Τα πρώτα έξι μέτρα άμεσης απόδοσης από το μέτωπο των φόρων

 

Τι προβλέπεται, μεταξύ άλλων, για καύσιμα, αποδείξεις, κλίμακες και αυτοτελή φορολόγηση

Του Προκοπη Xατζηνικολαου

Με έξι φορολογικά μέτρα στοχεύει η κυβέρνηση να ανατάξει τα δημοσιονομικά μεγέθη, στέλνοντας μήνυμα στις Βρυξέλλες και τις αγορές ότι οι οικονομικές ανισορροπίες ανήκουν στο παρελθόν.

Οι περιορισμένες αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, η διασύνδεση του αφορολογήτου ορίου με αποδείξεις, η περικοπή των επιδομάτων και η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα αποτελούν τα πρώτα δείγματα της κυβέρνησης που θα αποτυπωθούν στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης και θα οδηγήσουν στη μείωση του ελλείμματος στο 9,1% του ΑΕΠ, παράλληλα με τον περιορισμό των δαπανών.

Η κυβέρνηση φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις είναι αδύνατον να εφαρμοσθούν όλες από το 2010 και ήδη έχουν ξεκινήσει οι «εκπτώσεις» στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος θα είναι περιορισμένες. Η δέσμευση της κυβέρνησης να μειώσει την επιβάρυνση στα εισοδήματα κάτω των 30.000 ευρώ μετατίθεται χρονικά λόγω των οικονομικών δυσχερειών αναφέρει το ίδιο στέλεχος. Σημειώνει δε ότι «το πολύ» να επανέλθει ο κατώτατος φορολογικός συντελεστής 15% για εισοδήματα μέχρι 15.000 ευρώ (αφορολόγητο όριο 12.000 και οι υπόλοιπες 3.000 θα φορολογούνται με συντελεστή 15%). Παράλληλα τα υψηλά εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 45%. Οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας για τα εισοδήματα του 2010 εξαντλούνται όπως φαίνεται στα ανωτέρω μέτρα.

Οσον αφορά την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έχει δώσει εντολές στις υπηρεσίες του υπουργείου για μηδενικές εξαιρέσεις. Δηλαδή έχει ζητήσει σχέδιο για τη φορολόγηση όλων των εισοδημάτων με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Στέλεχος της κυβέρνησης ανέφερε στην «Κ» ότι εφόσον εφαρμοσθεί καθολικά το μέτρο τα χρήματα που θα εξοικονομήσει το ελληνικό Δημόσιο είναι τόσα πολλά που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην περαιτέρω μείωση του ελλείμματος το 2010. Ωστόσο, οι πρώτες αντιδράσεις έχουν καταφθάσει στο γραφείο του υπουργείου Οικονομικών, ενώ υπουργοί της κυβέρνησης υπόσχονται στους εργαζόμενους των υπουργείων τους ότι δεν θα καταργηθεί γι’ αυτούς το ισχύον ευνοϊκό σύστημα φορολόγησης. Η αρχή έγινε με τον υφυπουργό Αμυνας κ. Μπεγλίτη ο οποίος καθησύχασε τους αξιωματικούς ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές. Υπό αυτές τις συνθήκες η τελική απόφαση για τις κατηγορίες επαγγελμάτων που θα ενταχθούν στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πείσει τους επαγγελματικούς κλάδους και τους δημοσίους υπαλλήλους, ανακοινώνοντας αρχικά την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης για δικαστές, βουλευτές, εφοριακούς και τελωνειακούς.

Ενα ακόμα μέτρο που θα οδηγήσει στη μείωση της φοροδιαφυγής και του παρεμπορίου είναι η διασύνδεση του αφορολογήτου ορίου με τις αποδείξεις. Συγκεκριμένα, το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ που ισχύει για τους μισθωτούς και συνταξιούχους παραμένει αλλά για να το δικαιούνται ολόκληρο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσκομίζουν αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών. Επί της ουσίας κάθε φορολογούμενος θα έχει το δικό του αφορολόγητο όριο. Για παράδειγμα προκειμένου οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να φθάσουν το ανώτατο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσουν αποδείξεις ύψους 6.000 ευρώ. Εκτός από το ανώτατο αφορολόγητο όριο θα υπάρχει και κατώτατο, στην περίπτωση που δεν προσκομιστούν αποδείξεις, που θα ανέρχεται στα 6.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Δηλαδή, ένας μισθωτός που θα πραγματοποιήσει δαπάνες εντός του 2010 ύψους 4.000 ευρώ θα έχει αφορολόγητο όριο ύψους 10.000 ευρώ. Εάν πραγματοποιήσει δαπάνες 6.000 ευρώ θα έχει το ανώτατο αφορολόγητο όριο που θα ανέλθει στις 12.000 ευρώ. Mικρότερης αξίας αποδείξεις 1.000 – 2.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώνουν οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι για να έχουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.

Οσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες για να δικαιούνται το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις που πιθανόν να φθάνουν στα όρια του ανώτατου αφορολογήτου ορίου.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα οι αποδείξεις από ταβέρνες, μπαρ κ.λπ. εξέπιπταν από το εισόδημα κατά 40% ενώ το όφελος έφθανε μέχρι το ποσό των 8.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο οι φορολογούμενοι μπορούσαν να αυξήσουν το αφορολόγητο όριο. Με τις προωθούμενες αλλαγές το όφελος της αύξησης του αφορολογήτου ορίου, πέραν των 12.000 ευρώ, θα χαθεί εφόσον η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν προβλέψει επιπλέον εκπτώσεις.

Διάλογος για τις αποδείξεις

Τις προτάσεις των πολιτών ζητεί η κυβέρνηση σε σειρά θεμάτων όπως η διασύνδεση του μέτρου της έκπτωσης των αποδείξεων με το αφορολόγητο. Οι πολίτες καλούνται να προτείνουν στην κυβέρνηση εάν πρέπει να προστεθούν ή να αφαιρεθούν κατηγορίες δαπανών προς έκπτωση και ποιες. Θα πρέπει εφόσον το επιθυμούν να απαντήσουν εάν οι εκπτώσεις δαπανών θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ένα μέρος του αφορολογήτου ορίου που ισχύει σήμερα.

Με τα ισχύοντα μέχρι σήμερα οι αποδείξεις που θα συνυπολογίζει η εφορία και θα διαμορφώνει το τελικό αφορολόγητο όριο θα αφορούν σε αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών από:

– Γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές – φοροτέχνες, ψυχιάτρους, λογοθεραπευτές.

– Εμπόρους ειδών ένδυσης και υπόδησης, επίπλων, οικιακών συσκευών και εξοπλισμού, ηλεκτρονικών υπολογιστών, ποδηλάτων.

– Συνεργεία αυτοκινήτων και δικύκλων.

– Κομμωτήρια, γυμναστήρια, ινστιτούτα αισθητικής, καθαριστήρια, βιβλιοπωλεία.

– Καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, καντίνες, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης.

– Ενοικιαζόμενα δωμάτια ή διαμερίσματα, ξενώνες.

– Ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές, αλουμινάδες, πλακάδες, πατωματζήδες κ.λπ.

Στις ανωτέρω κατηγορίες αποδείξεων θα συμπεριληφθούν σύμφωνα με πληροφορίες πρατηριούχοι υγρών καυσίμων, οι ταξιτζήδες και οι πωλητές αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές.