδηγήσουν σε προσομοιωτή οδήγησης στη 1 η ώρα μετά τα μεσάνυχτα, αφού είχαν κοιμηθεί μόλις πέντε ώρες το προηγούμενο 24ωρο. Η δεύτερη φάση έγινε υπό τις ίδιες συνθήκες, αλλά τους χορηγήθηκαν και δύο αλκοολούχα ποτά. Τα επίπεδα αλκοόλης στο αίμα ήταν μέσα στα επιτρεπτά από το νόμο όρια.

“Και στις δύο φάσεις της μελέτης διαπιστώθηκε ότι τα νεαρά άτομα παρουσίασαν διαταραγμένη επίδοση στον προσομοιωτή. Ο χρόνος τροχοπέδησης, οι αποκλείσεις από το στόχο, οι μεταβολές της ταχύτητας χωρίς λόγο και ο αριθμός των προσκρούσεων ήταν αυξημένος. Ο αριθμός των λαθών κατά την οδήγηση στον προσομοιωτή ήταν περισσότερο αυξημένος στη δεύτερη φάση του πειράματος”, εξήγησε η κ. Βλαχογιάννη.

Το ενδιαφέρον στη μελέτη είναι ότι οι γυναίκες μπορούσαν να προβλέψουν τις επιδόσεις τους ακριβέστερα από τους άνδρες κατά την αΆ φάση του πειράματος. Αντίθετα στη δεύτερη φάση κανένα από τα άτομα δεν μπορούσε να εκτιμήσει την κατάσταση και την ικανότητά του για οδήγηση.

“Υψηλό κίνδυνο για τροχαία ατυχήματα αντιμετωπίζουν οι νέοι άνδρες που οδηγούν μετά τις 12 τα μεσάνυχτα. Η αδυναμία να έχουν σαφή αντίληψη της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τους καθιστά πιθανόν ευκολότερα θύματα της κόπωσης και της υπνηλίας συγκριτικά με τις γυναίκες της ίδιας ηλικίας”, εξήγησε η κ. Βλαχογιάννη.