Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, οι αλλαγές στα φορολογικά, το υπό κατάθεση πόρισμα για τη Siemens και το νομοσχέδιο για δόμηση στις περιοχές Natura, συναντώνται στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "9 απαντήσεις για τα ακίνητα σε Natura".

Στις αλλαγές που σημειώνονται μετά το αλαλούμ για το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, αναφέρεται η "Ε", παρουσιάζοντας τι θα ισχύσει για τις παλιές και νέες ιδιοκτησίες. "Διατηρείται «ες αεί» το δικαίωμα δόμησης σε οικόπεδα με επιφάνεια 4 στρεμμάτων στις περιοχές Natura, που μπορούν επίσης να μεταβιβαστούν σε άλλο ιδιοκτήτη. Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη βιοποικιλότητα, το οποίο θα οριστικοποιηθεί αυτή την εβδομάδα, στην κατ΄άρθρο συζήτηση στη Βουλή. Στον αέρα, όμως, θα βρεθούν τα ακίνητα που μπορούν σήμερα να οικοδομηθούν με με βάση τις λεγόμενες παρεκκλίσεις, χάρη στις οποίες αρκούν 2 στρέμματα και σε ειδικές περιπτώσεις μικρότερη επιφάνεια, 1.200 ή και 750 τετραγωνικά. Οι ιδιοκτήτες, που θέλουν να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους, θα χρειαστεί να σπεύσουν στις πολεοδομίες για να καταθέσουν πλήρη φάκελο για έκδοση οικοδομικής άδειας. Με τα έως τώρα δεδομένα από την ψήφιση του νομοσχεδίου, τα νέα οικόπεδα στις περιοχές Natura πρέπει να διαθέτουν 10 στρέμματα, όριο που αναμένεται να θεσμοθετηθεί και σε άλλες οικολογικά ενδιαφέρουσες περιοχές, όπως η γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας", σημειώνει η "Ελευθεροτυπία".

 

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Για τα ονόματα εμπλεκόμενων στελεχών τους στο σκάνδαλο της Siemens… Ανω-κάτω το ΠΑΣΟΚ"

Στην κατάθεση του πορίσματος για τη Siemens στον πρόεδρο της Βουλής αναφέρεται το πρώτο θέμα της εφημερίδας, κάνοντας λόγους για έντονες αντιδράσεις από τους πρώην υπουργούς, τα ονόματα των οποίων εμπλέκονται στην υπόθεση.

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ο Σημίτης φταίει για όλα και πρέπει να πάει στη φυλακή"

"Όσο και να παλεύει το Μαξίμου στην προσπάθειά του να τσιμεντώσει την ταφόπλακα που έριξε η Εξεταστική των Παραγραφών στις ευθύνες του Σημίτη για την εξέλιξη του σκανδάλου της SIEMENS, η κοινωνία βοά", αναφέρει η εφημερίδα.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Αγορά μυστήριο από τον εκλεκτό του Γιώργου"

"Αγορά-μαμούθ ύψους 5.550.000 δολαρίων, χάρη και στα κέρδη από την προσωπική εκστρατεία του για πτώχευση της Ελλάδας, πραγματοποίησε στη Νέα Υόρκη ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί", σύμφωνα με την εφημερίδα.

ΕΘΝΟΣ: "Κλείδωσαν 6 αλλαγές στη φορολογία".

Οι βασικές αλλαγές στη φορολογία οριστικοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο και το νέο νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Φεβρουάριο, σημειώνει το Έθνος, αναφέροντας ότι "βασικός στόχος των διατάξεων είναι η είσπραξη 1,6 δισ. ευρώ μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής. Το πιο επώδυνο μέτρο, όμως, είναι η εξομοίωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο αγιορείτης Πρόδρομος …«βαφτίζει» την κάρτα επικίνδυνη και ρυπαρή"

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "«Κούρεμα» και νέα μέτρα φέρνουν κοντά τις εκλογές"

"Σύγκρουση κορυφής Παπακωνσταντίνου – Λοβέρδου – Προβόπουλου για αναδιάρθρωση του χρέους και τη λήψη νέων σκληρών-αντιλαϊκών μέτρων. Ο Πρωθυπουργός ανοίγει τα χαρτιά του στην αποψινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή", αναφέρει η εφημερίδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Δάνεια με όρους Αργεντινής"

Για "σχέδιο-σοκ, το οποίο προβλέπει τη χορήγηση δανείων στην Ελλάδα με τους επαχθέστατους όρους που επιβλήθηκαν στην Αργεντινή το 1998, τρία χρόνια πριν από τη χρεοκοπία της, και έχει στόχο να οδηγήσει τη χώρα μας στην απεμπόληση του συνόλου σχεδόν των κυριαρχικών της δικαιωμάτων", κάνει λόγο η εφημερίδα.

ΕΣΤΙΑ: "Απευκταία η αναδιάρθρωσις"

"Η αναδιάρθρωσις καθ΄εαυτήν, που ισοδυναμεί με στάση πληρωμών, θα έχη πολύ δυσάρεστες συνέπειες για όλους τους Ελληνες. Αν αυτή γίνη, θα πληγή ανεπανόρθωτα η όποια εναπομείνασα πιστοληπτική αξιοπιστία της χώρας και θα υπάρξη αδυναμία προσβάσεώς μας στις αγορές για πολλά χρόνια. Αυτή η λύσις λοιπόν, είναι απολύτως απευκταία", σημειώνει η ΕΣΤΙΑ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Αναθεώρηση χρέους και Συντάγματος"

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "μπορεί το Βερολίνο να εξετάζει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης με χαμηλό επιτόκιο ώστε να μπορεί η Αθήνα να επαναγοράσει από την ΕΚΤ και τους επενδυτές ελληνικά ομόλογα, ωστόσο θέτει ιδιαίτερα σκληρούς όρους".

ΤΑ ΝΕΑ: "Επικουρικές συντάξεις. Πώς θα γίνουν οι περικοπές"

Στην επίσκεψη της τρόικας στο υπουργείο Εργασίας αναφέρεται το πρώτο θέμα της εφημερίδας, η οποία σημειώνει ότι στο στόχαστρο των ελεγκτών μπαίνουν οι επικουρικές συντάξεις.

City Press: "Αντιδράσεις για τις αυξήσεις στα εισιτήρια"

Στο "κίνημα" ανυπακοής για τις αυξήσει στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών και της ετήσιας κάρτας αναφέρεται η εφημερίδα, υποστηρίζοντας ότι έχει προκαλέσει ανησυχία στην κυβέρνηση.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: "Τα μέτρα του δήμου για τα σκουπίδια"

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Νέα σκληρά μέτρα για επικουρικές – μισθούς"

"Η τρόικα επιθυμεί την ταχύτερη αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας. Στην ατζέντα κλειστά επαγγέλματα και φορολογικό. Στο τραπέζι μέτρα 13 δισ. για τη διετία 2012-2013", αναφέρει η εφημερίδα.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "«Κλείδωσαν» οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς"

Το νέο φορολογικό νόμο αφορά το πρώτο θέμα της εφημερίδας. Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική θα περιλαμβάνει "νέα φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις, αυστηρότερες ποινές για τους φοροφυγάδες, με παραπομπή τους ακόμη και στο αυτόφωρο για μη απόδοση ΦΠΑ, αλλά και διευκολύνσεις στην καταβολή του, οικονομικό εισαγγελέα, καθώς και φορολογικό διαιτητή".