Τα παιδιά που γύρισαν από τη γρίπη

 

Ο Κώστας βήχει ακόμη, η Μαρία ούτε καν το θυμάται και ο Στέφανος μαλώνει με τη μητέρα του, γιατί συνεχίζει να κυκλοφορεί με το κοντομάνικο, αν και νοσηλεύτηκε με πνευμονία… Συνολικά 8 μαθητές νόσησαν από τη «νέα γρίπη» στο Λύκειο Μελισσίων, το πρώτο σχολείο στην Ελλάδα που έβαλε λουκέτο διάρκειας 7 ημερών λόγω Η1Ν1, στις 23 Σεπτεμβρίου 2009.

Τα παιδιά του Β3 τμήματος που «χτύπησε» ο ιός επέστρεψαν στα θρανία τους.

Σε πολλά σχολεία όμως ανά τη χώρα καταγράφονται καθημερινά και νέα κρούσματα κι όπως επισημαίνουν οι γιατροί, το ίδιο σκηνικό θα παρατηρείται σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Το Λύκειο Μελισσίων είναι ένα από τα πολυπληθέστερα σχολεία στη Β’ περιφέρεια Αθηνών, με 430 μαθητές και 47 καθηγητές.

«Ηταν θέμα χρόνου να έρθει σε εμάς η γρίπη, αφού περιβαλλόμαστε από 7 νοσοκομεία που βρίσκονται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το προαύλιό μας. Αρκετοί γονείς παιδιών εργάζονται σε αυτά», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο διευθυντής του Λυκείου Μελισσίων, Μιλτιάδης Παπαδάκης:

«Το σχολείο μας αντέδρασε άμεσα. Ημασταν έτοιμοι κι έτσι οι μαθητές μας γύρισαν υγιέστατοι στα μαθήματά τους. Μόνο δύο από τα παιδιά χρειάστηκε να νοσηλευθούν. Οι υπόλοιποι έμειναν σπίτι τους κι ανάρρωσαν μια χαρά».

Ο Γιάννης Μαδάκης, ο Κώστας Λάζος, η Μαρία Κώτση και ο Στέφανος Λαμπίρης, όλοι μαθητές της Β’ Λυκείου και με την παιδικότητα των 17 τους χρόνων, πέρασαν τη «νέα γρίπη»… σχεδόν δίχως να το καταλάβουν, όπως μας λένε οι ίδιοι. Μόνο που τις πρώτες μέρες της επιστροφής τους στο σχολείο, οι συμμαθητές τους τους χαιρετούσαν από μακριά… κι οι γονείς των παιδιών της Α’ Λυκείου δεν άφηναν τα «πρωτάκια» να μπουν για μάθημα.

Υψηλό πυρετό

«Οι αδελφούλες μου, που είναι 3 και 12 ετών, αναγκάστηκαν να μετακομίσουν από το σπίτι μας για τη γιαγιά, όταν διαπιστώσαμε ότι είμαι άρρωστη. Δεν θέλαμε να κολλήσουν κι οι μικρές», μας λέει η 17χρονη Μαρία Κώτση.

«Εκανα υψηλό πυρετό, κοντά στο 41, για μία μέρα. Πήρα αντιβίωση, αλλά επειδή συνέχιζα να είμαι άρρωστος, οι γονείς μου με πήγαν για εξετάσεις στο Νοσοκομείο Γεννηματά. Οι γιατροί έκριναν τελικά ότι για προληπτικούς λόγους έπρεπε να νοσηλευτώ κι έμεινα 4 μέρες στο νοσοκομείο. Δεν φοβήθηκα για μένα. Δεν ήθελα να κολλήσω τους δικούς μου», λέει ο Γιάννης Μαδάκης.

«Εγώ κόλλησα και τους γονείς μου κι είχαμε οικογενειακώς πυρετό που δεν έπεφτε από το 38 και το 39. Η γρίπη πέρασε ήπια, αλλά μου άφησε έναν μικρό βήχα για να τη θυμάμαι. Δεν μπορώ να πω όμως ότι διέφερε από την κοινή γρίπη που περνάμε. Μάλιστα εγώ όπως και τα άλλα παιδιά έχουμε περάσει από την απλή γρίπη πολύ χειρότερες καταστάσεις», συμπληρώνει ο Κώστας Λάζος. Η νέα γρίπη μπορεί να μην άφησε σημάδια στους μαθητές, τους έδωσε όμως ένα γερό μάθημα. Εμαθαν να χρησιμοποιούν τα αντισηπτικά που είναι διάσπαρτα στο σχολείο, καθώς και να μην τρώνε ή πίνουν από τα ίδια αντικείμενα όλοι μαζί.

«Δεν αρρώστησε όλη η τάξη, παρά μόνο εμείς που κάναμε μαζί περισσότερο παρέα και ίσως τρώγαμε ο ένας από το τοστ του άλλου ή πίναμε αναψυκτικό από το ίδιο καλαμάκι. Αυτό τώρα δεν θα ξαναγίνει», μας λέει ο Στέφανος Λαμπίρης, που βρέθηκε θετικός στον Η1Ν1, έπαθε πνευμονία, νοσηλεύτηκε 5 μέρες στο νοσοκομείο «Αγ. Ελένη» και μυαλό δεν έβαλε, αφού γυρίζει ακόμη με το κοντομάνικο μπλουζάκι.

«Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να προσέχω περισσότερο, γιατί και η μητέρα μου φωνάζει. Πιστεύω πάντως, παρά την περιπέτειά μου, ότι η γρίπη δεν είναι μεγάλο πρόβλημα. Για μένα πρόβλημα θα είναι η αναπλήρωση των μαθημάτων, εάν χρειαστεί να ξανακλείσουμε».

4ο ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

Επέστρεψαν με χαμόγελα

Αποτελούν πλέον παρελθόν για τους μαθητές, καθηγητές και γονείς του 4ου Λυκείου Χαϊδαρίου ο φόβος τους, η αρχική αμηχανία και ανησυχία τους για τα πέντε περιστατικά γρίπης σε μαθητές στο Α3 και δύο σε καθηγητές, την Παρασκευή πριν από τις εκλογές, που οδήγησαν μάλιστα στο κλείσιμο του σχολείου για μία εβδομάδα.

Ηπια τα συμπτώματα

«Νιώθουμε μια ανακούφιση, που όλα πήγαν καλά, τα συμπτώματα ήταν ήπια και ευτυχώς δεν είχαμε κάτι πιο σοβαρό», είναι η απάντηση του διευθυντή του Λυκείου Δημήτρη Πανταγιά (φωτογραφία), όταν τον ρωτάμε τι απόμεινε από την πρόσφατη εμπειρία με τα κρούσματα γρίπης στο σχολείο. «Δεν το κρύβω ότι συναισθανόμενοι την ευθύνη μας να μη συμβεί κάτι κακό στα παιδιά, είχαμε άγχος, αγωνία και φόβο, για το άγνωστο που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε. Ηδη από την Παρασκευή πριν από τις εκλογές έλειπαν 9 μαθητές. Το πρώτο περιστατικό ήταν όταν μου τηλεφώνησε μητέρα μαθήτριας που με ενημέρωσε για τα συμπτώματα γρίπης που είχε το παιδί της, οπότε ενεργήσαμε με βάση τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας. Ηδη και από τα παιδιά που ήρθαν στο σχολείο, που αρνούνταν να μπουν στις αίθουσες, είχαμε ορισμένα που μας δήλωσαν αδιαθεσία. Τα οδηγήσαμε στο ειδικό δωμάτιο, όπου κάναμε θερμομέτρηση και στη συνέχεια σε συνεννόηση με τους γονείς πήγαν στα σπίτια τους και ενημερώσαμε τους αρμοδίους».

Απλή υπόθεση

«Παρουσίασα συμπτώματα γρίπης και 38 πυρετό, πονόλαιμο και βήχα, δύο μέρες μετά τη γνωστοποίηση των περιστατικών με τα παιδιά στο Α3, προφανώς από μετάδοση και χρειάστηκε να μείνω μερικές ημέρες στο σπίτι, με ήπια αντιπυρετικά», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» η καθηγήτρια Χημείας Δέσποινα Μπέη (φωτογραφία). «Ο νους μου ήταν συνέχεια στα παιδιά και επικοινωνούσα για να ενημερωθώ πώς πάνε. Τελικά ήταν μια πολύ πιο απλή υπόθεση απ’ ό,τι περιμέναμε».

Πέρασε εύκολα

«Με πυρετό 40 (!) έμεινα τρεις ημέρες στο κρεβάτι στο σπίτι, μετά τη διάγνωση που έγινε στο Αττικό Νοσοκομείο, παίρνοντας μόνο αντιπυρετικά», μας λέει ο Αγγελος (φωτογραφία), ένας από τους πέντε μαθητές που αρρώστησαν στο 4ο Λύκειο Χαϊδαρίου. «Αλλιώς φανταζόμουν τη συγκεκριμένη γρίπη, ακούγοντας τα ΜΜΕ, ήταν τελικά κάτι που πέρασε εύκολα».

Ηταν υπεύθυνη η στάση του σχολείου

«Πανικοβληθήκαμε στην αρχή, ειδικά όταν ο διευθυντής επικοινώνησε με τους γονείς μας, γιατί σκέφτηκαν ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει, ήταν ωστόσο και μια υπεύθυνη στάση του σχολείου που έκανε όσα ακριβώς έπρεπε να κάνει», μας λέει η Μαρίνα. «Είχα 39,1 πυρετό και στο διάστημα που έμενα στο σπίτι παρακολουθούσα τηλεόραση και περνούσα πολλές ώρες στον υπολογιστή μου».

Είμαι αισιόδοξη

«Ακουγα για… θανάτους και όλο αυτό το κλίμα που είχε δημιουργηθεί γύρω από τη γρίπη, μήνες τώρα και τρόμαξα, όταν πλέον συνειδητοποίησα ότι είχα προσβληθεί από τον «επικίνδυνο» ιό της γρίπης», μας λέει η Ολυμπία (φωτογραφία). «Επαιρνα φάρμακα για τον πυρετό που ήταν 38,5 και δεν πίστευα πόσο εύκολα το ξεπέρασα. Είμαι αισιόδοξη αφού είχα και αυτή την εμπειρία ότι δεν με απειλεί πλέον τίποτα».

TA MIΣA KPOYΣMATA ΣTH XΩPA MAΣ

Tους εφήβους χτυπά ο ιός

Eπικίνδυνη «προτίμηση» στις ηλικίες 15-24 ετών δείχνει και στη χώρα μας ο ιός της νέας γρίπης. Σε 2.194 κρούσματα, λίγο περισσότερα από τα μισά (1.106) ανήκουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

«Πρωταθλητές» στη νέα γρίπη αναδεικνύονται οι έφηβοι, αφού τα περισσότερα κρούσματα (577) καταγράφονται στις ηλικίες 15-19 ετών.

Δύο ηλικιακές ομάδες που έχουν ίσα περίπου μεγέθη κρουσμάτων, είναι από τη μια τα παιδιά 10 έως 14 χρονών (139 κρούσματα) και από την άλλη οι ηλικίες 30 έως 34 (143 κρούσματα).

Aπό τη μέχρι τώρα πορεία της νέας γρίπης, σημαντικές είναι οι διαπιστώσεις του Eυρωπαϊκού Kέντρου Eλέγχου (ECDC) , σύμφωνα με τις οποίες τα θύματα από τη νέα γρίπη είναι πολύ λιγότερα, σε σχέση με τη συνήθη εποχική μορφή της: H εποχική γρίπη σκοτώνει ένα άτομο σε κάθε 1.000 που θα νοσήσουν, ενώ η νέα γρίπη, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία έχει στατιστικά έως 0,3 θανάτους ανά 1.000 ασθενείς. Tα ποσοστά αυτά εκτιμάται από τους ειδικούς του KEEΛΠNO, ότι ισχύουν και στην Eλλάδα, παρόλο που δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, αφού δενκαταγράφονται όλα τα κρούσματα νέας γρίπης.

Tα τελευταία επίσημα στοιχεία δίνουν συνολικά 2.334 κρούσματα και οι θάνατοι που έχουν καταγραφεί στη χώρα μέχρι τώρα είναι τρεις.

H αναλογία αυτή δείχνει πως η νέα γρίπη ξεπερνά σε θνησιμότητα την εποχική, όπως όμως εκτιμούν οι ειδικοί του KEEΛΠNO, ο καταγεγραμμένος αριθμός κρουσμάτων νέας γρίπης στην Eλλάδα «είναι πλασματικός, αφού η επιδημιολογική εκτίμηση είναι ότι πάντα τα πραγματικά κρούσματα είναι πολλαπλάσια».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Καλύτερα μέτρα

Nα οργανωθούν καλύτερα τα μέτρα επιτήρησης της γρίπης, να απλουστευθούν και να ουσιαστικοποιηθούν οι οδηγίες που έχουν δοθεί στα σχολεία.

Αυτό αποφάσισε η υπουργός Yγείας, Mαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ύστερα από συνεργασία που είχε με τους ειδικούς επιστήμονες του Eθνικού Συμβουλίου για τη αντιμετώπιση της νέας γρίπης. Θα σταλεί μάλιστα σύντομα και σχετική εγκύκλιος, που θα δίνει βαρύτητα τόσο στην τήρηση των μέτρων πρόληψης αλλά και των ενεργειών για να εντοπίζονται και να περιθάλπονται άμεσα μαθητές με συμπτώματα. Eιδικές οδηγίες θα υπάρξουν και για τα ειδικά σχολεία, προσαρμοσμένες στις ξεχωριστές ανάγκες τους. Eιδική προετοιμασία γίνεται για την επικείμενη έναρξη των εμβολιασμών με βαρύτητα στη φαρμακοεπαγρύπνηση για την καταγραφή ενδεχόμενων παρενεργειών.

ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ