Τα παραλειπόμενα μιας δύσκολης στιγμής

ΚΩΣΤΑΣ Β. ΜΑΡΚΟΥ*
 
Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Τρύφωνας Αλεξιάδης υπέστη, ως γνωστόν, λιποθυμικό επεισόδιο. Του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τους παρευρισκόμενους γιατρούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (5-6 ζωή να έχουμε) και αφού ανέκτησε τις αισθήσεις του μεταφέρθηκε στο ιατρείο της Βουλής.

Εκεί αντιμετωπίστηκε πληρέστερα και κλήθηκε το ΕΚΑΒ.

Είναι εντυπωσιακό ότι ο διασώστης του ΕΚΑΒ έφτασε με μοτοσικλέτα ύστερα από ακριβώς 3 λεπτά της ώρας. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, δέχτηκε την ειδοποίηση ενώ βρισκόταν στην οδό Πατησίων. Εξίσου εντυπωσιακά ήταν η κατάρτισή του, ο επαγγελματισμός του στην αντιμετώπιση του ασθενούς και τα απαιτούμενα υλικά που είχε μαζί του.
Αναφέρω τα παραπάνω για να εξάρω την πρωτοβουλία την οποία είχε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας που οργάνωσε την εν λόγω ομάδα το 2018. Από τότε, αφού έγινε η αγορά των μηχανών, σε 24ωρη βάση διεσπαρμένοι στο Λεκανοπέδιο περιπολούν 8 διασώστες ανά βάρδια και είναι διαθέσιμοι ανά πάσα στιγμή. Σύμφωνα με τις πρώτες στατιστικές, η διαθεσιμότητά τους έχει μειώσει σε ποσοστό 20-30% τα περιστατικά που θα διακομίζονταν με ασθενοφόρα στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, με αυτονόητη την ελάφρυνση του φορτίου που δέχονται κατά την εφημερία! Παρόμοια ομάδα λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη. Εξ όνυχος τον λέοντα!
 
* Γιατρός, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας