Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Η σκληρή στάση της Γερμανίας απέναντι στις υπερχρεωμένες χώρες, η παραπομπή από δικαστικό συμβούλιο τριών πρώην υπουργών για την υπόθεση Βατοπεδίου, η έναρξη διαπραγματεύσεων της Ιρλανδίας με την τρόικα, το αδιέξοδο για τα εργασιακά με την τρόικα αλλά και η θέση του ΣΕΒ για απολύσεις στο Δημόσιο κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "«Κόψτε ό,τι βρείτε».
   
  Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε μία θυελλώδη συνεδρίαση του Συμβουλίου των «16» χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύτηκε να πάρει επιπλέον μέτρα για μεγαλύτερη μείωση των δημόσιων δαπανών, ταχύτερη αλλαγή στο πλαίσιο φορολογίας, στην αγορά εργασίας, τη δημόσια υγεία και την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης".

Η ΑΥΓΗ: "Τανκς τότε, τρόικα τώρα".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "επίκαιρο όσο ποτέ το σύνθημα «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία». Απάντηση στην επιχειρούμενη ανατροπή των κοινωνικών και δημοκρατικών κατακτήσεων της μεταπολίτευσης. Κ. Παπούλιας: Ζητούμενο παραμένει το σύνθημα του Πολυτεχνείου. Στις 3 μ.μ. η πορεία στην αμερικανική πρεσβεία".
  

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Νέα επιδρομή στους μισθωτούς".
   
  Η εφημερίδα γράφει ότι "θυσία τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, με κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και του κατωτάτου ορίου των 740 ευρώ αξίωσαν χθες τα στελέχη της τρόικας από την υπουργό Εργασίας, απορρίπτοντας ακόμη και την εξίσου σκληρή εναλλακτική πρόταση της κ. Κατσέλη για τη δυνατότητα μείωσης μισθών έως 10% ή 15% με κατώφλι τα 740 ευρώ, όταν μία επιχείρηση κινδυνεύει να κλείσει και να απολύσει όλο της το προσωπικό!".
   
  ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ολοταχώς στη χρεωκοπία μας σπρώχνει η Γερμανία".
   
  Η εφημερίδα τονίζει ότι "τα «πάνστερ» της Μέρκελ ετοιμάζονται να ισοπεδώσουν το κυβερνητικό στρατόπεδο στέλνοντας την Ελλάδα μία ώρα αρχύτερα στην χρεωκοπία".
   
  ΕΘΝΟΣ: "Σε κίνδυνο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα".
   
    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τρίωρο πρέσινγκ χθες από την τρόικα στο υπουργείο Εργασίας για περικοπή των μισθών στον ιδιωτικό τομέα μέσα από την παράκαμψη των κλαδικών συμβάσεων και την αντικατάστασή τους από τις επιχειρησιακές. Η Λούκα Κατσέλη λέει «όχι» σε γενικευμένη εφαρμογή του μέτρου".
   
  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο Αλλάχ… εξορίζει τον Χριστό από την Αθήνα!".
   
  Σύμφωνα με την εφημερίδα "συγκεντρώθηκαν κατά χιλιάδες και παρέλυσαν πολλά σημεία της Αθήνας με τις εκδηλώσεις τους. Αυτή την Ισλαμική πρόβα τζενεράλε μπροστά στα έκπληκτα μάτια των… «άπιστων» Χριστιανών θα την καμάρωνε και ο ίδιος ο Προφήτης τους".
   
  ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Μας κήρυξαν… χρεοκοπημένους αλλά ο Παπανδρέου διαψεύδει".
   
  Η εφημερίδα σημειώνει ότι "βαρύ κατηγορώ από τον Αυστριακό υπουργό Οικονομικών που προειδοποίησε ότι δεν θα βοηθήσει οικονομικά στην τρίτη δόση του δανείου. Γερμανοί: Ελληνες, δεν θα σας βοηθάμε διαρκώς".
   
  ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εκτακτα μέτρα μέσα στη νύχτα".
   
  Η εφημερίδα γράφει ότι "λίγα μόλις 24ωρα μετά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν θα υπάρξουν νέες επιβαρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους, η κυβέρνηση ανακοινώνει αύριο «πακέτο» πρόσθετων μέτρων, τα οποία θα ενσωματωθούν στο σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2011, που θα κατατεθεί στη Βουλή".
   
  ΕΣΤΙΑ: "Η Ελλάς πάλι στο στόχαστρο".
   
    Η εφημερίδα τονίζει ότι "οι πρωθυπουργικές δημόσιες σχέσεις είναι επιλεκτικές. Από την μία πλευρά έχουμε τις δημόσιες ευχαριστίες προς την Γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας για την στήριξη του υποψηφίου Δημάρχου και από την άλλη έχουμε την άκαιρη επίθεση κατά της κ. Μέρκελ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να βρεθή και πάλι η Ελλάς στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ενώσεως".
  

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Υπό το κράτος του Φόβου".
   
    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "οι δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης για νέα μέτρα, των αξιωματούχων της Ε.Ε. για τη μη απόδοση της τρίτης δόσης του δανείου και οι εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών αλλά και εγχώριων παραγόντων για αναδιάρθρωση του χρέους ή για χρεοκοπία της Ελλάδας, έχουν τρομοκρατήσει τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου".
   
  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Απειλές για την τρίτη δόση".
   
  Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "υπό το βάρος της επέκτασης της δημοσιονομικής κρίσης στην Ιρλανδία και ενδεχομένως σε άλλες περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης, η τρόικα ζητεί επιτακτικά τη λήψη πρόσθετων μέτρων, ενώ χθες διατυπώθηκαν και οι πρώτες απειλές από την Αυστρία και τη Γερμανία για αναστολή χορήγησης των δόσεων του δανείου εάν η Ελλάδα δεν επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους".
   
  Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Ο… χειρουργός του Δημοσίου".
   
  Η εφημερίδα γράφει ότι "ο πρόεδρος του ΣΕΒ έθεσε το δίλημμα: «ή θα προχωρήσουμε στην κατάργηση θέσεων, ή με μαθηματική ακρίβεια θα πτωχεύσουμε» και δηλώνει ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει «πληρώσει» το τίμημα της κρίσης με απολύσεις 160.000 υπαλλήλων".
   
  Ο ΛΟΓΟΣ: "«Τρίζει» η Ευρωζώνη".
   
  Σύμφωνα με την εφημερίδα "η ζώνη του ευρώ και ολόκληρη η ΕΕ μαζί της «δεν θα επιβιώσουν», εάν δεν επιλυθούν τα δημοσιονομικά προβλήματα ορισμένων χωρών, τονίζει ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι".
   
  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Θρασύτατοι οι βιομήχανοι απαιτούν απολύσεις στο Δημόσιο κόψιμο κοινωνικών δαπανών".
   
  Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ΚΚΕ: Πανεργατικό παλλαϊκό μέτωπο κατά του μνημονίου διαρκείας που φέρνουν μαζί κυβέρνηση – ΕΕ – πλουτοκρατία και αντεπίθεση για να γίνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις κοινωνική λαϊκή περιουσία με λαϊκή εξουσία".
   
  ΤΑ ΝΕΑ: "Οδόφραγμα στη Μέρκελ"
   
  Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "ο Γ. Παπανδρέου προσπαθεί να αποτρέψει το σχέδιο για ελεγχόμενη πτώχευση των αδύναμων χωρών της Ε.Ε. Ποιες χώρες συμμερίζονται τους φόβους του και ποιες ακολουθούν τη γραμμή του Βερολίνου".
   
  ΤΟ ΒΗΜΑ: "Εκβιάζει η Μέρκελ με όπλο την τρίτη δόση".
   
  Η εφημερίδα γράφει ότι "ελληνογερμανικός πόλεμος με φόντο την κρίση στην Ιρλανδία ξέσπασε χθες. Η Γερμανία, μέσω της Αυστρίας, απείλησε την Ελλάδα με τη στέρηση της τρίτης δόσης του δανείου. Οι δηλώσεις ανασκευάστηκαν, ωστόσο η προειδοποίηση έμεινε να αιωρείται πάνω από την Αθήνα την ώρα που η τρόικα αξιολογεί την προσπάθεια προσαρμογής της Ελλάδας στις δεσμεύσεις του μνημονίου".
   
  City Press: "Αθηναϊκό αδιέξοδο".
   
  Σύμφωνα με την εφημερίδα "χιλιάδες μουσουλμάνοι γιόρτασαν χθες σε δημόσιους χώρους την Αϊντ αλ Αντχα. η μεγάλη συγκέντρωση παράνομων μεταναστών από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Σομαλία δοκιμάζει την κοινωνική αντοχή της πρωτεύουσας".
   
  Metro: "Θρίλερ με την τρίτη δόση".
   
  Η εφημερίδα τονίζει ότι "μετά τη «βόμβα» για μη καταβολή του μεριδίου της στην Ελλάδα, η Αυστρία δήλωσε έτοιμη να τηρήσει τις υποσχέσεις της. Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος, προειδοποίησε ο Σόιμπλε".
   
  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Βγήκαν μαχαίρια για την ήττα Γκιουλέκα".
   
  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
   
  ΕΞΠΡΕΣ: "Μονόδρομος οι απολύσεις στο Δημόσιο κατά τον ΣΕΒ".
   
  Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "την «κατάλυση του υπερτροφικού και πελατειακού κράτους» μέσω της «κατάργησης άχρηστων φορέων, οργανισμών και θέσεων του Δημοσίου» ζητεί ο ΣΕΒ, τασσόμενος εμμέσως πλην σαφώς υπέρ των απολύσεων στο Δημόσιο".
   
  ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Επίδειξη δύναμης από τη Γερμανία".
   
  Η εφημερίδα τονίζει ότι "το Βερολίνο απειλεί την Αθήνα και την ίδια στιγμή η Αυστρία επιφυλάχθηκε για την 3η δόση. Γ. Παπακωνσταντίνου: θα τηρήσουμε πιστά το Μνημόνιο".
   
  ΚΕΡΔΟΣ: "Αναβρασμός στην ευρωζώνη".
   
  Η εφημερίδα γράφει ότι "πυρετώδεις διαβουλεύσεις για τη σωτηρία της Ιρλανδίας. Μετά τη Γερμανία και η Αυστρία κατά της Ελλάδας. Ισπανία και Πορτογαλία ανησυχούν για το κόστος δανεισμού".
   
  Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Η Ευρώπη πιέζει για να «ληφθούν αναγκαία μέτρα».
   
  Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η Ελλάδα προτίθεται «να λάβει όποια μέτρα κριθούν αναγκαία» για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011, σύμφωνα με δεσμεύσεις του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου στο Eurogroup".