Τα κέντρα υγείας της Χαλκιδικής στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Την «άγονη γραμμή» της υγείας αποτελούν τα περισσότερα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία στη Χαλκιδική, καθώς λειτουργούν με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό.

Ενα ασθενοφόρο το 24ωρο «μοιράζονται» τα Κέντρα Υγείας Μουδανιών και Αγίου Νικολάου, βάρδιες χωρίς… πληρώματα γίνονται στην Κασσανδρεία, ενώ μόνο 2 φορές το μήνα υπάρχει δερματολόγος στον Αγιο Νικόλαο και το Παλαιοχώρι. Οι παραθεριστές και οι μόνιμοι κάτοικοι που χρειάζονται παιδίατρο μπορούν να εξυπηρετηθούν μέχρι το μεσημέρι σχεδόν καθημερινά, ωστόσο πιο δυσεύρετος είναι ο ορθοπεδικός που συνήθως βρίσκεται μια φορά την εβδομάδα στα περισσότερα κέντρα υγείας. «Πληγή» όμως αποτελούν και τα προβλήματα του Νοσοκομείο Πολυγύρου, αφού δε διαθέτει ούτε ένα κρεβάτι εντατικής νοσηλείας, ενώ καθυστερούν τα αποτελέσματα μικροβιολογικών εξετάσεων και αιμοληψιών εξαιτίας έλλειψης προσωπικού.

«Είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε βάρδιες χωρίς ασθενοφόρα! Αυτό συμβαίνει συχνά στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας, διότι τα πληρώματα δεν είναι αρκετά για να κινηθεί το ασθενοφόρο όλο το 24ωρο! Ετσι τυχαίνει να ακινητοποιείται για ολόκληρα 8ωρα και να μην μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς», ανέφερε στον «Α» ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Χαλκιδικής, Δημήτρης Καραγιάννης. Ο ίδιος εργάζεται ως δερματολόγος κάθε πρωί στο Νοσοκομείο Πολυγύρου και τα απογεύματα: Δευτέρα και Τετάρτη στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών, Τρίτη στο ΚΥ Κασσανδρείας, ενώ Πέμπτη στα Κέντρα Υγείας Αγίου Νικολάου και Παλαιοχωρίου, εναλλάξ.

Λείπουν βασικές ειδικότητες!

Με μόνον ένα ασθενοφόρο το 24ωρο προσπαθεί να αντεπεξέλθει στα επείγοντα περιστατικά το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Μουδανιών. Το ίδιο ασθενοφόρο χρησιμοποιείται αναγκαστικά και για την εξυπηρέτηση των περιστατικών στο Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου, το οποίο δε διαθέτει πληρώματα για να καλύψει τις ανάγκες τις περιοχής ευθύνης του. Τρομερή χαρακτηρίζουν οι γιατροί την έλλειψη πληρωμάτων και στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας, όπου υπάρχουν συνολικά 8 πληρώματα, ωστόσο για να κινηθεί το ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση απαιτούνται 11 άτομα.

«Το αποτέλεσμα είναι να μένουν… κενές βάρδιες και να καθυστερεί η αντιμετώπιση περιστατικών. Πρέπει να έρθει άμεσα ένα ασθενοφόρο στην Κασσανδρεία για να καλύπτονται οι ανάγκες στην περιοχή καθώς και ένα δεύτερο για τον άξονα Καλλικράτεια- Παλιούρι», υπογραμμίζει ο κ. Καραγιάννης.

Στα περισσότερα κέντρα υγείας υπάρχουν εκτός από τους γενικούς γιατρούς, παθολόγοι, οδοντίατροι και παιδίατροι. Οι ειδικότητες που θα… πετύχει κανείς όταν τους χρειαστεί εξαρτώνται από την ημέρα, την ώρα αλλά και το πρόγραμμα εφημεριών. Στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών, ορθοπεδικός υπάρχει μόνο κάθε Τρίτη και ακτινολόγος κάθε Τετάρτη. Στην Κασσανδρεία, όταν ο μοναδικός παιδίατρος παίρνει άδεια, δεν υπάρχει κάλυψη για τα παιδιατρικά περιστατικά, ενώ καλύτερη είναι η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας Μουδανιών, Παλαιοχωρίου και Αγίου Νικολάου, όπου υπάρχουν περισσότεροι παιδίατροι. Ανάγκη ενίσχυσης έχει και το Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου, το οποίο καλύπτει μια μεγάλη περιοχή, από την Ιερισσό μέχρι τη Γαλάτιστα και διαθέτει ασθενοφόρο σε κίνηση όλο το 24ωρο.

Εργαστήρια και περιφερειακά ιατρεία

Αν και τα περισσότερα κέντρα υγείας έχουν μικροβιολογικά εργαστήρια με μικροβιολόγο και ακτινολογικά με χειριστές -έστω έως το μεσημέρι- στην περίπτωση της Κασσανδρείας το μικροβιολογικό λειτουργεί μόνο με παρασκευαστή.

«Πονεμένη ιστορία» φαίνεται να αποτελούν και τα περιφερειακά ιατρεία. Εκτός από τα προβλήματα εξοπλισμού, «υποφέρουν» λόγω της ελλιπούς στελέχωσης. Τα ιατρεία Συκιάς και Ιερισσού -αν και πολυδύναμα πλέον- δεν έχουν αποκτήσει δικό τους ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αφού εκκρεμεί η προκήρυξη θέσεων. Τα δυο περιφερειακά ιατρεία έχουν χαρακτηριστεί ως πολυδύναμα, ωστόσο η υγεία των αρρώστων που απευθύνονται σε αυτά βρίσκεται στα χέρια επικουρικών και αγροτικών γιατρών!

Στο Περιφερειακό Ιατρείο Καλλικράτειας -το οποίο θα αναβαθμιζόταν σε κέντρο υγείας- οι τρεις γιατροί δε φτάνουν. Μέχρι να ολοκληρωθεί το κτίριο που θα στεγαστεί το κέντρο υγείας, να προκηρυχθούν θέσεις προσωπικού και να στελεχωθεί, φαίνεται πως αρκετά περιστατικά θα εξακολουθούν να διακομίζονται στον Πολύγυρο ή στη Θεσσαλονίκη!

Πάντως, δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι που… φοβούνται στην ιδέα ότι θα αρρωστήσουν, αφού γνωρίζουν ότι στο νομό δεν υπάρχει δυνατότητα εντατικής νοσηλείας. Αρρωστοι σε βαριά κατάσταση, αν σταθούν τυχεροί, διακομίζονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, οπουδήποτε βρεθεί κρεβάτι ΜΕΘ. Παρόλο που οι εργασίες για τη δημιουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο Πολυγύρου προχωρούν και η νέα πτέρυγα εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο, ζητούμενο αποτελεί το πότε θα στελεχωθεί. «Δυστυχώς τα προβλήματα στο νοσοκομείο δε σταματούν εδώ. Το μικροβιολογικό τμήμα υπολειτουργεί μετά την αποχώρηση τεσσάρων εργαζομένων και οι βάρδιες γίνονται μόνο με ένα γιατρό, χωρίς παρασκευαστή, ενώ έχουμε καθυστερήσεις στις αιμοληψίες και στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων», ανέφερε ο κ. Καραγιάννης.

«Χρειαζόμαστε ΕΚΑΒ»

Στο μεταξύ, τονωτική «ένεση» με προσλήψεις προσωπικού και αγορά ασθενοφόρων ζητούν οι γιατροί, αλλά και τα πληρώματα του «166» για τη Χαλκιδική. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΕΚΑΒ, Ιερόθεο Γιαμουρίδη, «η Χαλκιδική είναι κυριολεκτικά ανοχύρωτη. Τα ασθενοφόρα δεν επαρκούν και χωρίς ενίσχυση θα αντιμετωπίσουμε και πάλι σοβαρά προβλήματα. Θα αναγκαζόμαστε να φεύγουμε από κάποιο τροχαίο στη Θεσσαλονίκη για να εξυπηρετήσουμε στη Χαλκιδική…». Ο ιατρικός κόσμος, αλλά και οι φορείς της Χαλκιδικής έχουν επανειλημμένα ζητήσει να επεκταθεί το ΕΚΑΒ στο νομό για να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών. «Το δράμα είναι ότι καλώντας το 166 απαντά το Νοσοκομείο Πολυγύρου και… παραπέμπει το περιστατικό σε κάποιο από τα κέντρα υγείας. Ωστόσο, στο κέντρο υγείας συχνά το ασθενοφόρο λείπει, οπότε δεν μπορεί να καταγραφεί το περιστατικό ούτε να βρίσκεται σε επικοινωνία το νοσοκομείο για την κατάσταση του ασθενή μέσω ασυρμάτου. Χρειαζόμαστε άμεσα αυτόματο συντονιστικό και τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ για να μην κινδυνεύει κόσμος», τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Χαλκιδικής.

Οριακά λειτουργεί το ΚΥ Μηχανιώνας!

Αποδεκατισμένο είναι το Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας, όπου λόγω αποχωρήσεων προσωπικού τα τελευταία 2 χρόνια, η κατάσταση είναι οριακή. «Δεν έχουμε μικροβιολόγο, ακτινολόγος υπάρχει για γνωματεύσεις μόνο μια φορά την εβδομάδα, ενώ στην εφημερία στέλνουμε τα περιστατικά που χρειάζονται ακτινολογικό ή μικροβιολογικό σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Είναι ημέρες που ακόμη και ένα χτύπημα στο πόδι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ασφάλεια! Είμαστε 14 γιατροί και απαιτείται τριπλάσια δύναμη. Μαζί με τα Περιφερειακά Ιατρεία Επανομής, Πλαγιαρίου, Τριλόφου, Ν. Επιβατών, Περαίας, Αγ. Τριάδας, Αγγελοχωρίου και Κερασιάς (υπάγονται στο Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας), καλούμαστε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες 150.000 πολιτών το καλοκαίρι», επισημαίνει ο γραμματέας της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Ζδούκος. Σύμφωνα με τον ίδιο, «από τους 8 μάχιμους οδηγούς έμειναν 3, οπότε υπάρχουν ημέρες χωρίς βάρδια. Ετσι, καλούμε ασθενοφόρο από τη Θεσσαλονίκη, στερώντας το από κάποιον άλλο…». Στο ιατρείο Περαίας η οργανική θέση γιατρού είναι κενή και υπηρεσίες παρέχει γιατρός με απόσπαση από τη Μηχανιώνα, ενώ εξαιρετικά φορτωμένο είναι και το Κέντρο Υγείας Θέρμης, όπου ακτινολογικό και μικροβιολογικό εργαστήριο λειτουργούν μόνο το πρωί.

«Αιμορραγία»… διαρκείας

Χωρίς ενισχύσεις σε προσωπικό και υποδομές η κατάσταση είναι ήδη δύσκολη και αυτό το καλοκαίρι, αφού η τουριστική κίνηση ξεκίνησε. Γιατροί και νοσηλευτές διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις, καθώς αναγκάζονται να εργάζονται ακόμη και για… 40 ώρες συνεχόμενα. «Στη Χαλκιδική, τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία αν και έχουν σχεδιαστεί για να εξυπηρετούν πληθυσμό 30.000 κατοίκων, το καλοκαίρι καλούνται να καλύψουν ανάγκες έως και 1.000.000!», ανέφερε ο γραμματέας της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Χαλκιδικής, Δημήτρης Βαρνάβας. Οπως λένε οι εργαζόμενοι, ο διορισμός περίπου 30 εποχικών και 10 επικουρικών -νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό- καθυστερεί, όπως εξάλλου και η έγκριση 27 θέσεων διαφόρων ειδικοτήτων. Η ενίσχυση με ασθενοφόρα και οι προσλήψεις προσωπικού πρέπει να γίνουν επειγόντως, τονίζουν, ώστε να μην καθυστερούν οι διακομιδές, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών.

Αναμένονται οι ενισχύσεις

Στο μεταξύ, ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια) Μακεδονίας – Θράκης, Ιωακείμ Σιγάλας, διαβεβαιώνει ότι δρομολογείται η ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας. «Το υπουργείο Υγείας έδωσε ήδη εντολή να ενισχυθεί ο νομός Χαλκιδικής με δυο ασθενοφόρα και πληρώματα, ώστε να καλυφτούν οι ανάγκες. Δόθηκαν θέσεις προσωπικού ιδιωτικού δικαίου (διαφόρων ειδικοτήτων, όπως νοσηλευτικό, τραυματιοφορείς κ.λπ.) εκ των οποίων το 30% προβλέπεται να πάει στη Χαλκιδική. Συγκεκριμένα, από τις 100 θέσεις ιδιωτικού δικαίου σε όλη την περιφέρεια, οι 30 προορίζονται για τη Χαλκιδική. Προς υπογραφή είναι οι θέσεις επικουρικού προσωπικού, για τις οποίες ακόμη δε γνωρίζουμε ακριβή αριθμό, ενώ όσον αφορά στο προσωπικό μέσω του προγράμματος Stage πρόκειται για 3.500 θέσεις πανελλαδικά. Μέχρι τις αρχές Ιουλίου θα έχει προχωρήσει η ενίσχυση με προσωπικό», τόνισε ο κ. Σιγάλας.